
I aften (dansk tid) lanceres iPad-avisen The Daily på et pressemøde i New York. The Daily har fået megen omtale til trods for, at der findes en del andre aviser på iPaden. Der er næsten som om, at The Daily er blevet udnævnt til dem, der skal levere svar på det helt store spørgsmål: Er folk er villige til at betale for digitalt leverede nyheder?
Hidtil har det været lidt lunkent med dette, hvilket er blevet udlagt som at iPad-brugerene ikke er villige til at læse magasiner eller aviser på iPaden. Dette har jeg tidligere argumenteret imod, ved at hævde, at det er prissætningen den er helt gal med.
Du betaler for dine nyheder - til gengæld får du ikke adgang til så mange
Politiken er et rigtigt godt eksempel på dette. Først lancerede de "Politiken Nyheder"-appen, hvor man for 12 kroner om måneden får adgang til et nedkog af de samme nyheder, som ligger frit tilgængeligt på Politikens hjemmeside. Da Politiken blev gjort opmærksom på dette, var deres reaktion, at begrænse indholdet på deres iPhone-optimerede hjemmeside yderligere. Derved fik de betalende kunder ikke mere for pengene, men gratisterne fik i hvert fald mindre. Dette øgede selvfølgelig forskellen på gratis og betalt, men problemer er dog, at Politikens normale hjemmeside stadig har det fulde indhold. Ergo betyder det, at vil man have adgang til Politikens nyheder, får man det gratis på computeren, mens iPhone-brugerne må nøjes med et nedkog - eller betale for det (og stadig få et nedkog). Politiken lader altså iPhone-kunder betale for noget alle andre kan få gratis. Jeg ved godt, at man kan få adgang til Politikens normale hjemmeside på iPhonen også, men det ændrer ikke ved at den iPhone-optimerede udgave er et nedkog, og at Politiken forsøger at få folk til at betale for det indhold andre får gratis. Jeg har ingen anelse om, hvorvidt Politiken tjener penge på denne model, men umiddelbart lyder den dødsdømt fra starten: "Du betaler for dine nyheder - til gengæld får du ikke adgang til så mange, som dem der ikke betaler". Det er ikke i orden.
For 18 kroner gratis nyheder pænt pakket ind
Politikens anden strategi er at levere en fuld udgave af den trykte avis, bare digitalt. Prisen er så også en del højere end 12 kroner om måneden. 18 kroner om dagen i løssalg, hvilket altså ikke er væsentligt billigere end den trykte avis. Her får man den største fordel en rigtig avis, nemlig en redaktionel prioritering af nyhedsstoffet samt en rigtigt avislayout - nyhederne er de samme, som man kan finde gratis på Politikens egen side. Altså er det ikke nyhederne man betaler for, men opsætningen, prioriteringen af stoffer, leveringen etc. Det er ikke 18 kroner værd om dagen.
Jeg vil vove den påstand, at Politiken ikke har forstået hvad det er de har kastet sig ud i. De har ganske enkelt ikke sat sig nok ind i, hvordan markedet fungerer. Politiken anser deres digitale avis som en konkurrent for den trykte avis, men det er den ikke.
Politiken konkurrerer med sig selv
Da Apples chef, Steve Jobs, i sin tid lancerede iTunes Store sagde han, at de etablerede pladeselskaber ikke havde indset, at konkurrencen ikke om fra andet betalt indhold, men fra gratis indhold (læs: piratkopiering). Pladeselskabernes største konkurrent var adgangen til gratis musik. Heldigvis for dem, havde Apple svaret på det: Rimelige priser og høj brugervenlighed. iTunes Store's succes behøver vi nok ikke nævne. Det er i dag verdens største forhandler af musik. Jobs havde ret, ved at gøre det tilpas billigt og nemt at købe musik, ville forbrugerne godt være med - til trods for at musik kan hentes gratis på nettet.
Den samme præmis er gældende for digitale nyheder på iPaden. Politikens største konkurrent er ikke de trykte aviser, men alle de gratis nyheder, man kan finde på nettet - også hos Politiken selv. Løsningen er også den samme: Billige priser og høj brugervenlighed. Konkurrencen er endda endnu større for nyheder end musik. I musikbranchen står kampen først og fremmest mod piratkopiering, og her vinder iTunes stort på brugervenligheden. Med nyheder er konkurrenten først og fremmest avisernes egne hjemmesider. Man konkurrerer ikke mod piratkopiering men mod sig selv. Den kamp er meget sværere at vinde, og derfor skal man gå endnu hårdere til stålet end for musik. Det vil sige endnu billigere priser og endnu højere grad af brugervenlighed. Man skal ikke sammenligne prisen på den digitale udgave af Politiken, men den trykte udgave, men med gratis. Vi skal altså meget langt ned i pris. 18 kroner dagligt er for meget. Selv 6 kroner er for meget. Grænsen går lige præcis der, hvor man ikke spekulerer før man handler, men bare trykker på køb. Hvor den grænse går, er meget individuelt, men et bud kunne være 6 kr om ugen, 49 kr om måneden eller 299 om året. Måske er det endda for højt sat?
