Her er mulighederne hvis Apple dropper jack-stikket

Tidligere på ugen var der rygter om, at Apple ville droppe hoved-telefonstikket i den kommende iPhone. Det er ikke første gang vi hører dette rygte. Allerede i starten af året begyndte de første oplysninger der pgede i den retning at komme.
Man kan altid diskutere om det er en god eller dårlig ide, men lad os nu bare lege med tanken, om at det vil ske. Vi antager at Apple vil droppe det nuværende hovedtelefonstikk i den kommende iPhone. Hvad skulle årsagen til dette være, og hvilke muligheder giver det for at høre musik fremover?
Årsagen kan vi jo kun spekulere over. En mulighed er, at det handler om størrelsen. Kigger man i bunden af iPhonen, kan man se, at det er hovedtelefonstikket, der fylder mest i højden. Vi er faktisk tæt på at det er hovedtelefonstikket, der er den begrænsende faktor i forhold til, hvor tynd iPhonen kan blive. Igen kan man diskutere om en tyndere iPhone er godt eller skidt, men hvis Apple ønsker en tyndere iPhone, er det nuværende hovedtelefonstik snart et problem. iPod touch er lidt tyndere end iPhonen, så Apple har lidt at arbejde med, men herefter bliver det svært. En anden mulighed er, at Apple ganske enkelt bare vil højne brugeroplevelsen i bred forstand.
Årsagen kan jo i princippet også være ligegyldig. Vi antager bare at det kommer til at ske. Hvilke muligheder giver det os brugere i forhold til at lytte til musik via iPhonen? I teorien kan man jo komme med 1.000 forskellige bud - specielt hvis man inkluderer endnu ikke opfunden teknologi og alle tænkelige alternativer. Jeg har skåret ind til benet og nævnt de mest oplagte muligheder, der i dag teknisk kan lade sig gøre. Jeg tager dem en efter en.
Dropper understøttelse af hovedtelefoner helt
Denne mulighed er ikke videre sandsynlig, men dog en mulighed. Apple kunne have den holdning, at hovedtelefoner er et overstået kapitel, og ganske enkelt droppe undertøttelsen af dem helt. Det kan vi dog med det samme udelukke kommer til at ske. Apples historie med iPod'en gør at det at lytte til musik via ens hovedtelefoner altid være en del af iPhonens DNA. Dropper Apple hovedtelefonstikket, sker det kun fordi der kommer noget det er bedre. Apple ved udemærket godt, at iPhonens indbyggede højttaler ikke alene kan levere varen. Ingen grund til at bruge mere tid på den mulighed.
Udelukkende satse på trådløs lyd
I mange sammenhænge betragtes ledningsforbundne ting som gammeldags og unødvendige. Det bedste eksempel er diverse enheders netforbindelse. Stort set alt anvendes i dag trådløst. Ofte selvom det giver en ringere ydelse end en kablet forbindelse. Her er mantraet "trådløst frem for alt".
Dette gælder også lyd. Eksempelvis er Sonos blevet kæmpestore på deres fremragende system til afspilning af lyd i hele huset. Det behøver ikke være trådløst - man kan også sagtens køre kablet - men det fungerer 100% og ideen er netop at man med Sonos undgår diverse kabler. I stedet streames musikken digitalt via Wi-Fi. Andre producenter har nogenlunde samme koncept, og der findes derudover et hav af trådløse småhøjttalere på markedet. Teknologien er fuldt modnet, og teknisk kan man opnå lige så god - og endda bedre lyd - sammenlignet med gammeldags analoge kabler. Ikke at trådløs lyd per definition er bedre (det er det ikke - ofte er det dårligere), men potentielt set kan man få bedre lyd via et digitalt trådløst signal end via et analogt signal.
Det er derfor en aboslut plausibel mulighed, at Apple ganske enkelt går all in på trådløs lyd. Dropper kablet helt og lader overførslen af musik ske via eksempelvis BlueTooth eller Wi-Fi. Apple har endda allerede teknikken til det med deres egen AirPlay-teknologi. Der findes allerede i dag masser af trådløse hovedtelefoner på markedet. Det største problem er i virkeligheden, at folk ikke længere kan bruge de kablede hovedtelefoner de allerede har købt. Dette vil give problmer i et par år, og herefter vil alle hovedtelefoner ganske enkelt være trådløse. Specielt hvis de andre producenter følger trop.
Det store spørgsmål er, om Apple tør lægge sig ud med folk, og over en nat gøres deres hovedtelefoner uvirksomme med en ny iPhone. Personligt tror jeg ikke, det er den vej Apple vil gå. Endnu. Men før eller siden sker det. Det er helt sikkert.
Skifter til et mindre stik af samme type
Vælger Apple at holde fast i at folks eksisterende kablede hovedtelefoner skal kunne bruges med iPhonen, er det mest oplagte at holde fast i den nuværende teknologi.
