Nu har undertegnede kørt med iOS 7 i en uges tid. Jeg har derfor nu så meget erfaring med iPhonens nye styresystem, at jeg godt kan tillade mig at komme med den første "anmeldelse". Man skal selvfølgelig huske på, at der er tale om en betaudgave. Der er altså rigeligt men fejl og mangler, men dem vil vi ikke gå i detaljer med her - det kan vi gøre, hvis de stadig eksisterer i den endelige udgave.

Det nye design er ikke fladt

Overordnet set er det første man lægger mærke til selvfølgelig det nye design. Forud for lanceringen er det blevet kaldt "fladt". Det er dog ikke en fair beskrivelse, for iOS 7 er alt andet end fladt. Der er stadig dybde i designet, men på en helt anden og mere sofistikeret måde end tidligere. Det kommer for eksempel til udtryk når man åbner det nye Kontrolcenter. Det minder om et stykke sandblæst glas, hvor man ikke kan se detaljerne igennem, men dog farvespillet fra den underliggende grafik. Jeg er vild med den effekt. Det er super lækkert, og man genfinder den spredt ud over iOS 7 med rund hånd. For eksempel i de bokse, der indikerer lydniveauet eller i videoafspilleren i Safari. Af andre ting kan nævnes, at baggrunden bevæger sig når man flytter telefonen for at skabe en illusion af dybde.

Man skal også huske på at Jonathan Ive, der har leddet udviklingen af det nye design, er slået til ridder for sine fantastiske evner inden for industrielt design. Design af rigtige produkter i 3 dimensioner og lavet af rigtige materialer. At forestille sig, at Ive skulle designe noget fladt er selvfølgelig helt absurd. Misforståelsen må være opstået fordi vi har været vant til ting som ædeltræ, grøn filt og stukket læder, og derfor har opfattet alt andet som fladt. Men Ive designer ikke computere i grønt filt og læder, men i metal og glas, og det er det look, Ive med held har forsøgt overført til iOS 7.

Er man lidt fræk, vil man sige at iOS ikke har droppet skeuomorfismerne, men taget dem til et nyt niveau. Tidligere var designet en kopi af hvordan tingene så ud i den virkelige verden - billeder med en eller anden tekstur (som grøn filt) på en flad baggrund. I iOS 7 er skeuomorfismerne derimod indbygget som materialeeffekter, der spiller sammen med den underliggende grafik på en måde, der skaber meget mere dybde end vi er vant til.

Det eneste flade ved iOS 7 er ikonerne, men de hverken ligner eller er Ives værk. De falder totalt uden for resten af designet, og hvordan de er sluppet gennem nåleøjet er en gåde.

Låseskærm og Hjemmeskærm

Det første man bliver mødt af, når man har opdateret til iOS 7 er den nye låseskærm. Det hele er blevet mere luftigt og væk er den dominerende "lås op"-slider. I stedet låser man op ved at swipe til højre et hvilket som helst sted på skærmen. Den lille pil nederst virker her lidt forvirrende, men den indikerer bare den nye Kontrolcenter-funktion, som vi vender tilbage til.

Hjemmeskærmen er i det store hele som vi kender den. Ikonerne på Apples egne apps er godt nok ændret, og docken har fået et nyt design, men ellers er alt som det plejer at være. Mapper kan dog nu indeholde flere ikoner ordnet på flere sider. Man vil også bemærke, at Spotlight-søgefunktionen umiddelbart er forsvundet. Før var den gemt til venstre for den første hjemmeskærm. Nu får man den i stedet frem ved at swipe oppefra og ned på en vilkårlig hjemmeskærm. Dog ikke helt oppe fra, da det som altid åbner Meddelelsescenter. Den umiddelbare fordel er, at Spotlight nu er meget nemmere at komme til, også selvom man er på side 9.

Apple kunne godt have været fristet af at ændre radikalt på hjemmeskærmen, ved at indføre nye funktioner eller fliser som Microsoft bruger. Det har de heldigvis ikke gjort, og det sikrer at alle iOS-brugere med det samme føler sig hjemme, trods de mange ændringer i iOS 7.

Meddelelsescenter og Kontrolcenter

Swiper man fra øverste kant og ned åbner man Meddelelsescenter, og swiper man fra nederste kant og op åbner man det nye Kontrolcenter.

Meddelelsescenter har fået en kærkommen overhaling. Fokus er nu på dagen i dag, med en oversigt over dagens vejr, og hvad kalenderen indeholder. Herudover er der en oversigt over alle beskeder, samt ubesvarede opkald. En klar forbedring fra tidligere udgaver af iOS 7.

Kontrolcenter er en af de større nyheder. I Kontrolcenter har Apple samlet de mest brugte ting, der før var gemt væk i Indstillinger. Man åbner Kontrolcenter ved at føre fingeren fra bunden af skærme og op. I Kontrolcenter kan man ændre indstillinger for Flymode, Wi-Fi, BlueTooth, Forstyr ikke, Rotationslås, Lysstyrke etc. Der er også hurtig adgang til Ur, Lommeregner og Kamera samt en mulighed for at tænde iPhonens blitz, og bruge den som lommelygte.

