Apple har frigivet iOS 9, der byggere videre på mange af de ting, der blev introduceret i iOS 8 sidste år. Hovedfokus er på forbedret ydeevne og funktionalitet samt på at gøre Siri proaktiv. Mange af de bedste features er dem, man ikke umiddelbart kan se.

iOS 9 er proaktivt

Den klart største nyhed i iOS 9 er at systemet er blevet proaktivt. Det vil sige, at det kan foreslå apps og andre ting baseret på den måde du bruger iPhonen på og dine personlige præferencer.

Lytter du eksempelvis ofte til musik om aftenen, vil iOS 9 selv foreslå dig at åbne Musik-appen, når du sætter dine høretelefoner i. Tjekker du i stedet vejrudsigten, vil systemet foreslå dig din favorit vejrapp og så videre. Åbner du en bestemt app hver gang du sætter dig ind i din bil, er det det, systemet tager udgangspunkt i. Har du en kalenderaftale, vil systemet foreslå dig vejvisning. Man kan endda få en notifikation, når det er tid til at køre baseret på den aktuelle trafik, så man ikke kommer for sent.

Man får altså hele tiden foreslået ting, som systemet tror man er interesseret i på det givne tidspunkt og sted. Ideen er, at man skal få nemmere ved at finde det, man leder efter.

Det gælder ikke kun på app-niveau. Skal du skrive en mail, vil systemet foreslå de personer du typisk skriver til. Det samme når man vil ringe etc.

Det hele integrerer med Siri, der er blevet meget bedre til at forstå konteksten. Starter du eksempelvis Siri mens du kigger på en besked i Besked-appen, vil Siri forstå samenhængen, når du beder om at blive mindet om "det" etc.

Forbedringer af Siri

Apropos Siri så er forbedringerne i Siri den anden store nyhed. Siri er eksempelvis blevet mere specifik i hvor man er. Man kan derfor bede om en påmindelse om at ringe til sin kone, når man sætter sig ind i bilen. Dette trigges af, at ens telefon kobler sig på bilens BlueTooth-løsning etc.

Man kan nu også søre mere specifik i sine billeder med Siri. Man kan eksempelvis bede om at få vist billeder fra Roskilde eller fra Odense i august.

Hvis man swiper til venstre på den første side af hjemmeskærmen, vil man komme til en nye søge-funktion med Siri-forslag. Siri foreslår folk man ofte taler med, apps man bruger etc. Generelt gælder for Siri såvel som den proaktive funktionalitet, at det bliver bedre, jo mere man bruger sin iPhone.

Ud over de nye ting, er selve grænsefladen også blivet finpudset, og Siri er hurtigere at aktivere.

esværre virker det som om Siri faktisk er blevet dårlige til at snakke dansk. Det er mere hakkende og maskinagtigt.

Ny note-app

Note-appen har fået en stor opgradering i iOS 9. Se de nye muligheder her: Her er de nye funktioner i Noter

In app-søgning

I iOS 9 er det muligt at søge i apps via den generelle søgefunktion. Det kræver dog at de enkelte app-udviklere indbygger funktionaliteten. Det betyder eksempelvis, at hvis man søger på "frikadeller", så kan man få vist resultatet fra en opskrift-app man har installeret.

Bedre batteritid i iOS 9

Opdateringen til iOS 9 giver bedre batteritid, fordi Apple har optimeret systemet. Eksempelvis holdes skærmen slukket, hvis iPhonen ligger med skærmen nedad, hvor den førhen var blevet tændt ved en indkommende notifikation. Denne og andre lignende tilpasning skulle samlet set give en ekstra time under normal brug.

Apple har også indført en ny energisparende funktion, der slukker for de mest energislugende ting, som at hente mails og notifikation i baggrunden og animerede baggrundsbilleder samt skruer ned for processorkraften. Det skulle give tre ekstra timer

De nye batteri-funktioner kan nås via Indstillinger > Batteri

iOS og apps fylder mindre

Med iOS 9 har Apple indført noget de kalder "App Thinning". Det går ud på, at apps bliver tilpasset den enhed, de skal installeres på. Er det eksempelvis en iPhone vil de iPad-specifikke ting blive udeladt når appen hentes, hvorfor den fylder mindre og hurtigere kan hentes.

På tilsvarende vis har Apple skåret ned på den plads selve iOS-opdateringen kræver. Førhen skulle man have omkring 4GB fri plads, mens man nu kun skal have omkring 1GB fri plads. Det gør iOS-opdateringer mere tilgængelige for folk med 16GB-enheder, eller enheder der generelt bare er fyldt op.

Er der alligevele ikke plads, tilbyder iOS at slette nogle apps midlertidigt, og installere dem igen automatisk, når opdateringen er overstået.

Nyheder i kort

Der er to større nyheder i Kort i iOS 9.

Den første er understøttele af offentlige transportmidler. Det virker som forventet, men er kun tilgængelig i Baltimore, Berlin, Chicago, London, Mexico City, New York, Philadelphia, San Francisco, Toronto, Washington D.C. og flere byer i Kina.

Den anden nyhed hedder "I nærheden", og betyder at man kan foretage en kategoribaseret søgning efter foreslåede steder i nærheden. Hver kategori har igen flere underkategorier, så man kan specificere sin søgning. Den kunne være kategorien Mad, som så igen kan opdeles i Bagerier, Fastfood etc.

Den er kun sidstnævnte der virker i Danmark i øjeblikket.

Mindre nyheder: Søgning i indstillinger, tilbage til-knap etc.

I indstillinger er der kommet et søgefelt, så man hurtigt kan finde den indstiling man er på udkig efter. Eksempelvis kan man søge på "bluetooth" og får så vist alle relevante indstillinger.

En anden mindre nyhed er, at der i øverste venstre hjørne kommer en tilbage til-knap, hvis en hændelse gør at en ny app åbner. Det kunne være at man i Safari trykker på en app, der så åbner i App Store. Her vil der kommer en lille knap øverst til venstre, man kan trykke på, for at komme tilbage til Safari. Ideen er, at der nogen gange sker noget uønsket med apps, der åbner andre apps, og det kan man så annullere ved at gå tilbage.

Find mine venner og Find min iPhone er nu blevet standard-apps, hvor de før skulle hentes manuelt i App Store. Find mine venner har desuden fået en widget.

Der er kommet nye mapper i Fotos. Den ene er til screenshots og den anden til selfies. Det sidste dækker over alle billeder taget med frontkameraet - uanset om det så er en selfie eller ej.

Hjemmedeling er tilbage for musik. Det blev ellers fjernet i iOS 8.4 sammen med lanceringen af Apples nye musiktjeneste.

Tastaturet har fået en meget synlig opdatering. Førhen var det altid store bogstaver, der blev vist på tastaturet. Nu bliver der vist store eller små bogstaver alt efter om shift er aktiveret eller ej.

Derudover er der dusinvis af andre mindre nyheder og småændringer. Læg gerne en kommentar, hvis du falder over noget særligt interessant.

iPad-specifikke nyheder

I iOS 9 er der også nogle iPad-specifikkenyheder. Mest prominent er en ny split-screen-funktion, så man kan have to apps åbne på samme tid. Det forbedrede tastatur er også en stor nyhed.

Se de iPad-specifikke nyheder her: iOS 9: Her er iPad-nyhederne

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.