Da jeg gik på gymnasiet brugte jeg utallige timer i musik-afdelingen i den lokale Fona. Det gør jeg ikke længere. Hverken går i gymnasiet eller hænger i Fona. Jeg er blevet ældre og Fona er lukket - sammen med de fleste andre butikker der solgte CD'er. Køb af musik hører fortiden til. I dag streamer man musik via en online musiktjeneste.

I denne artikel vil jeg kigge nærmere på de forskellige musiktjenester til brug på iPhonen. Jeg har i årevis brugt min egen favorit, men har den sidste måneds tid været turen rundt hos flere andre tjenester for at danne mig det berømte forkromede overblik. Jeg har af gode grunde ikke kunnet prøve alle, men har valgt at koncentrere mig om de tre store: Apple Music, Spotify og Tidal. Et kriterie i min udvælgelse har været, at tjenesten er frit tilgængelig, så alle og enhver kan købe adgang til den.

Læs med og find ud af, hvilken tjeneste du skal lægge dine penge hos hvis du vil have den bedste musiktjeneste på iPhonen.

Oversigt over de største musiktjenester i Danmark

Som du kan se af skemaet er der umiddelbart ikke den helt store forskel på de forskellige musiktjenester. Prisen er nogenlunde identisk, og de er millioner af sange alle steder. På papiret virker det hip som hap, hvad man vælger. Det er det dog lagt fra, når man går lidt i detaljer men hver tjeneste. Det har jeg gjort herunder.

Apple Music

Apple Music stikker positivt ud ved at tilbyde tre gange så lang en prøveperiode som konkurrenterne. Det giver masser af tid til at lære tjenesten at kende. Har man allerede bestemt sig for Apple Music giver det om ikke andet tre måneders rabat.

Apple Music streamer musikken med en bitrate der er lidt lavere end konkurrenterne. For langt de fleste vil kvaliteten på Apple Music være god nok, og ikke noget man vil bemærke negativt. Slet ikke fordi de fleste tjenester typisk streamer med lavere bitrate over mobilnettet.

Apple Music integrerer bedre med iPhonen end de andre. Apple har hjemmebanefordelen, omend det ikke betyder det helt store i praksis. Det trækker også op, at man med Apple Music kan uploade sin egen musik, hvis man har noget som ikke er i Apples katalog. Det betyder at ens egen musik kan indgå i tjeneste på lige fod med alt andet musik og være tilgængelig på alle ens enheder.

Det der for alvor trækker op er at Apple Music er suveræn til at foreslå ny musik. Her kan ingen af de andre være med. Det øger dog kompleksiteten af brugergrænsefladen, så det kommer med en pris.

Apple Music største ulempe er den unødigt komplekse brugergrænseflade. Her kunne man godt ønske sig en lidt mere simpel måde at gøre tingene på. Det handler trods alt om at høre musik og ikke at sidde med hovedet i telefonen. Apple Music kan heller ikke høres i en browser på en computer, hvilket også trækker ned, omend det jo er ligegyldigt for iPhone-brugere.

Ud over alle Apples egne produkter kan Apple Music bruges på Android og Sonos.

Link til Apple Music

Spotify

Spotify er den mest brugte musiktjeneste. Blandt andet for de var først på markedet. Mens Apple hang lidt i bremsen kørte Spotify på for fuld blus. En anden årsag til Spotifys succes er at de tilbyder en gratis tjeneste. Den er dog hæmmet i funktionalitet, så det er premiumudgaven jeg har kigget nærmere på, da den bedre kan sammenlignes med de andre.

Med Spotify får man 30 dage til at prøve tjenesten af. Det er fair og giver rigeligt tid til at prøve tingene af inden man køber. Det er dog kun en tredjedel af hvad Apple tilbyder, hvorfor Spotify alt andet lige er lidt bagud på point her. Kigger man på det første års udgifter er Spotify 198 kr dyrere end Apple. Er man studerende er forskellen endnu større. Spotify tilbyder nemlig ikke studierabat i Danmark. Det gør tjenesten dobbelt så dyr at bruge for studerende som Apple Music. Det er rigeligt til at være en afgørende faktor fordi de to tjenester ellers ligger så tæt på hinanden.