Jeg har aldrig rigtigt kunne se ideen eller behovet i et Kontrolcenter med nem adgang, men jeg må overgive mig fuldstændigt. Det er superlækkert lavet, og opfylder til fulde behovet for hurtig adgang til diverse ting.

Måden man administrerer multitask på er ændret radikalt i iOS 7. For det første selfvølgelig fordi kontrolelementerne er smidt over i Kontrolcenter, men også fordi hele skærmen nu tages i brug. Ovenover ikonerne vises indholdet af de forskellige apps nu, så det er nemmere at danne sig et overblik, over hvad man har gang i.

Lukningen af åbne apps er også blevet meget nemmere i stedet for at skule holde fingeren nede og afvente de dansende ikoner, tager man bare fat i et skærmbillede og trækker det op, og dermed ud af multitask. Nemt, hurtigt og intuitivt. Igen et klart fremskridt i forhold til tidligere.

Et blik på Kompasset udstikker retningen for iOS 7

Kompasset, er nok ikke det man bruger aller mest, men det er måske det bedste eksempel på, hvad der er sket med designet. Her gik vi og troede at alt under Steve Jobs var skåret ind til benet og ikke kunne blive mere enkelt, og så trækker Jonathan Ive et nyt kompas op ad lommen. Det er super lækkert og oser af professionalisme, der får det gamle velkendte kompas til at ligene en antikvitet fra et sørøvermuseum.

De to udgaver serverer den samme information: Et kompas med retningsangivelse og en position, men der er en verden til forskel i hvordan informationen afkodes. Det nye oser af pålidelighed og robusthed, mens det gamle mest af alt virker som en gimmick - et påtaget forsøg på at skabe en eller anden stemning, der hører fortiden til.

Alene ved at kigge de to Kompas-apps side om side, vil man opdage hvori iOS 7's berettigelse ligger og hvorfor det er et skridt frem. Så enkelt kan det faktisk siges. iOS 7 er et opgør med alt det ligegyldige fyld der var strøet ud over det hele styresystemet. Væk med sømandslooket og bodegastemningen og ind med den fagre nye verden. Der er sket meget siden starten af 2007, hvor Apple første gang løftede sløret for iOS (som det jo slet ikke hed den gang).

Om det er tilfældigt, eller om Ive har gjort det bevidst, skal jeg ikke kunne sige, men jeg synes, at det er påfaldende, at et enkelt blik på lige netop Kompas-appen fortæller os, i hvilken retning vi skal kigge, når vi vil se fremtiden for iOS 7.

Safari

Noget at det jeg bruger mest i iOS, er Safari. Derfor er det naturligt, at starte her. Også fordi Safari er et rigtigt godt eksempel på et sted, hvor tingene halter lidt, og Apple ikke rigtigt kan finde ud af, hvad de vil.

Blandt de positive ting er, at der er kommet en ".dk"-knap og at de faste elementer optager mindre skærmplads, og at adressefelt og søgefelt er kombineret til ét felt, som det efterhånden også er standard på computer-browsere. Det er også smart, at Safari selv går i fuldskærmsmode, når man scroller ned. Til gengæld er det knap så smart, at det er besværligt at få den ud af fuldskærmsmode igen. Noget egentligt anvendeligt system i hvordan man gør det, er det ikke lykkedes mig at finde. Det gør det noget mere besværligt at skrive en ny hjemmesideadresse eller at få adgang til frem- og tilbageknapperne og bogmærkeknappen. Jeg ved godt at man kan gå frem og tilbage mellem siderne ved at swipe fingeren på tværs af skærmen, men det er ikke nær så hurtigt, og den dertilhørende animation er ikke videre smart at se på.

En anden ting, jeg ikke har kunnet finde ud af, er hvordan man åbner nye links i baggrunden. Det kunne man tidligere, men umiddelbart findes den mulighed ikke mere. Det er voldsomt irriterende, at skulle gå frem og tilbage mellem siderne, fordi man lige vil åbne et link i baggrunden til senere læsning. Opdatering: Der findes heldigvis en løsning på dette under Indstillinger -> Safari, hvor man selv kan slå dette til og fra.

Det værste i mine øjne er dog den nåde man administrerer åbne tabs på. Det foregår som en slags coverflow, der kører oppe fra og ned. Det havde været meget smartere at lade Safaris tabs være styret på samme måde som multitaskbaren. Om ikke andet så for at gøre tingene konsekvent.

Safari er dog, alt taget i betragtning, en meget bedre browser nu, end den var før.

Beskeder, Face Time og Telefon

Apple har udskilt FaceTime i en selvstændig app, hvilket er helt logisk frem for tidligere hvor den var en funktion i Telefonen eller skulle findes via Kontakter. Man kunne dog lige så godt indvende, at man burde slå de tre apps sammen til en enkelt, der til gengæld så blev brugt til al kommunikation. Man kunne så meget passende også inkludere Mail. Det ville være super fedt, hvis det hele var integreret med hinanden, så man fik et samlet overblik over al kommunikation med alle sine kontakter uanset, om det så er foregået via telefon, mail eller FaceTime.

