Det er næppe gået nogens næse forbi, at Apple i onsdags frigav iOS 7-opdateringen til iPhone og iPad. Selv folk der ikke selv bruger Apples produkter har indirekte mærket følger af opdateringen. Den enorme mængde trafik, der er blevet flyttet, har nemlig sat internettet under pres , så folk flere steder har oplevet lavere hastighed og større svartider onsdag aften. Da iOS 7 blev frigivet onsdag klokken 19 dansk tid skete der med det samme en stigning i internettrafikken på verdensplan på omkring 15-20%.

I løbet af de første 24 timer efter frigivelse er der blevet flytte omkring 100.000.000 GB data. Det kalder man også 100 petabyte. Sekventerede man DNA'et hos alle 7 milliarder mennesker i verden ville informationen fylde omkring 10 petabyte. iPhoneguide.dk ville skulle køre i 250.000 år for at sende 100 petabyte afsted. Datamængden ville fylde SSD-drevet på 780.000 styk af den billigste MacBook Air.

Verdens samlede internetforbrug på en enkelt dag er omkring 1.800 petabyte. iOS 7 har altså stået for omkring 5-6% af trafikken fra frigivelsen og 24 timer frem. Trafikken er dog ikke jævnt fordel, så i tidspunktet lige efter frigivelsen, har iOS 7 stået for 20-25% af verdens samlede internet trafik.

Data distribueres via et content delivery networks

Når Apple, og alle andre store indholdsudbydere, skal distribuere deres indhold, sker det via såkaldte content delivery networks (CDN). Et CDN er et system af severe placeret i datacentre over hele jorden. Ideen er, at få distribueret indholdet så lokalt som muligt. Så i stedet for at alle folk henter iOS fra et enkelt datacenter hos Apple i USA, er indholdet fordelt ud på servere i mange lande. Besøger man apple.com fra Danmark ligger indholdet måske på en server, der er placeret i København, mens indholdet hentes fra London, hvis man besøger samme side med samme indhold fra England. CDN'et har altså lokale kopier af data liggende, og sørger for distributionen. Pointen er, at det for brugerne er helt usynligt hvad der foregår. Vi besøger apple.com og behøver ikke tænke mere over, hvor data er placeret rent fysisk, men får bare data serveret fra det nærmeste sted. CDN er ikke kun en fordel for brugeren, det sparer også en masse global internettrafik på tværs af lande og verdensdele, fordi det meste data kan hentes lokalt.

Apple benytter et CDN der hedder Akamai. Det er et af verdens absolut største med 140,000 servere i 87 lande. På en normal dag står Akamai for 15-30% af verdens internettrafik. De leverer i gennemsnit svimlende 10.000.000 Mbit data per sekund. Akamai er med andre ord vant til at servere data i enorme mængder, og derfor er stort set samtlige af verdens største hjemmesider og indholdsleverandører kunder hos Akamai, uanset hvilken branche man kigger på. Apple er som sagt en af dem. Akamai sørger for distributionen af Apples musik via iTunes Store og Apps via App Store. Og selvfølgelig også opdateringer af iOS. Ifølge Akamai, der konstant måler den globale internettrafik, peakede den onsdag aften på et niveau på 126% af normalen.

Stor stigning i trafikken gennem Internet Exchange Points og hos udbyderne

Akamai har typisk placeret deres servere, så de kan udveksle trafik direkte med de såkaldte Internet Exchange Points, som en knudepunkter for internettrafik. Det er her internetudbydere udveksler trafik. Ved at kigge på trafikstatistik i disse Internet Exchange Points, kan man derfor få en indikation på, hvor meget frigivelsen af iOS 7 har betyder for trafikken. Et af disse Internet Exchange Points er LONAP i London. Målt på trafik, er det verdens omkring 30. største knudepunkt. I timerne efter frigivelsen af iOS steg trafikken gennem knudepunktet til næsten det dobbelte. Fra omkring 30 Gb/s til 58.2 Gb/s, der er ny rekord for knudepunktet.

Når data er kommet fra Akamais server og gennem knudepunktet skal den det sidste stykke vie de enkelte internetudbyderes egne netværk og ud til de enkelte telefoner. En af de udbydere der har offentliggjort tal er Sky Broadband, der oplyser at der onsdag aften var en forøgelse i trafikken på omkring 30%. Andre udbydere melder om samme stigning.

Der har med andre ord været en målbar stigning i den globale internettrafik, i de enkelte Internet Exchange Points samt hos de enkelte udbydere. Der har ikke været tale om, at internettet har været lagt ned, men lokal har der været problemer flere steder. Flere udbydere har meldt om at al kapaciteten i deres net var brugt, så folk generelt har fået lavere downloadhastigheder og/eller højere svartider. Flere amerikanske skoler og universiteter har også fået lagt deres net ned, eller har måttet begrænse trafikken til IP-adresser tilhørende Akamai, for at holde nettet oppe. På et college i USA forsøgte 2.189 elever at opdatere deres iPhones på samme tid, hvilket lagde beslag på halvdelen af netværkets trafik. Tilsvarende meldinger er kommet i en lind strøm.

En udrulning som en iOS-opdatering er altså fra en triviel opgave, men noget der sætter spor på trafikken på verdensplan. Det er enorme mængder data der skal afsted, og det kan direkte aflæses i trafikstatistikken mange steder. Heldigvis er de fleste gearet til opgaven, hvorfor de gener vi oplever trods alt er minimale.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.