En mikroskopering af A5-chippen i den nyeste Apple TV afslører interessante oplysninger. Den nyeste Apple TV, der understøtter 1080p videoafspilning, er bestykket med Apples hjemmelavede A5 system-on-a-chip. Det er i sig selv ikke den helt store overraskelse, for det er iPad 2 og iPhone 4S også. Men hvor de to sidste har en dual core udgave, det vil sige to processor-kerner, så har den i Apple TV kun en enkelt kerne.

Apple TV indeholder dual core chips, men udnytter kun den ene

Eller det har den ikke, for mikroskopering viser, at det faktisk er en dual core chip, der sidder i enheden. Apple benytter bare kun den ene kerne. Det er ikke så dumt som det lyder, for man kunne indvende, at når nu processoren er produceret med to kerner, hvorfor så ikke bruge dem begge. I stedet gør Apple formodentligt det, at de efter produktion af chippen tester den og "lukker ned" for den dårligste af de to kerner.

Det svarer lidt til, at når man sår frø til eksempelvis tomater, så lægger man to frø i hver potte. På den måde minimerer man antallet af potter, hvor der slet ingen frø kommer op, sammenlignet med hvis man kun lagde et frø i hver potte - det er nemlig ikke alle frø, der spirer. Selvfølgelig vil der så være nogle potter, hvor begge frø spirer, men så fjerner man bare det med dårligst vækst. Helt tilsvarende med processorer. En vis andel af dem, vil indeholde fejl. Ved at producere dobbelt op, gør det intet, hvis den ene indeholder fejl, for man skal kun bruge en, og vælger så den anden halvdel. Det betyder langt mindre tab, da kun de processorer med fejl i begge kerner er ubrugelige. Helt tilsvarende med tomaterne vil der selvfølgelig være nogle tilfælde, hvor begge kerner er fejlfri. Apple kunne i princippet vælge at bruge dem i nogle andre produkter, hvor to kerner er essentielt, men ellers så må den ene bare lade livet, som tomatfrøet.

Det er med andre ord langt billigere for Apple bare at producere dual core chips og undlade at bruge den ene kerne, frem for både at producere single core og dual core. Specielt, hvis de single core udgaver, der bruges i Apple TV er noget, der ellers normalt ville være affald, fordi de ikke kan bruges i iPaden, hvor dual core er et must.

Apple er skiftet til en mindre chip-teknologi i Apple TV

Endnu mere interessant er det, at chippen i Apple TV faktisk slet ikke er den sammme som den Apple bruger i de andre enheder. Den er meget mere avanceret. Det er en helt ny generation af chips. Hidtil har Apple brugt en 45 nanometer-variant i iOS-enhederne, men i Apple TV er de gået ned til 32 nanometer. Det betyder, at dele på chippen er meget mindre og at chippen derfor fylder mindre. A5-chippen i den nye Apple er omtrent 40% mindre end A5-chippen i iPhone 4S. Husk, at det ikke skyldes single kontra dual core, da begge begge er dual core, men kun at Apple er skiftet til 32 nanometer-teknologi.

Dette er meget interessant, fordi Apple TV, efter Apple-målestik, er et nicheprodukt. Vil Apple investere i ny chipteknologi "bare" på grund af Apple TV. Folk med forstand på emnet mener "nej". Apple må have større planer med den nye A5-arkitektur end bare Apple TV, hvor størrelsen af enheden endda er mindre kritisk end for iPhonen og iPaden. Vi kan derfor nok forvente, at Apple fremover vil benytte 32 nanometer-teknologi i netop iPhonen og iPaden.

Benyttes kun i Apple TV ind til videre

Chippen i den nye iPad er dog lavet med 45 nanometer-teknologi til trods for at den er udviklet samtidig med Apple TV. Der kan være flere forklaringer på dette. Den mest sandsynlige er nok, at Apple ikke er klar til at gå storskala med 32 nanometer endnu. Ved at starte med Apple TV kan produktionen langsomt komme op i gear og fejlmargin kan komme ned. Husk igen på, at i en enhed som iPaden, hvor der benyttes to kerner, vil der være et større spild af chips end til Apple TV, hvor kun den ene kerne skal bruges.

Det handler ikke kun om størrelse. En mindre chip vil alt andet lige bruge mindre strøm, da der vil være et mindre tab på grunds af de kortere afstande signalerne skal bevæge sig. Vi kan med andre ord både ser frem til en mindre og mere strømbesparende iPhone og iPad i fremtiden.

Opdatering

Det viser sig nu, at Apple anvender den samme 32 nm processor i en opgraderet udgave af den iPad 2, som bliver solgt side om side med den nye iPad. Dermed fik vi bekræftet at der var et andet produkt, hvor begge kerne var i spil, men samtidig lukket for spekulationerne om, om det var i et kommende Apple fjernsyn.