I år har Apple lanceret hele tre forskellige iPhones. Det helt nye flagskib iPhone X samt iPhone 8 og iPhone 8 Plus der er opgraderinger af sidste års iPhone 7 og iPhone 7 Plus. Med tre iPhones på hylderne melder der sig selvfølgelig spørgsmålet: Hvilke iPhone skal jeg vælge?

Hvad er forskellen på de tre iPhones, og hvad får man for pengene ved at vælge den ene frem for den anden?

I bund grund er de tre iPhones mere ens end man umiddelbart skulle tro, når man kigger på dem. Rent udseendemæssigt adskiller de sig markant fra hinanden, men går man ned i funktionaliteten og specifikationerne begynder forskellene at blive mindre.

Den ultra korte version

Har du travlt og vil bare have den korte forklaring er den her:

1) iPhone X har et nyt såkaldt TrueDepth-kamerasystem på forsiden med en masse sensorer. Det giver flere nye muligheder som ansigtsgenkendelse og animerede emojis. De to andre iPhones har et almindeligt front-kamera.

2) iPhone X har en skærm der fylder hele fronten, hvorfor hjem-knappen er forsvundet. De to andre iPhones er som vi kender dem med store kanter og hjem-knap.

3) iPhone X har en ny og meget bedre skærm med flere detaljer og bedre farver. De to andre iPhones har den sædvanlige iPhone-skærm dog med visse forbedringer.

Nu ved du det væsentligste. Vil du have alle detaljer, så læs bare videre.

Kapacitet

Alle tre iPhones kan fås med enten 64GB eller 256GB.

Design og materiale

Enhver kan se at der er stor forskel på iPhone X og iPhone 8. I virkeligheden er de dog formgivet på samme måde og udført i de samme materialer. Den store forskel er, at på iPhone X fylder skærmen hele forsiden, mens de to andre har store kanter i specielt top og bund.

Alle tre iPhones er, i modsætning til de seneste generationer af iPhonen hvor Apple har brugt aluminium til bagsiden, nu lavet helt i glas. Ifølge Apple er det det mest holdbare glas nogensinde i en smartphone. Langs kanten er der en metalramme. På iPhone 8 er den lavet af aluminium, mens den på iPhone X er lavet af rustfrit stål, hvilket efterlader er noget mere eksklusivt indtryk.

Alle tre iPhones kommer i farverne sølv og space grey. Derudover kommer iPhone 8 og iPhone 8 Plus i guld, det gør iPhone X ikke.

Størrelse og vægt

iPhone 8 og iPhone 8 Plus har den samme størrelse som de seneste tre generationer af iPhonen, mens iPhone X ligger et sted midt i mellem. iPhone 8 vil derfor stadig være den af de tre iPhones, der har de mindste fysiske mål og den laveste vægt.

Mål iPhone 8: 138,4 mm x 67,3 mm x 7,3 mm (HxBxD), vægt 149 gram.

Mål iPhone 8 Plus: 158,4 mm x 78,1 mm x 7,5 mm (HxBxD), vægt 202 gram.

Mål iPhone X: 143,6 mm x 70,9 mm x 7,7 mm (HxBxD), vægt 174 gram.

Du kan se det indbyrdes størrelsesforhold på billedet øverst.

Hjem-knap

Det sted, hvor man vil opleve den største forskel på iPhone X og alle andre iPhones er at den ikke har nogen hjem-knap. Alle de ting vi er vant til gøre med hjem-knappen skal nu gøres på en anden måde.

Er du vanemenneske skal du have dette med i dine overvejelser, da der ingen vej er uden om. Køber du iPhone X skal du til at lære en helt ny måde at bruge iPhonen på. Nogle vil finde det forfriskende, andre belastende.

Processor og batteri

Alle tre iPhones har den samme lynhurtige A11 Bionic-chip, der er op til 70% hurtigere end A10-chippen i iPhone 7. iPhone X og den store iPhone 8 Plus har lidt længere batteritid en den mindre iPhone 8, men det er mere dikteret at enhedens fysiske størrelse end noget andet.

