Første skridt på vejen til Siri på dansk er taget i iOS 8, hvor Apple har inkluderet understøttelse af dansk diktering. Man kan nu alle steder hvor man ellers ville bruge tastaturet, tale til iPhonen, som oversætter talen til tekst.

Man aktiverer funktionen ved at trykke på den lille nye mikrofon-knap på tastaturet umiddelbart til venstre for mellemrumstasten (se billedet øverst). Når man gør det, erstattes tastaturet af et felt med en lydkurve, som registrerer ens tale. Når man er færdig trykker man på OK-knappen, hvorefter det talte bliver omdannet til tekst. Nemt, hurtigt og enkelt - og overraskende præcist.

Jeg har testet funktionen, og er overrasket over hvor hurtigt det går, og hvor præcist der er. I forhold til flere af de tredjepartsapps der kan det samme, er iOS's indbyggede funktion dem alle overlegen. Ingen problemer med æ,ø og å, ingen problemer med de specielle danske lyde som blødt d; ingen problemer med navne og stednavne. Det virker bare.

Vil man have tegnsætning skal man huske at sige "komma" og "punktum" de rette steder. "Udråbstegn" etc. er også understøttet.

Et par eksempler

Her er et par eksempler, der i alle tilfælde var 100% korrekte.

1. "Husk brød, æg, ost og kærnemælk."

2. "Rødgrød med fløde."

3. "Martin Wolsing, Peter og Niels, Christiansen"

4. "Holbæk, Roskilde, København, Søborg."

5. "Jeg kan godt lide at fortælle historier om lange ål, helst de sorte."

Man kan godt bringe den ud af fatning, hvis man taler for hurtigt, men generelt er der meget få ord den ikke fanger, hvis man taler helt almindeligt klart og tydeligt.

Fremtidsperspektiv

I sig selv er funktionen ganske brugbar, men det er fremtidsperspektivet, der for alvor gør det interessant. iOS har nemlig nu fået en indbygget funktion, der forstår dansk tale og kan omsætte det korrekt til tekst. Dermed er tidspunktet for hvornår Siri begynder at kunne bruges på dansk kommet et stort skridt nærmere. Det eneste der sådan set mangler er en korrekt bearbejdning af det vi siger, så Siri kan reagere på det. Heldigvis ligger dansk i den henseende ikke ret langt fra engelsk, så håber om Siri på dansk er nu større end nogensinde før.

Men lad være at holde vejret mens du venter. Glæd dig i stedet over at det nu er muligt at diktere på dansk i iOS.

iOS 8 frigives officielt til efteråret.

Det kan Siri på dansk

Siden artiklen blev skrevet, er Siri kommet på dansk. Jeg har skrevet en komplet oversigt over hvad Siri kan på dansk.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.