Haptisk feedback er en betegnelse for det at elektroniske enheder kommunikerer med brugerne via følesansen. At den feedback eller respons man får på en handling, kan mærkes eller føles.

Kendte eksempler er at telefonen vibrerer, når der kommer en besked, eller at spilcontrolleren ryster, hvis man i et bilspil kører ud i rabatten etc. Men haptisk feedback - eller force feedback, som det også kaldes - er meget mere end det. Det kan faktisk blive ret avanceret.

Vi mennesker har som bekendt fem sanser. Man tænker måske ikke så meget over det, men følesansen fylder ret meget i det meste vi foretager os. Utrolig mange ting kan vi foretage os uden at kigge. Vi føles os frem med hænderne og kan mærke, når der sker noget. Dette kunne være at tænde for lyset på en kontakt. Alligevel er det typisk kun hørelsen og synet man bruger til kommunikationen med eksempelvis sin iPhone. Selvfølgelig bruger man også fingrene til at kommunikere med, men det går kun den ene vej. Du rører ved din telefon, men din telefon rører ikke ved dig. Hele aspektet med at kunne mærke sig frem er stort set fraværende. Eller har været, for der er begyndt at ske noget.

Apple gør eksempelvis brug af haptisk feedback i Apple Watch, MacBook'ens pegefelt og i iPhonen. I alle tre tilfælde kan man mærke noget i fingeren, når man trykker på bestemte ting. Man får fornemmelsen af, at ens finger bliver stimuleret, når man rører eller trykker på noget, selvom fingeren i virkeligheden bare rører ved en glasoverflade.

Sådan virker haptisk feedback på iPhonen i dag

Typisk sker dette rent teknisk ved hjælp af en lille vibrator også kaldet en aktuator, inde i enheden. Hvis vibratoren slår et lille smæld, samtidig med at man trykker på skærmen, giver det en ret overbevisende følelse af at have trykket en fysisk knap ned. Men i virkeligheden er det jo snyd. Man har ikke trykte noget ned - det føles bare sådan. Det er dét haptisk feedback går ud på. At narre brugernes følesans til at tro, at man rører ved noget andet end man gør.

Eksemplet med vibratoren er ganske simpelt og selvom det fungerer, er vores somatosensoriske system (som alle vores føle- temperatur- og smerte-receptorer kaldes under et) meget komplekst og svært at simulere. Vi har mange forskellige følereceptorer i huden og flere millioner af dem. Det er meget mere komplekst end vores synssans. Men som eksemplet med vibratoen viser, skal der omvendt heller ikke så meget til førend det giver en stor effekt. Måske fordi vi er blevet så vant til netop ikke at få haptisk feedback på moderne touch-enheder.

Mere avanceret haptisk feedback på vej

Det kan blive meget mere avanceret. Det ultimative mål er selvfølgelig at kunne simulere en hvilken som helt følelse. Snyde ens følesans til at tro at man rører en hvilken som helst overflade. Flere af Apples patenter peger i den retning.

Et af patenterne beskriver en iPhone med et helt net af små vibratorer under skærmen. Disse vibratorer kan sættes til at vibrere med forskellig frekvens. Det betyder at man kan gøre den haptiske feedback meget mere præcis og differentiere den alt efter hvor på skærmen man trykker. Et eksempel kunne være at der på skærmen vises to forskellige knapper, som kommer med hver hver deres forskellige feedback, når man trykker på dem. Den ene knap føles simpelthen på en anden måde end den anden. På den måde ved man altid hvilken af de to knapper man trykker på, også selvom man ikke kigger på skærmen. Det er smart.

Hvis dette net af vibratorer gøres lille nok, vil man i teorien kunne bruge teknikken til at simulere at man rører ved forskellige materialer selvom man jo i virkeligheden bare stryger fingeren hen over en helt glat skærm. Bringes vibratorerne til at opføre sig på bestemt måde vil overfladen eksempelvis føles som træ mens den andre gange vil føles som sand. Kombinerer man derudover teknikken med temperaturregulering, som Apple også har patenteret, bliver illusionen om at man rører et bestemt materiale komplet og derved er den haptiske feedback blevet fuldkommen virkelighedstro.

Så langt er vi dog ikke nået endnu, men fremtiden tegner bestemt til at blive spændende på dette felt, og der sker meget for tiden.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.