Spotify streamer i en fornuftig kvalitet. På papiret er den lidt bedre end Apple, men i praksis er forskellen så lille, at det ikke bør spille en faktor i beslutningen om hvilken af de to tjenester man skal vælge.

Spotify udmærker sig positivt ved en velgennemtænkt brugergrænseflade - man kan se de har mange års erfaring - og at det eksempelvis kan bruges på PlayStation. Det sidste er ikke relevant for tjenestens funktionalitet på iPhonen, men kan være udslagsgivende, hvis man har en PlayStation og gerne vil kunne høre musik på den. Spotify virker også på Sonos og via Apples CarPlay. Til gengæld glimrer Spotify ved sit fravær på Apple Watch.

Link til Spotify

Tidal

Tidal hed tidligere WiMP, og det er den tjeneste jeg har brugt i flere år. Jeg kender den derfor godt. Prisen for en enkelt abonnement og længden af prøveperioden er identisk med hvad Spotify tilbyder. 99 kr og 30 dage. Tidal tilbyder heller ikke studierabat. Der hvor filmen lidt knækker for Tidal er deres familiepriser. Hvor de to andre tjenester tager 149 kr for seks personer, koster det koster Tidal 297 for fem personer. Hos Tidal betaler man nemlig fuld pris for den første og får halv pris på de efterfølgende. Det løber hurtigt op. Er du mere end to personer der skal dele, er Tidal markant dyrere.

Tidal har den bedste lydkvalitet af de testede. Og er det ikke nok tilbyder de endda et Hi-Fi-abonnement med loss less (det vil sige tabsfri) streamning. Det er et fremragende tiltag, men det koster af en eller anden grund så også det dobbelte altså 199 kr per måned. Er i en hel famile begynder det at blive dyrt. Tidal Hi-Fi er godt for entusiasten hjemme i stuen, men er knap så relevant på iPhonen på farten, så derfor tillægger jeg det ikke nogen særlig værdi i denne bedømmelse. Men som sagt giver deres standard-abonnement stadig en bedre lydkvalitet end konkurrenterne.

Ud over lydkvaliteten er Tidals styrke, at tjenesten er forankret i musikindustrien. Det er tydeligt af Tidal er lavet af musikelskere for musikelskere. Hvor Spotify virker som ren forretning er Tidal musik, musik og atter musik med personligt udvalgte spillelister eksempelvis.

Tidal virker på de fleste enheder og en en række netværksafspillere som Sonos etc.

Link til Tidal
.

Andre muligheder

Google tilbyder også en musiktjeneste med samme standardbetingelser som de andre: 99 kr om måneden og 30 dages prøveperiode. Der er hverken studie- eller familierabat. Lydkvaliteten er også standard. Alt er standard og i det hele tage virker Google Music underligt ligegyldig. Som om Google bare vil være med på vognen, men ellers ikke rigtigt har nogle visioner for tjenesten. For mig har der ikke været noget der stikker ud og hvor jeg tænker at "her er der en grund" til at vælge Google Play.

YouSee Musik er en tjeneste der følger med når man er kunde hos YouSee, men som man ikke kan købe sig adgang til. Derfor ligger den som skrevet indledningsvis uden for denne artikels afgrænsning. Min erfaring med tjenesten ligger et par år tilbage. Selv dengang jeg fik tjenesten med i mit abonnement, valgte jeg at købe adgang til WiMP/Tidal. Siden har jeg ikke kigget mig tilbage.

Vores anbefaling til valg af musiktjeneste

Selv har jeg som sagt brugt WiMP/Tidal i mange år og har været ganske tilfreds. Min indgangsvinkel til musiktjenester har oprindeligt været Sonos mere end iPhonen. Det har jeg dog prøvet at sætte mig ud over i min bedømmelse. Det er lige så meget gammel vane, der gør at jeg holder fast i Tidal.

Tager jeg de friske briller på er det en anden tjeneste der løber med min anbefaling som det bedste valg til iPhone-brugeren. Inden jeg løfter sløret vil jeg dog lige gennemgå de punkter, jeg mener bør være de væsentlige man træffer sit valg på.

