De fleste ved nok, at Google er webbrowseren Safaris standardsøgemaskine. Det er Google man kommer til, hvis man søger i Safari. Sådan har det været siden lanceringen af den første iPhone tilbage i 2007.

Der er dog ikke en tilfældighed, eller noget Apple gør for deres blå øjne skyld. Google betaler kassen til Apple, for at være det foretrukne valg. Eller formuleret mere korrekt: Apple tjener kassen på den andel de får af Googles reklameindtægter på Safari-søgeresulaterne.

Hvor meget det drejer sig om, har hidtil været ren spekulation. En igangværende retssag mellem Oracle og Google kaster dog lys over beløbet. Det er Bloomberg, der er kommet i besiddelse af referater fra retssagen, der i øvrigt drejer sig om noget helt andet.

Et vidne i sagen oplyser, at Apple får 34% af de reklameindtægter Google laver på de besøgende, som Safari sender i Googles retning. Det svarer i runde til til $1 milliard årligt - eller i underkanten af 7 milliarder kroner.

Det er ikke et tal Google er glad for kommer ud. Formodentligt fordi Apple får en væsentlig større andel end mange andre på grund af den store mængde trafik. At tallet nu er kendt, vil give andre et incitament til at kræve det samme fra Google. Det vil også give andre, der ønsker at overtage Googles plads i Safari, mulighed for at vide, hvad de skal byde ind med.

Google advokat protesterede da også, og ville have vidnets udsagn om de 34% streget fra retsbogen. Advokatens begrundelse var, at de 34% er et hypotetisk og ikke offentlig kendt tal. Apple har også protesteret, og kalder informationen for ekstremt fortroligt. I første omgang afviste dommeren deres anmodning, men senere er referater blevet trukket tilbage. Men altså første efter at informationen er kommet frem.

Apple og Googles aftale udløb med udgangen af 2015. Men siden der ikke er sket ændringer i Safari, må man antage at den er blevet forlænget. Microsoft og Yahoo har begge tidligere vist interesse i at blive standardsøgemaskine i Safari.

Tip

Vil du hellere bruge en anden søgemaskine end Google?

Sådan ændrer du standardsøgemaskinen: iOS - Mac