iOS 9 byder på nogle store nyheder for iPad-brugere. Mest interessant er tre nye multitask-funktioner, der øger produktiviteten. Derudover er det blevet plads til nogle gevaldige produktive forbedringer af tastauret.

Tre nye multitask-funktioner

iOS 9 byder på tre nye funktioner kaldet Slide Over, Split View og Billede i billede.

Med Slide Over kan du åbne en app uden at forlade den app du bruger lige nu. Det giver eksempelvis mulighed for at skrive en besked, foretage et hurtigt opslag på nettet eller skrive en note. Når det er klaret, trækker man appen væk og fortsætter det man var i gang med.

Med Split View går man skridtet videre og har to apps regulært åbne på samme tid. Via en slider kan du selv bestemme, hvordan skærmen skal deles mellem de to apps. Split View kræver iPad Air 2

Den sidste funktion er Billede i billede. Når du ser en video eller bruger FaceTime, kan du minimere videoen, der lægger sig nederst i hjørnet. Her bliver den liggende selvom du åbner en ny app. Det vil sige at du kan se video, mens du eksempelvis skriver en note eller besvarer en besked.

En væsentlig ting ved multitask er, at udviklerne selv skal understøtte det med deres apps før det virker.

iPaden har fået forbedret tastatur

Det virtuelle tasaturet er med iOS 9 blevet forbedret på iPaden. Der er eksempelvis blevet indbygget genveje til formatering af tekst, kopiering/indsættelse, samt fortryd/gendan. Alt sammen via nemt tilgængelige genvejstaster over tastaturet.

Det er også blevet nemmere at markere tekst. Når du vil markere, redigere eller flytte tekst, kan du styre markøren ved hjælp af to fingre, som du kan placere overalt på skærmen – også oven på tastaturet. Det fungerer lidt som man ville forvente, at man styrer markøren med et trackpad. Nu altså bare med to fingre på skærmen.

Har du tilsluttet et fysisk tastatur til iPaden, er det kommet endnu flere genveje. Eksempelvis kan man nu skifte mellem de åbne apps via tastaturet.

Du får vist de app-specifikke genveje ved at holde tastaturets kommando-, alt- eller ctrl-knapper nede.

Andet

En anden nyhed er, at mapper med apps nu kan vise 4 x 4 apps, hvor de før kun viste 3 x 3 apps. Man får altså ikke bare et hurtigere overblik, der er også palds til flere apps i en mappe, nemlig 240 (15 sider á 16 apps) mod tidligere 135.

Bemærk at ikke alle nyhederne er tilgængelige på alle iPads. De ældre modeller, får kun nogle af tingene. Multitask-funktionerne er eksempelvis kun tilgængelig på iPad Air eller nyere og iPAd mini 2 eller nyere.

Vil du se de generelle nyheder i iOS 9, så læs mere her: Her er alle nyhederne i iOS 9.