Lydkvaliteten

De tre tjenester ligger side om side. For langt de fleste vil der ikke være nogen praktisk forskel på om man vælger det ene eller det andet. Her vil ting som kvaliteten af netadgangen nok spille en større rolle. Er du audiofil vil du måske kunne høre forskel og have behov for bedre lyd, når du er der hjemme. I såfald bør du notere Tidal i din lille bog. Men som sagt er forskellene ret små.

Prisen

Hvor Tidal fører på lydkvalitet, halter de efter på prisen. I hvertfald hvis du er på udkig efter et familieabonnement eller ønsker studierabat. Her er det Apple Music der står klart stærkest med det billigste produkt. De tilbyder studierabat og lang gratis prøveperiode.

Musik

Du har nok bemærket at jeg ikke har nævnt musikudbuddet en enste gang. Det har jeg undladt fordi min erfaring er, at der ikke er den store forskel. Eller sagt på en anden måde: Det kommer helt an på, hvad du hører. Det hjælper ikke at en tjeneste har dobbelt så mange musiknumre som den anden, hvis ikke det er dem du hører. Generelt set har de alle den samme musik.

Der er dog enkelte kunstnere som findes ekslusivt på kun én tjeneste. I hvert fald i en periode inden de kommer på de andre. Generelt set er det noget Apple Music og Tidal gør det i, mens Spotify mener det er noget pjat - primært fordi de ofte står udenfor. Igen efterlader det Tidal og Apple Music som noge der rent faktisk interesserer sig for musik, mens Spotify bare driver en forretning.

Personligt vil jeg ikke lade musikudbuddet på de tre tjeneste spille en afgørende faktor for mit valg.

Tilgængelighed

Alle tjenester virker på iPhonen, Android og Sonos. Derudover skiller Apple sig ud ved at være den eneste tjeneste der virker på Apple TV og Apple Watch. Spotify virker på CarPlay men ikke de to andre. Tidal halter efter her.

Her vinder Apple altså klart. Specielt hvis CarPlay og Apple Watch er vigtig for dig at kunne høre musik på.

Den bedste musiktjeneste

I virkeligheden er der ikke den helt store forskel på de tre testede tjenester. Grundlæggende har de flere ligheder end forskelle. I virkeligheden er det derfor hip som hap hvad du vælger. Men netop derfor er der som Apple-bruger ikke så meget at rafle om. Apple Music er den tjeneste jeg vil anbefale. Primært fordi den virker på alle Apples enheder. Her kan ingen af de andre være med. Læg dertil at Apple - for en gang skyld - tilbyder den klart bedste pris at alle. Der er ingen tvivl, min anbefaling går til Apple Music. Den er lang fra perfekt - specielt brugergrænsefladen halter efter Spotify - men samlet set er det en vinder. Apple Music giver ganske enkelt mest værdi for pengene uanset hvordan man vender og drejer det.

De to andre har dog hver især deres fordele, og du går ikke helt galt i byen uanset hvilken en af de tre du vælger. Som musikelsker holder jeg af Tidal og jeg kan også sagtens tilslutte mig at Spotifys har den bedste brugergrænseflade. Spotify er perfekt til de der bare gerne vil høre den musik de allerede kender uden så meget fis. Jeg kunne sagtens se mig vælge en af de to også - hvilket jeg jo faktisk også har gjort (af andre årsager end lige iPhonen).

Til gengæld vil jeg anbefale at gå uden om Googles musiktjeneste. Den virker, men jeg savner ganske enkelt et argument for at hoppe på vognen som iOS-bruger. På Android er det garanteret lige omvendt. YouSee Musik er okay, hvis man alligevel er kunde hos YouSee, men jeg kunne ikke drømme om at skifte teleselskab for at få adgang.

Min anbefaling er at du som iPhone-bruger vælger Apple Music. Du får den bedste integration med Apples produkter, den bedste funktion til inspiration af ny musik, og den bedste pris. Hvad mere kan man forlange?

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.