iPhonen er verdens mest benyttede kamera, og det bedste kamera, er altid det kamera, man har ved hånden klar til at tage billeder med. På papiret vil et Canon spejlreflekskamera med alskens udstyr til 14.000 kr selvfølgelig være bedre, men de færreste render rundt med 12 kg fotoudstyr døgnet rundt. Mobilkameraer, og specielt iPhonens, har derfor revolutioneret fotograferingen for altid. Det handler ikke om specifikationer, men om at det skal være nemt og bekvemt at tage ordentlige billeder.

I iPhone 6 er det specielt videodelen, der har fået en overhaling, men også på billedfronten, er der sket noget.

Teknikken er blevet bedre i iPhone 6

Hvor de fleste andre producenter af telefoner forsøger at presse så mange megapixels som muligt ned på deres billedsensor, har Apple en helt anden fokus. Antallet af megapixels siger nemlig i virkeligheden intet om kvaliteten af billederne. Det er lyset, der er nøglefaktoren. Jo flere pixels man presser ned på den samme billedsensor, desto mindre er hver enkelt pixel, og desto mindre lys kan den derfor opfange. Fordi lyssignalet er svagt, vil sensorens egenstøj træde tydeligere frem, end hvis signalet på grund af større pixels var stærkere. Resultatet er, at risikoen for støj på billedet stiger, når størrelsen på de enkelte pixels bliver mindre. Specielt under svage lysforhold.

Kameraet i iPhone 5 har vundet flere tests i kamp med andre mobiltelefoner, og det er derfor fornuftigt, at Apple holder fast i de samme specifikationer også i iPhone 6. Det tilbyder fornuftige 8MP og en blænde på ƒ/2.2. Apple har dog inkluderet en ny billesensor med pixels på hele 1,5 mikrometer. Store pixels betyder som sagt at der kommer mere lys ind, hvilket igen giver bedre billeder.

Apple har også tilføjet en ny billedbehandlings-processor, der fodrer billedsensoren med flere oplysninger end tidligere, så blandt andet autofokus er blevet bedre og hurtigere. Faktisk så hurtigt, at man ikke kan nå at se det på skærmen.

Optisk billedstabilisering

Den store iPhone 6 Plus har endvidere fået optisk billedstabilisering. iPhonens A8-processor, gyroskop og M8 coprocessor arbejder sammen om at måle iPhonens bevægelse, og kompenserer for dette ved at korrigere linsen. Det betyder, at man får bedre billeder i specielt situationer med dårligt lys, hvor blændens længere lukketid har nemt ved at opfange selv de mindste rystelser på hånden. Desværre er dette altså kun inkluderet i iPhone 6 Plus.

Den nye billedsensor vil især spille en rolle for videooptagelse. Det kan nu lade sig gøre i 1080p HD, 60 fps. Slowmotion kan nu optages med 720p og 240 billeder per sekund, hvilket er en fordobling i forhold til sidste år. Derudover er der kommet kontinuert autofokus og billedstabilisering, når man optager video.

En af Apples pointer med kamera-opgraderingen er, at en del af kvaliteten i et billede ligger et andet sted en selve linsen og billedsensoren. Her er autofokus og billedstabilisering gode eksempler. Disse drives af iPhonens processor, og jo kraftigere processoren er, desto bedre autofokus kan man få. Alene ved at putte en kraftigere processor i iPhonen, kan man via dertilhørende softwareforbedringer, få bedre billeder. Igen handler det om, at det skal være nemt at gå til. Manuel fokusering hjælper ikke noget, hvis motivet når at forsvinde, før man er klar. En lynhurtigt autofokus er derfor lige så vigtig i forhold til at få et godt billede i kassen, som billedsensorens megapixelantal.

Læs mere om iPhone 6's kamera hos Apple.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.