Hvad kan vi forvente os af den kommende iPad? Rygterne og spekulationerne har været mange, og vi har samlet op på dem alle sammen. Vi har givet hvert punkt en bedømmelse i forhold til, hvor sandsynligt vi vurderer det er.

Vi har opstillet rygterne med det mest sandsynlige øverst, og det mest usandsynlige nederst.

Front-kamera

En frontvendt kamera beregnet til Apples videotelefonteknologi, FaceTime, bør være med i iPad 2. Det vil være en meget stor overraskelse, hvis det ikke er tilfældet. Der er fundet koder i iOS 4.3 beta, der peger i den retning og etuier til den kommende iPad 2 viser det også. Det samme gør al logik. De to andre iOS-enheder har begge FaceTime-kamera og iPad 2 vil selvfølgelig også få det. Den mest sikre nye funktion, efter vores mening.

Hvilken opløsning kameraet får er lidt mere usikkert. Formodentlig vil det dog blive det samme som sidder i iPhonen og touchen. Det vil sige et VGA-kamera på 0.3 pixel.

Frigivelse i starten af april

Både iPhonen og iPod touchen opdateres med 12 måneders mellemrum, så vi kan nok regne med, at det samme vil ske for iPaden. Da den nuværnede iPad kom i april sidste år, betyder det, at der er omkring to måneder til, at den næste iPad kommer til salg - og alså under 2 måneder, til den bliver præsenteret.

Bagside-kamera

I lighed med frontkameraet, har rygterne været massive om et kamera på bagsiden. Faktisk så massive, at man er fristet til at sætte samme sandsynlighed på bagkameraet. Der er dog noget der piner os. Hvor frontkameraet giver en funktionel mening (FaceTIme), er vi straks mere lunkne overfor hvad man skal bruge et bagkamera til. iPaden er næsten for stor og klodset til at tage almindelige billeder med. Vi vurderer derfor sandsynligheden en lille smule lavere end for frontkameraet, men dog stor nok til, at vi vil være overraskede, hvis ikke der kommer.

Tyndere og mindre

Der er en tradition for, at computere, telefoner og så videre bliver mindre og mindre for hver generation. Den helt almindelige logik peger derfor på, at også iPaden vil blive mindre. Først og fremmest vil den blive tyndere, da skærmarealet sætter en naturlig grænse for hvor lille den kan blive. Man kunne dog godt forestille sig, at den sorte ramme omkring skærmen bliver lidt mindre, hvilke nogle rygter da også har peget på.

Det eneste der taler imod, at iPad 2 bliver mindre er al den nye hardware der skal være plads til.

Dual core processor

Den nuværende A4-processor vil med stor sandsynlighed blive afløst af en kraftfuld A5-processor, som er en Cortex A9-baseret dual core chip. A5 skulle være lynende hurtig. Den har også fundet ved til en prototype på næste generation Apple TV og efter sigende sprøjter den 1080p-video ud som rindende vand.

iOS 5

Dette er en af de aller mest interessante ting, som jeg ikke har set debateret ret meget. Vil iPad 2 kommer med iOS 5 eller holder Apple sig til iOS 4.x? Indtil nu har iPhonen jo været det helt store nummer for Apple, og den der fik de nye funktioner og iOS-opdateringer først. Med den logik kommer iOS 5 først med iPhone 5. Jeg har dog en lille fornemmelse af, at der kan være ændringer på vej. iPadens salgstal har været bedre end forventet og noget tyder på, at den vinder ind på iPhonen som flagskibet. Man kunne derfor godt forestille sig, at iOS 5 bliver lanceret eksklusivt til iPad 2 i april, mens iPhonen først får det samme med frigivelsen af iPhone 5. Apple skal i hvert fald passe på med, at lade iPaden være trekvart år bagud i forhold til iPhonen lige som sidste gang.

Skærmopløsning på 2048 x 1536

En af de mest debaterede rygter har været, om iPad 2 vil få samme opløsning som den nuværende (1024 x 768) eller om den ville blive firedoblet (2048 x 768). Først sagde "pålidelige kilder" det ene, og bagefter det andet. Desuden er der fundet grafik i iOS 4.3 beta, der peger i begge retninger. At Apple skulle vælge en opløsning "midt i mellem" er ikke sandsynlig, da det vil betyde for mange problemer med kompabiliteten af nuværende og fremtidige apps.

Her på iPadguide hælder vi mest til, at iPad 2 vil beholde den nuværende opløsning, med den begrundelse, at en skærm med den høje opløsning simpelthen ikke hænger på træerne i det antal Apple skal bruge. Vi kan dog ikke ignorere det faktum, at der er fundet grafik i den høje opløsning i iOS 4.3 beta, så vi landet på en fifty/fifty-sandsynlighed.

NFC-teknologi

Rygterne omkring NFC- eller RFID-teknologi har været mange og sejlivede. Apple har en del patenter indenfor området og har endda ansat flere folk med speciel i netop dette, så der er tydeligvis nogle planer i den henseende. Spørgsmålet er, hvor langt fremme Apple er, og om planerne involverer iPaden. Umidelbart tror vi mere på iPhonen i første omgang. iPhonen mangler lidt en killerfunktion, hvilket ikke i samme grad gør sig gældende for iPaden, hvor der er mange andre forbedringer at tage fat på. Hvis det skal være det store salgsnummer i forhold til iPhonen, så afslører Apple det ikke i iPad 2.

SD-kortlæser

Apple har en filosofi om kun at inkludere de ting, som de fleste har brug for, og undlade de ting, som de færreste har brug for - specielt i de produkter, hvor størrelsen spiller en rolle. En SD-kortlæser må høre i den sidste kategori. Omvendt har Apples iMacs jo indbygget SD-kortlæser, så man skal aldrig sige aldrig. Indtil videre tror vi dog på, at folk med behovet må nøjes med Apples iPad- Kamera kit.

USB-port

En ny EU-standard betyder, at mobilproducenter skal understøtte mikro-USB (minimum i form af en adaptor). Om denne standard gælder iPaden også, ved jeg faktisk ikke, men uanset hvad, så vælger Apple adaptor-løsningen. Det giver ingen mening med to porte (USB og Apples egen dock-connector) og Apple vil aldrig opgive dock-connectoren, da det vil gøre alt nuværende ekstraudstyr ubrugeligt.

Hvid iPad 2

Da Apple har planer om både en sort og en hvid iPhone, kunne man måske få den tanke, at det samme gælder iPaden. Apple har dog haft overordentligt store problemer med at få lanceret en hvid iPhone 4, og det giver heller ikke helt samme mening at differentiere iPaden.

Scroll ned for at se kommentarer