Vi kender alle Jonathan Ive, der har været Apples chefdesigner siden 1997, og står bag noget af det bedste inden for industrielt design man kan finde i vores tid. Det ene produkt nærmest mere ikonisk end det andet. Ive har dog "kun" været hos Apple siden 1992. Før ham har andre stået for Apples design.

Da Apple blev grundlagt i 1976 var designet de første par år ret tilfældigt - som det er er i de fleste opstartsvirksomheder. Steve Jobs ville det dog anderledes og hyrede i 1982 en herre ved navn Hartmut Esslinger til at udvikle en designstrategi for Apple. Esslinger er født i tyskland i 1944 og altså ud af den tyske designskole.

Esslinger var allerede på det tidspunkt, i 1982, en stor kanon. Han havde sit eget designfirma, Frogdesign, og på foranledning af Apple åbnede han en afdeling i Silicon Valley. Her skulle Esslinger og hans folk udviklede et nyt design til Apple. Det blev det såkaldte "Snow White design language", som Apple benyttede i sine computere fra 1984 til 1990.

Snow White - og de 8 dværge

Navnet Snow White - Snehvide - skyldes at Apple havde indkaldt en række designere til at komme med deres bud på 7 (faktisk var det 8) hemmelige Apple-produkter opkaldt efter de syv små dværge i eventyret som Snehvide. En konkurrence som Esslinger altså vandt.

Hovedkendetegnet ved Snow White-designer var vertikale og horizontale striber, der blev brugt som dekoration og ventilation og for at skabe en illusion af, at en enhed var mindre end den var i virkeligheden.

Forud for sin tid: Foretrak hvide computere

Oprindeligt var det meningen at Snow White-produkterne skulle komme i en klar hvid farve, men det blev ændret til en mere cremet off-white-farve som Apple kaldte "Fog" - tåge - fordi den var mindre modtagelige overfor fingeraftryk. Sidenhen kom andre produkter i farven "Platinum", som var mere grå og varme. Pointen er dog, at Esslinger med Snow White fik gjort op med Apples hidtige brug af en beige-farve på der computere. At Esslinger havde fat i noget bekræftes af at Apple mange år efter faktisk begyndte at producere hvide computere. Denne gang dog med Ive som designer.

Det var Snow White-designet det lagde grundstenen til Apples ry som en virksomhed, der tog design alvorligt. Designideerne blev efterhånden kopieret af resten af branchen og i 1990 droppede Apple Snow White, da det efterhånden var så som så med det unikke i forhold til hovedkonkurrenten IBM, der havde tager designet til sig. Esslinger var dog forlængst kommet videre. Da Jobs blev smidt ud af Apple i 1985, opsagde Esslinger kort efter sin kontrakt med Apple og fulgte med Jobs til hans nystartede virksomhed NeXT.

Da Apple gik bort fra Snow White besluttedes det samtidig at bringe al design inden for murerne. De skabte den ikoniske "Apple Industrial Design Group", som Jonathan Ive altså kom i spidsen for i 1997.

I dag er Esslinger professor ved forskellige læreanstalter.