Den type stik der benyttes til hovedtelefoner kalder vi på dansk for et jack-stik. På engelsk kalder de det for "phone connector" fordi det oprindeligt blev opfundet til brug i manuelle omstilingsborde til telefoner i 1800-tallet. Her spillede størrelsen ikke nogen rolle. Det handlede mere om at det skulle være slidstærk og nemt at få fat om. Med en diameter på 6,35 mm er det originale jack-stik dog alt for stort til at blive brugt i små moderne mobilenheder. Derfor anvendes her ofte et mindre jack-stik, der med en diamaeter på 3,5 mm er noget mindre.
Er det for stort, findes der faktisk en endnu mindre type. Nogen kalder det et mikro jack-stik, men reelt set har det ikke noget navn. Man referer blot til diameteren på 2,5 mm. Det er altså én mm smallere end det 3,5 mm der anvendes for nuværende i iPhonen. Apple kan altså ved at skifte til en mindre type jackstik vinde en enkelt mm, hvis det altså er tykkelsen det handler om.
Ulempen for brugerne er, at alle eksiterende hovedtelefoner ikke kommer med så lille et stik. Enten skal man altså klippe stikket af og sætte et ny på, eller bruge en lille omformer. Det er der i forvejen mange der gør, fordi de har hovedtelefoner med det store jack-stik, men problemet vil blive meget mere udbredt. Hvis andre producenter følger Apples eksempel, vil 2,5 mm selvfølgelig langsomt vinde så meget indpas, at hovedtelefonerne vil begynde at komme med 2,5 mm stik. Dette helt parallelt til når andre standarder skifter. Et decideret problem er det ikke, mere et irritationsmoment i en overgangsperiode.
I modsætning til en 100% satsning på trådløs lyd, har dette valg dog den fordel, at folks gamle hovedtelefoner stadig kan bruges. Det er ikke helt uvæsentligt, når man vil indføre en ny teknologi, at den er bagudkompatibel.
Lader Lightning-porten klare opgaven
Den mest interssante mulighed er, at Apple dropper jack-stikket, og istedet lader Lightning-porten fungere som stik til folks hovedtelefoner. Det er netop dette, som de seneste rygter er inde på.
Umiddelbart giver det god mening. Hvorfor eksempelvis have to porte, hvis én port kan klare opgaven. Det er sådan Apple tænker. Deres filosofi om at simpelt er godt, er noget der har trukket mange kunder til gennem tiden. Det ville være typisk Apple i hvert fald. Lige så snart teknologien er til det - og det er den nu - fjerner man en lille overflødig ting. Apple har aldrig været kendt for at ville tilbyde så mange muligheder som muligt, men for at ville tilbyde det bedste.
Uanset hvordan man vender og drejer det, vil lydkvaliteten få et gedigent løft, hvis Apple dropper jack-stikket og satser på Lightning-porten. Årsagen er, at hvor jack-stikket er analogt, er Lightning-porten digital. Det kræver nok en forklaring.
Den musik der ligger på iPhonen eller streames fra eksempelvis Tidal er altid digital. Den musik vi hører med ørerne er analog. Digitale ettaller og nuller skal med andre ord laves om til analoge lydbølger et eller andet sted i lydkæden. Genrelt er det en fordel, at det sker så sent i kæden som muligt. Det sker via en komponent man kalder en Digital-til-analog konverter, forkortet DAC. Det er DAC'en, der laver den digitale musik om til noget vi kan høre.
Da jack-stikket er et analogt stik, må der med andre ord side en DAC i iPhonen - ellers ville der ikke kunne komme analoge signaler ud af den. Problemet er, at en DAC ikke bare er en DAC. Lige så snart man går fra digital til analog lyd, begynder kvaliteten af grejet at spille en rolle. DAC'en kan være god eller mindre god til at omsætte de digitale signaler korrekt, og den vil introducere mere eller mindre støj. Typisk er der en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Fodrer du en dårlig DAC og en god DAC med samme digitale signal, vil den lyd de leverer være vidt forskellige rent kvalitetsmæssigt.
Det siger sig selv, at selvom den DAC, der sidder i iPhonen er fremragende, er det ikke den bedste kvalitet, der kan købes for penge. Den er blandt andet begrænset af størrelsen, og yderligere skal den være billig. Folk er ikke villige til at give 1.000 kr mere for en iPhone, for at få en bedre DAC. Det siger sig selv. iPhonen er ikke high fidelity. Det signal der kommer ud gennem jack-stikket er godt, men kunne godt være bedre, hvis man er entusiast.
