Apple har den 21. juni 2010 frigivet den endelige udgave af iOS 4 til iPhonen. iPaden fik først adgang til funktionerne i iOS 4 med frigivelsen af version 4.2 i november samme år. Tidligere kaldte Apple styresystemet til de mobile enheder for "iPhone OS", men efter lanceringen af iPaden er det blevet omdøbt til iOS.

iOS 4 er den første opdatering, hvor Apple dropper understøttelse af ældre enheder. I dette tilfælde den oprindelige iPhone og iPod touch 1. generation. I en senere opdatering til iOS 4 droppes yderligere to enheder.

Blandt de største nyheder er introduktion af multitasking, organisering af apps i mapper og lanceringen af iBooks til iPhonen. Senere på året kom der to store opdateringer med blandt andet introduktion af AirPlay, AirPrint og hjemmedeling. "Find min iPhone" blev desuden gratis (læs mere).

Du kan læse om alle nyhederne i iOS 4 og indholdet af alle de efterfølgende opdateringer herunder.

De største nyheder i iOS 4

Multitask

Apple har endelig implementeret multitask på iPhonen. "Vi er ikke de første - men vi er de bedste". Apple forklarer, at det har taget lidt længere tid at få det gjort ordentligt end først planlagt. Til gengæld, er det gjort ordentligt, så det ikke går ud over batteritiden eller ydelsen. Et dobbelt-klik på home-knappen bringer en "dock" frem, der viser alle de apps der kører pt.

Det er ikke ægte multitaks, hvor alle programmer kører for fuld blus hele tiden. I stedet virker det ved at udviklerne får nogle værktøjer, så udvalgte processor kan køre i baggrunden. Det er den helt rigtige måde at gøre det på, men det betyder formodentlig også, at apps skal opdateres med de nye funktioner, før de virker i bagggrunden.

Mapper

Så kom der endelig en ny måde at organisere apps på. Ved at trække apps "ind i hinanden" kan man lave mapper. Ikonet bliver derefter en multi-ikon. Der forøger antallet af apps, man kan have på iPhonen fra 180 til 2.000.

Forbedret mail

Universel indboks og mulighed for flere Echange konti. Man kan nu åbne vedhæftede filer i tredie parts programmer (så vidt jeg lige forstod det).

iBooks til iPhonen

iPadens iBooks kan nu også fås til iPhonen.

Erhverv

Flere nye erhvervs-funktioner, såsom bedre kryptering, flere Exchange konti, SSL- og VPN-understøttelse etc.

Game center

Giver spil et socielt aspekt; udfordre venner, toplister etc. Lidt som tredieparts servicen Open Feint virker i dag, bare done the Apple way.

iAd

En helt ny måde at gribe annoncering an på, hævder Apple. Flere interaktive annoncemuligheder. Da iAd er bygget ind i OS, forlader man ikke en app, når man interagerer med en annonce, hvilket får flere til at klikke på reklamer, fordi man ikke tvinges til at forlade det program, man er i gang med. Apple vil selv hoste og sælge annoncerne og udviklerne får 60%, hvilket er standarden i branchen.

Læs mere her: Apples iAD-platform

Disse enheder kan opdateres til iOS 4

Se her hvilke enheder der kan opdateres til iOS 4:

iPhone
- iPhone 3G
- iPhone 3GS
- iPhone 4

iPad
- iPad (oprindelig)
- iPad 2

iPod Touch
- iPod Touch (2. generation)
- iPod Touch (3. generation)
- iPod Touch (4. generation)

Efterfølgende opdateringer til iOS 4

iOS 4.1

Frigivet i september 2010. Blandt nyhederne er High Dynamic Range photos (HDR) og lancering af Game Center. Derudover mange fejlrettelser relateret til blandt andet Bluetooth, nærhedssensoren og problemet specifikt for iPhone 3G.

Læs mere om iPhonens nye High Dynamic Range-funktion.

iOS 4.2

Frigivet 22. november 2010. Stor opdatering der bringer alle de funktion iPhonen fik med iOS 4 til iPaden, der tidligere kun har kunnet få iOS 3.2. Derudover er der en række regulære nyheder som AirPlay, AirPrint, gratis "Find min iPhone", sidesøgning i Safari, softwarebaseret rotationslås og mulighed for at indstille individuelle besked-toner til sine kontakter.

iOS 4.3

Frigivet 11. marts 2011. Større opdatering med flere nyheder. De største nyheder er muligheden for internetdeling via WiFi, ny hjemmedelingsfunktion, så man kan streame musik og video fra iTunes på sin computer til iPhonen (læs mere) samt en ny Nitro javascript-engine i Safari. Derudover er der forbedringer af AirPlay og mulighed for selv at vælg, om knappen på iPaden skal være rotationslås eller mute-knap. iPhone 3G og 2. generation iPod touch understøttes ikke længere.

iOS 4.3.1

Frigivet 25. marts 2011. En mindre vedligeholdelsesopdatering der løser flere fejl. Det drejer sig blandt andet om fejl relateret til opkoblingen til visse trådløse netværk, billedflimren når man bruger Apples digitale AV-adaptor sammen med visse TV og problemer med grafikken på iPod touch 4. generation.

iOS 4.3.3

Frigivet 4. maj 2011. Opdateringen der ændrer nogle ting relateret til "location data" af hensyn til privatlivet.

iOS 4.3.4

Frigivet 15. juli 2011. Lille opdatering der retter fejl og forbedrer sikkerheden.

iOS 4.3.5

Frigivet 25. juli 2011. Lille opdatering der retter fejl og forbedrer sikkerheden.

Artiklen er ajourført i november 2016.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.