Man har savet grenen over allerede inden man har sat sig på den
Det er de vilkår, man har at drive forretning på, på markedet for digitale nyheder, når nu man selv har fundet på, at levere gratis indhold til folk via ens hjemmeside. Man savede grenen over allerede inden man sad på den, og nu er spørgsmålet om det er for sent. Det kan lanceringen af The Daily give svar på. Det er en voldsom satsning til en utrolig lav pris. Hvis folk ikke køber den, så sker det aldrig. Det eneste alternativ er uafhængige udgivere, der tilbyde indhold eksklusivt på iPaden og ingen andre steder. Her kan der sagtens være et marked for dyrere magasiner, til noget der minder om de priser, vi kender fra tryk.
Ellers skal man over i 100% reklamefinansierede magasiner. Det er der heller ikke noget galt i. USA Today er et glimrende eksempel på, at der kan være gode penge i den slags. Gracia Martore fra avisen udtaler, at " iPaden har været rigtigt positiv for USA Today" og at den vil "resultere i en endnu mere signifikant indtjening". USA Today er blevet hentet 1,4 mio gang i App Store og tjener udelukkende på reklamer. Vel og mærke reklamer, de kan sælge op til fire gange dyrere end på deres hjemmeside.
Det Politiken og de andre skal gøre op med sig selv er, hvilken model de vil bruge: Gratis reklamefinansierede nyheder på iPaden som vi kender det i dag, modellen med lave priser og høj brugervenlighed eller måske en model med betaling for de samme nyheder mod at blive fri for reklamer. Den model, der kører nu, hvor man betaler for at få adgang til mindre indhold end andre får gratis, holder i bert fald ikke i længden. Og hvis ikke Politiken følger med, så kommer der bare nogle andre og overhaler dem inden om. Jeg kunne sagtens forestille mig en dansk pendant til The Daily fra en ny spiller i branchen. Det samme kunne også sagtens være tilfælder for andet end aviser.
Netop derfor er dagens lanceringe af The Daily interessant og her i lille Danmark. Ikke så meget fordi der er et kæmpe marked for amerikanske nyheder Danmark, men fordi det forhåbenligt vil give svar på nogle af de mange spørgmål angående muligheden for at tage penge for digitalt indhold. Hvad har Apple mon i posen?
Scroll ned for at se kommentarer
Er helt enig i, at det er prissætningen det er galt med. Jeg kan i dag købe dagens avis fx. Berlingske eller Politiken til 6-7 kr. gennem Pressreader til ipad, hvilket har gjort at jeg flere gange om ugen downloader avisen. Og kunne jeg få det forholdsmæssigt billigere ved et abonnement, ville jeg klart overveje det. Berlingske har netop lanceret deres egen app (svarende til Politikens) hvor man kan få den i løssalg til 18 kr. og ca. 9 kr. ved tegning af abonnement. Løsningen er pænere end Pressreaders, men min max pris ligger klart også ved de 6-7 kr. Er det dyrere køber jeg slet ikke.
Herudover synes jeg det er en næsten genial måde at læse avis på - praktisk og mobil og uden tryksværte :-)
fint artikel martin...
synes ikke at magasiner er døddømt på ipad.. er selv en flittig læser af 2-3 magasiner om ugen ( spiegel, wired og har kigget på project og national geographic) .. det er magasinets programmer som er ikke helt i top endnu.. man forventer bare mere af en magasin på iPad end på en trykt version.. og så kan jeg sagtens akceptere en pris som er i nærheden af den trykte version.
aviser til gengæld er en helt anden historie. Politikens reader er for mig en ret dårlig løsning ( pris og kvalitet af leveret indehold passer ikke sammen) - når nu 80% af avisens omkostninger går til tryk og distribution kan jeg ikke forstår 18 kr.. men politiken viste ja også at det har ingen forståelse for digital indhold med deres nedkogte iPhone side.. for mig personlig har det kun gjort at jeg få mine nyheder en anden sted fra... en ting politikens reader er god til.. mig og konen skandes ikke om sektionerne mere.. jeg læser den på iPaden med vores abonement nr. :-)
med hensyn til the daily er jeg lidt kritisk endnu.. en avis med en fast deadline som er udlukkende på digital medier virker underligt... jeg ved at en god artikel kraver research og tid til at skrive den og det sætter jeg pris på men når tingene sker lige nu så kan det være at en update ville være meget nytigt.. men lad os se hvordan det hånderer det :-)
men det bliver spændende hvad Apple disker op med .. tror nu desværre ikke at det er så revolutionerende som iTunes var for music.
