Humac meddeler i en mail til deres kunder, at de fra i morgen vil sælge et stærkt begrænset parti hvide iPhone 5c til 4.999 kroner. Det fremgår ikke, om det er tale om 16GB- eller 32GB-modellen. Humac-kæden har 10 butikker og der er ifølge vores oplysninger tale om ganske få iPhones per butik - under 10.

Hvor Humac har telefonerne fra er noget af et mysterium, da Apple ikke officielt har meddelt, at salget starter i Danmark. Der er to muligheder: Enten kommer telefonerne direkte fra Apple, eller også er de parallelimporteret fra udlandet. Umiddelbart er der mest, der peger på den sidste mulighed.

Telefonerne kommer næppe direkte fra Apple

Apple har ikke meldt noget ud omkring hvornår salget af iPhone 5c og iPhone 5s starter i Danmark - eller nogle andre af de lande, der ikke allerede har sat gang i salget. Apple plejer at være meget nøjeregnende med hensyn til koordineringen af en lancering, og melder således altid ud i god tid, hvornår det sker. Ydermere plejer det at ske hos alle danske forhandlere over en bred kam. Så sent som for 14 dage siden meddelte Humac danske landechef, at de forventede, at iPhone 5c og iPhone 5s ville kommer til salg i Danmark den 18. oktober.

Det ville være helt uhørt, hvis Apple bare ud af det blå begynder at sende telefoner ud til en af de danske forhandlere, og giver dem lov til at tyvstarte salget på egen hånd. Jeg har været med til samtlige iPhone og iPad-lanceringer i Danmark, og fremgangmåden er ens hver gang. Ikke en eneste gang er salget bare gået i gang fra den ene dag til den anden uden at Apple selv har gjort opmærksom på det. Det sker med garanti heller ikke denne gang. Det ville tage hypen og luften fuldstændigt ud af den danske lancering, hvis det var tilfældet.

Er nok parallelimporteret fra udlandet

Hvis det ikke er Apple, der leverer telefonerne til Humac, må de komme fra udlandet. Der er allerede flere andre danske forhandlere, der sælger importerede iPhones til forskellige priser. Den slags er fuldt ud lovligt, så længe telefonerne kommer fra et EU-land.

Det virker dog som en meget mærkelig manøvre, når der er tale om en officiel Apple-partner. Der er ingen tvivl om, at Apple med garanti ikke vil se med særligt milde øje på, at en officiel partner kommer Apple selv i forkøbet og selv sætter gang i salget af iPhones i Danmark. Det tager jo fuldstændigt brodden af den rigtige lancering, hvis iPhonen bare lige så stille er begyndt at sive ud fra de officielle forhandlere ad uofficielle kanaler. Hvad tredjepartsforhandlere gør, kan Apple ikke blande sig i, men de officielle forhandlere bliver holdt i meget stram snor med den slags.

Enten er der tale om en alvorlig svipser (eller helt ny hidtil uset strategi) fra Apples side, eller også er Humac virkelig ude på dybt vand med deres foretagende. Man skulle i hvert fald tro, at det for Humac var vigtigt at være på god fod med den ene leverandør, hvis varer de lever af at sælge.

Det skal understreges, at vi ikke ved hvor Humacs iPhones kommer fra, men alene redegør for, hvad der er mest sandsynligt, ud fra hvordan tingene plejer at være. Eller sagt på en anden måde: Af alle usandsynlige forklaringer, virker parallelimporten som det mest plausible.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Humac.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.