Det er her Lightning-porten kommer ind i billedet. Den er nemlig digital. Det vil sige, at den lyd (som jo faktisk ikke er lyd) der kommer ud af den er digital. I princippet overfører den det digitale signal helt uberørt. Derfor får tilsluttet grej det absolut bedste udgangspunkt at arbejde med, nemlig den originale kilde. iPhonens egen DAC har ikke været inde over til at forurene lyden. Tilslutter man defor iPhonen til en forstærker med indbygget kvalitets-DAC, vil lyden blive lige så god som fra enhver anden signalkilde. Omvendt bliver resultatet dårligere, hvis man tilslutter iPhonen til grej med en dårlig DAC. Pointen her er, at man kan få bedre lyd, hvis man vil. iPhonens egen kvaliten er ikke længere en brik i spillet.
Det betyder også, at tilsluttet grej i princippet skal have indbygget DAC. Den digitale musik skal jo laves om til analog musik. Man kan ikke bare tilsutte et sæt almindelige hovedtelefoner at få lyd ud af det. Man vil altså se at hovedtelefoner vil begynde at få indbygget en DAC. Mange selvfølgelig i samme kvalitet som den der sidder i iPhonen, men potentialet for mere er tilstede.
Lige som med mulighederne ovenfor, står folk med eksisterende hovedtelefoner med håret halvvejs i postkassen. Deres grej virker ikke længere uden en lille omformer, som nu ikke bare skal få stikkene til at passe, men også indeholde en DAC så de analoge hovedtelefoner kan få noget lyd. Igen er der mulighed for at vælge en højkvalitets adaptor med en god DAC, hvis man vil.
Der findes allerede nogle få hovedtlefoner, der benytter Lightning-porten i iPhonen. Philips laver eksempelvis nogle, der hedder Fidelio. De har indbygget en højkvalitets DAC, og leverer ganske god lyd.
Sammenfatning
Hvis udgangspunktet er, at Apple dropper det nuværende jack-stik i iPhonen, vil alle de nævnte muligheder medføre samme problemer for eksisterende hovedtelefoner: De vil kræve en omformer. Her er der med andre ord intet der argumentere for det ene frem for det andet. Apple vil under alle omstændigheder genere nogle brugere i en overgangsperiode.
Dette er ret væsentligt at få med. Der er ingen af løsningerne der ikke kræver en omformer. Om det så er den ene eller den anden, spiller jo i princippet ingen rolle, og derfor kan Apple lige så godt vælge den løsning der giver den bedste brugeroplevelse. Her taler alt for at bruge Lightning-porten fremfor bare at vælge en mindre type jack-stik. Mulighederne for digital lyd er ganske enkelt så interessante, at det overtrumfer alt andet. Hvis man kan få digital lyd ud af iPhonen vil det ganske enkelt hæve kvaliteten betragteligt. At man så samtidig får en port mindre, gør jo heller ikke noget.
Man kan indvende, at Apple bare kan tilbyde begge dele, så alle bliver tilfredse. Men det gør de jo allerede i dag, hvor man man kan benytte analoge hovedtelfoner via jack-stikket og digitale via Lightning-porten. Og er der sket noget? Bortset fra Philip spæde forsøg, så absolut intet. Vanens magt er ganske enkelt for stor. Hverken brugere eller producenter går synderligt op i god lyd. I hvert fald ikke nok til, at det i sig selv rykker noget ved det eksisterende. Ved at gå all in, tvinger Apple producenterne til at komme i gang med at producere noget. Kun ved at stille dem stolen for døren, kan Apple sætte gang i noget. Apple er faktisk en af de eneste virksomheder, der kan gøre dette. Apple er så store, at når Apple skifter teknologi, så følger resten med. Antallet af Apple-kunder er ganske enkelt så stort, at ingen fornuftig producent frivilligt vil se bort fra det segment.
Personligt tror jeg derfor, at Apple gør det. Dropper jack-stikket og lader Lightning-tage over. Nu har de frivilligt forsøgt i et års tid uden der er sket noget, så nu bliver det påtvunget. For Apple har det derudover den fordel, at Lightning kun bruges af Apple. Apple kan derfor effektivt sikre aig, at konkurrenternes kunder ikke kan benytte de samme hovedtelefoner. Det kan man selvfølgelig altid diskutere det moralske i, men fra Apples synpunkt tæller det i hvert fald ikke den forkerte vej. I samme boldgade er, at Apple via Beats selv producerer hovedtelefoner, og derfor kan være klar fra start.
Om Apple så gør det, er jo ikke sikkert. Sikkert er det derimod, at jack-stikket ikke længere er den optimale måde at tilslutte sie hovedtelefoner til iPhonen på. Det er en gammeldags løsning, der alene holdes fast i, fordi den er så udbredt, og ikke fordi den er den bedste. I dag ville jack-stikket aldrig være blevet valgt i mobile enheder, hvis ikke det allerede var opfundet. Arven fra walkman'en kunne man kalde det. Mon ikke det er på tide, at gøre op med den? Mulighederne findes i hvert fald.