Jeg synes ikke rigtig at Martin tager hensyn til at Politiken, og nu også Berlingske Tidende, nu kan fås i en digital udgave til 275 kroner om måneden, svarende til 9 kroner om dagen. Og her er der tale om hele den trykte avis, ikke om et nedkog.
Deres digitale avis kører somme universel application til såvel iPhone som iPad, men personligt vil jeg ikke købe et sådant abonnement, i hvert fald ikke før jeg har en iPad. Og her har jeg forlængst besluttet mig til at vente til iPad 2.
Prisen på 18 kroner for løssalg og 9 kroner for månedsabonnement (275 kr/md) skal i øvrigt sammenlignes med 25 kroner for papirudgaven i løssalg for Berlingske Tidende, 23 kroner for Politiken.
I øvrigt er Berlingerens iPhone-abonnement lidt mere sofistikeret end Politikens. Fra Pilestræde kan man vælge mellem en måned til 12 kroner, et kvartal til 24 kroner og et år til 85 kroner. Jeg har så valgt at betale de 24 for et kvartal da det vel nogenlunde svarer til hvor længe jeg skal vente på min iPad 2.
Jeg ville lige opdatere et par apps på min iPad, men måtte acceptere nye rettigheder for brugen af AppStore hvor der blandt andet stod noget med abonnementskøb... Ellers også så jeg helt forkert :))
Den findes kun i den amerikanske app store, gad vide om vi ikke skal have den
@Per Erik Rønne
Citat: "Jeg synes ikke rigtig at Martin tager hensyn til at Politiken, og nu også Berlingske Tidende, nu kan fås i en digital udgave til 275 kroner om måneden, svarende til 9 kroner om dagen. Og her er der tale om hele den trykte avis, ikke om et nedkog."
Jeg omtaler muligheden og nævner en pris på 18 kr i løssalg. Det er rigtigt at man kan spare noget ved at abonnere, men det ændrer ikke min pointe. Og som jeg skriver, mener jeg ikke at prisen skal sammenlignes med den trykte udgave, som du gør og som Politiken også meget gerne vil, men med gratis, da nyhederne findes på Politikens hjemmeside.
Hvordan får man folk til at betale for sigitalt indhold på iPaden?
Ret nemt i min verden. hvis prisen på produktet er rimeligt!
Som der bliver nævnt musik og iTunes. jeg køber alt min musik den vej, jeg synes det er fair nok at betale 80 kr for et album, og ikke 150 for en CD. Derfor køber jeg den vej.
Hvis vi snakker tradiotionelt trykte medier, så er jeg af den opfattelse at prisen også skal være væsentligt under "kiosk prisen/ abboneomentsprisen.
Synes generelt aviser er alt for dyre herhjemme tag for eksempel englan, The Times(Berlingske/JP/Politiken) koster 1 £, The sun(tabloid) cirka 30p.
Så hvis jeg skal have en elektronisk udgave og skal betale for det tænker jeg følgende.
"Jeg vil have den billigere fordi"
A: Der skal ikke bruges trykke teknik (sværte/presse maskiner osv)
B: Layaoutet bliver lavet elektronisk idag (ikke bly typer der skal sættes op), derfor må det være alt andet lige nemmere at sende det ud elektronisk.
C: distributionsomkostningerne falder væsentligt (de skal ikke køres hele vejen til det mørke Jylland Ingen avisbude til at omdele osv), men der skal selvfølgelig betales for serverplads osv.
Så derfor skal prisen ned på meget mindre... der må aviserne så finde ud af hvad de vil tage for det, hvis de vil sælge det til mig. Det er her markedskræfterne kommer ind. Tror jeg ville betale som martin foreslår (fog ville jeg give 18 kr om ugen) men ellers det samme i abbonement.
Kan da oplyse bladhusene om mit købemønster i App store.
Skal jeg underholdes i en lille times tid= Finde Gratis App
Skal jeg underoldes et par dage/uge= Finde App til 6-12 kr.
- ll - længere tid (kvartal)= App til 50-80 kr.
Dette er kun underholdnings Apps, der er jo forskel på dem og så utillity Apps..
Lars