Skærm

Skærmen er et af de punkter, hvor der er størst forskel på iPhone X og de to andre. Der er dog også visse ligheder. Skærmene i alle tre iPhones har eksempelvis fået TrueTone farvetilpasning der automatisk tilpasser skærmens farver til det omgivende lys.

Ud over selve formen og størrelsen på skærmen - hvilket nok i virkeligheden er den største forskel overhovedet på de to iPhones - er den store forskel på skærmene at iPhone X har en Super Retina-skærm af OLED-typen, mens de to andre har "almindelige" Retina-skærme af LCD-typen. Det betyder at skærmen i iPhone X dels har en højere opløsning så der kan vises flere detaljer, samt har en bedre farvegengivelse end de to andre iPhones. Den har også et meget bedre kontrastforhold, det vil sige større forskel på sort og hvid.

Kort sagt får du med iPhone X en bedre skærmkvalitet end i de to andre iPhones.

Bagkamera

Både iPhone X og iPhone 8 Plus har et dobbelt 12 megapixel kamera på bagsiden bestående af telelinse og en vidvinkellinse. Begge har også True Tone LED-blitz, optisk zoom og understøttelse af Apples ny Portrætlys-funktion. Der hvor iPhone X skiller sig ud er ved at have dobbelt optisk billedstabilisering. iPhone 8 Plus har kun optisk billedstabilisering på vidvinkellinsen. Derudover er iPhone X's telelinse med en større blænde.

iPhone 8 har et enkelt 12 megapixelkamera med optisk billed­stabilisering og True Tone LED-blitz. Dette kamera understøtter ikke portræt-funktionerne.

Frontkamera

7 megapixel front-kameraet er identisk på de tre iPhones, dog med den forskel at i iPhone X understøttes portræt-funktionerne også af frontkameraet.

Derudover har iPhone X på forsiden det såkaldte TrueDepth-kamerasystem, der blandt andet bruges til ansigtsgenkendelse og til at lave animerede emojis med. Det har de to andre ikke.

Autentifikation

På dette punkt skiller de tre iPhones sig virkelig ud fra hinanden. iPhone 8 og iPhone 8 Plus bruger en fingeraftrykssensor som vi er vant til, mens iPhone X har en helt ny ansigtsgenkendelse kaldet Face ID (læs mere om Face ID her). Der er ingen tvivl om at Face ID er en meget mere sikker autentifikationsmetode end Touch ID, men hvordan det fungerer i praksis er umuligt at sige på nuværende tidspunkt.

Du skal dog huske på at dette jo ikke ligefrem er en hovedfunktion i ens daglige brug af iPhonen, og at du skal tage dette med i dine overvejelser, når du vurderer om den nye teknologi er merprisen værd.

Trådløst

Her er der ingen forskelle. Alle tre iPhones understøtter samme trådløse teknologier. I modsætning til tidligere iPhones er BlueTooth 5.0 nu understøttet.

Opladning</h3< Alle tre iPhones har mulighed for trådløs opladning via Qi-standarden. Alle tre iPhones kan også hurtiglades med 50% på 30 minutter ved at benytte en af Apples USB C-opladere (læs mere).

Andet

Alle tre iPhones har nu indbygget barometer. Sensoren skal dog ikke bruges i vejrsammenhænge men som en præcis højdemåler.

Til alle tre iPhones medfølger samme Lightning-hovedtelefoner samt samme oplader og kabel.

Pris og tilgængelighed

Et punkt hvor der er stor forskel på de tre iPhones er prisen. iPhone X er markant dyrere end de to andre. 2.700 kroner dyrere end iPhone 8 for at være helt præcis og 1.800 kroner dyrere end iPhone 8 Plus.

Der er også forskel på hvornår du kan købe dem. iPhone 8 kan allerede nu bestilles (link), mens iPhone X først kan købes i slutningen af oktober.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.