Instagram meddeler i et blogindlæg, at de vil ændre på den måde indhold vises på i deres app. På nuværende tidspunkt bliver indholdet vist kronologisk, mens det fremover skal ordnes efter en personlig algoritme, der tager højde for andet end tidspunktet. Det vil i stedet spille en rolle, hvem der har postet billedet, og hvordan ens forbindelser er til vedkommende. Antallet af likes og kommentarer på et billede, vil sikkert også spille en rolle.

Ifølge Instagram sker ændringen fordi den undersøgelse viser at en gennemsnits bruger overser omkring 70% af billederne i sit feed. Det kan Instagram nok ikke ændre på, men de kan i hvert fald ændre på, hvilke billedet der så skal ligge øverst og dermed være mere synlige. Og det gør de så nu.

Ændringen er et radikalt opgør med en af ideerne i Instagram. Nemlig at kronologi giver mening. Vi ser det blandt andet i de sætninger vi skriver. De er ikke bare en række ord sat sammen med det mest populære ord først. "noget! faktisk Rækkefølgen betyder" Rækkefølgen betyder faktisk noget! Vi ser det også når der skal fortælles historier i bøger eller film. Der er en pointe med, at det først er til sidst spændingen bliver forløst. Alt hvad vi gør i dag, hviler på det, der skete i går. Livet leves kronologisk, og det har Instagram hidtil været god til at reflektere. Nu bliver det så til en popularitetskonkurrence. Eller i hvert fald styret af hvad Instagram mener eller tror hver enkelt bruger synes er væsentligt.

Instagram ejes af Facebook, der allerede får nogle år siden droppede det kronologiske feed til fordel for et algoritme-styret feed i deres app. Noget der ikke just var populært blandt brugerne. De første tilkendegivelser på Instagrams udmelding er da også udpræget negative. En af bekymringerne går på, at det er et påskud til at indføre reklamer i folks feeds.

Instagram har endnu ikke meldt ud, hvornår ændringen træder i kraft. De skriver at de tager den tid det tager, og at der bliver lyttet til input fra brugerne. Det er uklart om det bliver muligt at beholde det kronologiske feed, hvis man ønsker det.

Husk du kan følge ON X på Instagram: www.instagram.com/onx.dk/

Scroll ned for at se kommentarer