I årevis har vi skrevet side op og side ned om "iWatch". Det ur vi alle håbede og forventede Apple ville diske op med. I tirsdags kom uret, men det viste sig at hedde "Apple watch" (endda med et æble-logo og ikke med bogstaver) i stedet for iWatch. Hvad gik galt?

Apple har i snart 20 år haft produkter med et lille "i" foran. iBook, iMac, iPhone, iPad, iCloud, iWork, iTunes, iPod og så videre. Det lille "i" er blevet et kendetegn for Apples produkter, så hvorfor ikke det oplagte iWatch.

Retssager ville vente

Den nemme förklaring er, at andre ganske enkelt har sat sig på rettighederne til navnet "iWatch". For at undgå retssager har Apple så valgt et andet navn. Dette er kun delvis korrekt, for Apple har også rettighederne til "iWatch" i flere lande. Desuden har en god retssag aldrig afholdt Apple fra at deltage i løjerne. I virkeligheden er dette bare et spørgsmål om penge - eller om den største advokathær. Eller sagt med andre ord: Et problem der kan løses.

i'et har mistet pusten

Som sagt har Apple brugt "i" i sine produktnavne i næsten 20 år, og måske er der ved at gå lidt metaltræthed i den. Resten af verden har jo taget i'et til sig i en grad så man kan kæbe alt fra iBleer over iBriller til iChokolade. i'er er ganske enkelt ikke eksklusivt for Apple, fordi alle andre kan og vil bruge det. Derfor signalerer i'et ikke længere noget som helst. Det blevet udvandet i en grad, så det er nyttesløst for Apple at putte mere værdi i det, når 99 andre konstant går efter laveste fællesnævner.

Helt anderledes er det med "Apple". Her har Apple absolut kontrol over brugen af navnet (i de produktkategorier, hvor Apple har beskyttet det). Derved sikrer Apple sig, at ingen snylter på det, og kommer med forvirrende signaler til forbrugeren. Ingen er i tvivl om hvem, der står bag Apple Watch - det gør Apple. Derudover er "Apple" verdens stærkeste varemærke. Det ville være dumt ikke at udnytte det i et produktnavn.

i'et er for nørder

Den væsentligste faktor er dog nok, at Apple med uret vil have fat i en helt nu kunegruppe for hvem "i" ikke er specielt spændende. i'et signalerer teknik og nørder. "Apple" derimod er mere friskt og neutralt - specielt fordi det som sagt ikke skrives, men markeres met et logo. Vi ser det også med Apple TV - igen et produkt med en appel, der rækker ud over computernørder.

Måske er der andre forklaringer? Kom ed med et bud.

Scroll ned for at se kommentarer