Er der noget, der kan forvirre folk, er det de mange forskellige netværksteknologier, der findes i mobilbranchen. De fleste er med på, at der er noget der hedder 3G og 4G og at 4G er hurtigere end 3G. Tingene er dog langt fra så simple. Dette er også en af forklaringerne på, at vi har set at teleselskaberne har omdømt en 3G-teknologi, så de nu kalder den 4G.

G'et i 3G og 4G står for "generation". De to betegnelser referer altså til 3. generations og 4. generations teknologier snarere end en bestemt teknologi. Det man normalt tænker på, når man snakker 3G, er teknologierne UMTS og HSPA. Til trods for at 3G er en ældre generation, udvikles den stadig og hastighederne stiger og stiger.

3G opfattes som én bestemt teknologi

UMTS giver en teoretisk hastighed på op til 7,2 Mbit/s, mens HSPA kan levere den dobbelte hastighed. Allerede her har vi illustreret problemet; 3G er ikke bare 3G. Den ene 3G-teknolgi er dobbelt så hurtig som den anden, og alligevel er det betegnelsen 3G, som forbrugerne hæfter sig ved. Telefoner markedsføres som 3G, mens de egentlige standarder, og dermed hastigheder, står med småt i specifikationslisten. Derved har både telefonproducenter og mobiloperatører været med til at give folk det indtryk, at 3G er en bestemt teknologi med en bestemt hastighed. De har så forsøgt at markedsføre det med ord som 3G+ eller Turbo 3G. Det ændrer dog ikke på, at 3G i langt de fleste folks øjne opfattes som én bestemt teknologi.

På samme måde gør det sig selvfølgelig gældende for 4G. Normalt forbinder man det med LTE, men i virkeligheden er den LTE-teknolgi vi har slet ikke 4G, og derudover er det kun én blandt mange forskellige teknologier. LTE har en teoretisk maksimumhastighed på omkring 100 Mbit/s. LTE er altså 7-14 gange så hurtigt som 3G-teknologierne UMTS og HSPA.

3G er meget hurtigere i dag end det var før i tiden

Men hvad er problemet egentligt i at forsimple tingene, så de bliver til at forstå for almindelige mennesker? Har man overhovedet behov for at vide andet end, at 3G er langsomt i forhold til 4G og at 4G dermed er bedre?

Problemet er, at der er kommet nogle 3G-teknologier, der er markant hurtigere end UMTS og HSPA. Udviklingen er sket løbende, men seneste skud på stammen er DC-HSDPA-teknologien, som den nye iPad blandt andet understøtter. Den giver en teoretisk makshastighed på hele 42 Mbit/s, hvilket er markant hurtigere end det vi normalt forbinder med 3G. Men da DC-HSDPA er en 3G-teknologi, uanset at den altså er 5-6 gange hurtigere, så kan telefonproducenter og teleselskaber ikke rigtigt få fortræffelighederne ud. Teknologien er fanget i 3G-markedsføringskassen og dermed i folks øjne gammeldags og langsom, som resten af 3G er i forhold til 4G.

I USA kalder man nu visse 3G-teknologier for 4G

Det har fået flere teleselskaber i specielt USA, omend Telia også har forsøgt sig, til at kalde DC-HSDPA for 4G og ikke 3G som det retteligt er. Simpelthen for at signalere, at det er meget hurtigere end det vi normalt kender som 3G. I USA er denne rebranding slået igennem, mens den i Danmark ikke er. Derfor kalder amerikanerne DC-HSDPA for 4G, mens vi kalder den 3G.

Man forstår sådan set godt teleselskabernes frustration, men sådan er det jo, når man selv overforsimpler tingene, og putter dem i 3G- og 4G-kasser uden at skelne mellem de forskellige teknlogier. Den lynhurtige DC-HSDPA-teknologi er nu fanget med et 3G-prædikat, der signalere gammeldags og langsom.

Samme problem har producenter af grej som eksempelvis Apple. Den nye iPad har fået stemplet "kan kun bruges med 3G i Danmark", og kommer derved til at virke gammeldags, da alle jo ved, at der eksisterer noget, der hedder 4G, og at det er lynhurtigt. At den nye iPad så er den hurtigste, vi nogensinde har set, også i Danmark, er der ingen der hæfter sig ved. 3G-prædikatet hænger fast.

Hvor hurtig er den nye iPad i praksis?

Men hvor hurtig er den nye iPad, når det kommer til stykket? Det afhænger selvfølgelig af kvaliteten af netværker, der hvor man befinder sig. I grove tal kan man nok regne med, at den på LTE-netværk i USA kan levere omkring 20-40 Mbit/s i praksis brug. I Danmark skal man nok regne med at den nye iPad kan nå omkring 10-20 Mbit/s på et DC-HSDPA, mens de to ældre iPads ikke når meget mere end 5-10 Mbit/s. Tallene er under optimale forhold, og vil nok normalt ligge i den laveste ende af intervallerne. Tallene er altså meget generelle, og der kan være store individuelle forskelle i begge retninger. En af de afgørende faktirer er, hvor belastet netværket er.

Man skal være opmærksom på, at det i øjeblikket kun er TDC og 3, der understøtter DC-HSDPA. Telenor skulle være lige på trapperne, mens jeg ikke keder Telias planer, da de ikke har svaret på min henvendelse. Indtil videre ser det derfor ud til, at Telias kunder ikke vil opleve nogen forbedret hastighed med den nye iPad.

Pointen er, at selvom vi ikke får gavn af LTE-understøttelsen i Danmark, så vil vi alligevel opleve en betydelig stigning i downloadhastighederne. 3G er altså ikke bare 3G. Den nye iPad er blevet væsentligt hurtigere end den gamle. Det ændrer selvfølgelig ikke på, at det er skuffende, at vi ikke får understøttelse af de danske LTE-frekvneser, men et lille plaster på såret er det da.

Scroll ned for at se kommentarer