Apples frigivelse af iOS 4.2 til iPaden har endelig sikret dansk sprogunderstøttelse og dansk tastaturlayout. Derudover er der en lang række andre rigtig store såvel som mindre nyheder. De fleste ting har været kendt på iPhone i flere måneder, men for iPad-ejere er de nye. Derfor har vi lavet en lille gennemgang af de vigtigste nyskabelser.

Hardware

Det lyder måske underligt, at en softwareopdatering kan resultere i en hardwareændring, men iOS 4.2 gør rent faktisk dette. Rotationslåsen på siden af iPaden over volumen-knapperne ændrer nemlig funktion til en mute-knap: Den fysiske rotationslås er fortid med iOS 4.2

Multitask

Med iOS 4.2 får iPaden for første gang mulighed for multitask. Der er ikke tale om rigtig multitask, i den forstand at man kan køre flere apps for fuld udblæsning på samme tid, som vi kender det fra almindelige computere. iPaden kan trods alt kun have en app i fokus ad gangen. Til gengæld kan flere andre apps køre i baggrunden - eller i hvert fald visse ting kan køre i baggrunden. I praksis skal man dog ikke rigtigt spekulere over det rent tekniske. Man skal blot vide, at når man trykker på home-knappen, så lukkes programmet ikke som tidligere, men flyttes til baggrundskørsel. I nogle apps, typisk spil, betyder det, at appen sættes på pause, så man kan fortsætte hvor man slap, mens det for andres vedkommende betyder, at det kører videre i baggrunden. Det kunne være en navigationsapp, der fortsætter selvom man lige laver noget andet, en musik-app der fortsætter med at spille, eller et VoiP-app der lytter med i baggrunden, hvis der kommet et indkommende opkald.

Alle kørende eller hvilende apps ligger i multitask-baren. Den får man adgang til ved at dobbelttrykke på home-knappen. Her kan man skifte mellem de forskellige apps og derudover er der hurtig kontrol af iPod-appen samt rotationslås etc. Vil man lukke en app rigtigt, skal man gå ind i multitaksbaren, holde fingeren på et af ikonerne og herefter trykke på det lille minus. Dette er den eneste måde man kan lukke en app rigtigt på.

Mapper

En mappe (eller folder) er en simpel gruppering af apps. Man laver en mappe ved først at holde fingeren nede over er af ikonerne, det er ligegyldigt hvilket, indtil de begynder at vibrere. Herefter trækker man en af de apps, man vil gruppere, oven på en anden af de apps man vil gruppere. Herved dannes mappen. Hvis de to apps er fra samme kategori navngives mappen efter denne kategori. Man kan også selv nemt give den et navn efter eget valg. Når man er færdig, skal man trykke på homeknappen.

Man får nu adgang til de apps, der er i mappen, ved at trykke på den. Herefter fader hjemmeskærmen ud, og ikonerne for de apps der er i mappen kommer frem.

Man fjerner apps fra en mappe ved først at vælge mappen og dernæst holde fingeren ned over et af i konerne. De enkelte apps kan nu trækkes ud af mappen og placeres på hjemmeskærmen som normalt. Mapper kan flyttes rundt på hjemmeskærmen som almindelige apps, mapper kan endda placeres i docken. mMan kan ikke slette mapper som normalt. Man sletter er mappe ved simpelthen at tømme den for apps.

Man kan også klare grupperingen i mapper gennem iTunes, hvis man foretrækker det.

Game Center

Game Center er Apples officielle portal for sociale spil, hvor man kan se sine og vennernes high scores, udfordre andre til spil og så videre. Game Center har fået sin egen app, hvor man kan tilmelde sig, vælge brugernavn og så videre, se en oversigt over hvilke spil man har der understøtter funktionen, se en oversigt over ens venner (som man selvfølgelig også kan invitere gennem appen) etc.

Safari

I Safari er den største nyhed muligheden for at søge på en side. Funktionen er gemt Google-søgefeltet øverst til højre i Safari.

Hvis man vil søge efter for eksempel “København” på en hjemmeside, klikker man derfor på Google-søgefeltet og begynder at skrive. Der kommer så en liste frem, hvor man kan vælge mellem Googles søgeforslag, “Seneste søgninger" eller helt nederst “På denne side”. Når man har foretaget søgningen bliver søgeordene markeret med gult i Safari og i nederst kommer der en menubar, hvor man kan springe mellem søgeresultaterne.

Funktionen er ret overbevisende implementeret og fungerer rigtigt godt.

Mail

Med iOS 4.2 får iPaden endelig en universel mailboks. Det betyder, at hvis man har flere mailkontoer på sin iPad, så skal man nu ikke klikke frem og tilbage mellem dem. Alle indkommende mails kan nu findes i den universelle mailboks. Man kan selvfølgelig også finde mails sorteret i de enkelte kontoer som før.

Denne nye funktion betyder selvfølgelig inter, hvis man kun burger en mailkonto på sin iPad, men for alle andre er det noget der gør en stor forskel.

AirPlay

AirPlay er en videreudvikling af Apples AirTunes-funktion, hvor man kunne streame musik fra iTunes til Apple TV eller AirPort Express med tilsuttet højttaler eller forstærker.

Med Airplay kan man nu ikke bare streame lyd men også video og billeder fra sin iPad til den nye Apple TV, andre anlæg med indbygget AirPlay eller en Airport Exress (kun lyd). Det betyder at man kan bruge sin iPad som en transportabel medieafspiller, der streamer til ens TV (via Apple TV) og stereoanlæg (enten direkte, hvis det understøttes eller via AirPort Express).

Apples egne apps som iPod og Film understøtter funktionen, men også tredieparts apps kan, hvis udviklerene gør det muligt. Man ved at AirPlay understøttes, når man ser det lille AirPlay-ikon til højre for volumenknappen i apps-ikonet vises kun, hvis iPaden er i forbindelse med enheder der understøtter AirPlay. Man trykker herefter på ikonet og kan vælge på listen over enheder man vil streame til.

AirPrint

AirPrint er en funktion der gør det muligt at printe direkte fra iPaden til printere der understøtter funktionen. I første omgang er det et udvalg af HP's printere, men flere kommer til løbende.

Oprindeligt var Apples plan, at man også kunne printe til printere der var tilsluttet ens Mac, men den funktion har de i sidste øjeblik fjernet fra den seneste opdatering til Mac'ens styresystem.

Det forventes bestemt, at Apple på et tidspunkt introducerer AirPrint via Mac igen, men indtil da virker det altså kun på understøttede printere.

Man printer ud ved at trykke på den knap, hvor man normalt kan tilføje bogmærke/sende via mail etc. Nu har man så også bare muligheden for at udskrive.

Andet

Herudover er der mindre ændringer i blandet andet Kalender, Kort, Noter, iTunes og Indstillinger. Dem vil jeg ikke komme nærmere ind på her, men specielt Indstillinger bør man nok lige kigge en gang på, for at se om der ikke var nogle småting, der kunne gøre det hele lidt bedre eller nemmere. Der er for eksempel kommet flere baggrundsbilleder.

Læserne skal selvfølgelig være velkomne til at skrive en kommentar med andre nye ting i iOS 4.2 som i finder vigtige eller interessante.