Den helt store nyhed er, at man nu kan foretage Face Time-opkald uden videodelen. Det vil sige som almindelige telefonopkald, bare via Face Time-protokollen. Og hvad betyder det så? At det er gratis at ringe til folk, hvis man er på Wi-Fi. Vel og mærke uden at man behøver bruge båndbredde på videodelen og slipper for at sætte håret. Smart.

Jeg skal huske at nævne en lille ting, der altid har irriteret mig. Førhen var der i listen over de seneste opkald en lille pil i højre side. Den har altid forvirret mig i for hold til, hvad den gjorde. Ringede den op til vedkommende eller hvad gjorde den? Den er nu erstattet af et lille ikon, der tydeligt indikerer, at det blot giver mere information.

Kontakter og Vejr

Kontakter og Vejr to af af de steder, der skal fremhæves for det nye design, og hvor det hele går op i en højere enhed. Ikke kun for designets egen skyld, men som et godt eksempel på, at det nye design faktisk skaber bedre brugervenlighed. Det er luftigt og enkelt og det er nu meget nemmere end nogensinde før, at finde de oplysninger man kommer efter.

I Kontakter er det blevet nemmere at finde ud af, hvordan man får forbindelse til vedkommende, hvis kontaktinformation man leder efter. Enkle ikoner gør det nemt at ringe op eller sende en besked. Tilsvarende er Vejr-appen blevet lækker som aldrig før, sjældent har det set så godt ud, selv når vejret er dårligt.

Vejr- og specielt Kontakt-appen står som skoleeksempler på, hvordan man skal designe apps i dag. Væk med de irriterende og irrellevante skeuomorfismer, og ind med et smart og funktionelt design. Det kan ganske enkelt ikke gøres bedre.

iTunes Store og App Store

Den store nyhed her er iTunes Radio, som desværre kun er tilgængelig i USA. Den fungerer ellers rigtigt godt, med masser af dansk musik, og kunne godt gå hen og blive et hit. I App Store, er der kommet en ny mulighed for at finde app, der matcher ens nuværende placering. En god ide, men jeg har endnu til gode at se det virke i praksis.

Ellers vil man nok især bide mærke i, at man nu kan sætte iOS til automatisk at opdatere apps, så man ikke manuelt skal en tur forbi App Store. Det er ret genialt, men vil paradoksalt nok betyde, at undertegnedes besøg i App Store vil ske sjældenere.

Game Center

Game Center er et af de steder, hvor det nye design slår hårdest igennem. Selvfølgelig som en direkte konsekvens af, at Game Center tidligere var et af de steder, hvor Apples brug af kejtede skeomorfismer var størst. Jeg har aldrig været en fan af det grønne filtbord, men Game Center er måske et af de steder, hvor Apple ikke helt er lykkedes med det nye design. Der er svært at sætte fingeren på, præcis hvad det er, men der er et eller andet, der ikke helt fungerer.

Funktionaliteten er stadig den samme, i hvert fald lige indtil der begynder at dukke apps op, der understøtter de mange nye Game Center-muligheder i iOS 7.

iOS 7 er et stort skridt i den rigtige retning

Skal jeg komme med en slags opsummering, må det blive, at iOS 7 er et stort skridt i den rigtige retning. Vel nok det bedste der er sket siden iOS blev lanceret. Vi har fået et styresystem, der virker moderne og fremadskuende og med noget at bygge videre på. Det gode er, at det ikke bare er design for designets egen skyld, for så kunne det være ligegyldigt. Det nye design har derimod givet nye muligheder og skabt en mere brugervenlig grænseflade uden de noget snærende bånd det gamle iOS lagde på systemet.

Det er bestemt ikke uden skønhedspletter. Flere af Apples ikoner er tudegrimme, for at sige det lige ud. Musik, Kontakter og Bladkiosk er helt i skoven. Administreringen af åbne sider i Safari virker også som et decideret fejlskud.

I langt, langt de fleste tilfælde fungerer alt dog 100% som man kunne håbe på. Kontrolcenter er så lækkert lavet, at det burde få en designpræmie, og de steder hvor Apple udnytter det nye designsmuligheder, som i Kontakter, Kalender og Vejr, er der ikke et øje tørt.

Det klæder på en eller anden måde iOS, at der er kommet lidt samling på tropperne og et mere ensartet udtryk, hvor det før strittede i mange forskellige retninger både men hensyn til design og funktionalitet. Det vil nok kræve tilvænning i større eller mindre grad, hvis man kommer fra en tidligere udgave af iOS, men min egen erfaring er, at efter et par dage med iOS 7, vil man aldrig tilbage til de tidligere udgaver. Dertil er fordelene ved iOS 7 for store.

Der er ingen som helst tvivl om, at iOS 7 er et kæmpe gevinst for iPhonen. Specielt, når de første apps kommer, der udnytter de mange muligheder. Det Apple har præsteret os for er nemlig kun toppen af isbjerget. Den virkelige gevinst kommer til at ligge i alle de enormt mange nye muligheder, som udviklerne får adgang til.

Hvad mener læserne, der har prøvet iOS 7 beta 1? Lever det op til forventingerne?

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.