En VPN, er kort fortalt, en teknologi, der giver dig en sikker og anonym forbindelse til internettet. Med VPN kan du beskytte din netforbindelse mod overvågning og sporing samt skjule din IP-adresse og din geografiske placering så du kan få adgang til tjenester, der ellers er begrænset til enkelte lande.

Tager man sin sikkerhed og sit privatliv seriøst, er en VPN derfor en god ting. Heldigvis finder masser af muligheder for at anskaffe sig en VPN - og det er ikke engang særligt dyrt. Nogle udbydere tilbyder endda gratis VPN.

Er du i tvivl om en VPN er noget for dig, så læs her: Hvad er en VPN - og derfor skal du have en/

At anskaffe sig en VPN handler først om fremmest om tillid - om at finde en man kan stole på. Det er ikke nødvendigvis nemt at navigere i markedet og finde den rette. Men én kategori af VPN'er skal man under alle omstændigheder gå i en store bue uden om: Dem der er gratis.

Når noget er gratis, stikker der noget under. Når du betror din digitale sikkerhed til nogen der tilbyder sig gratis, bør du spørge dig selv: Hvad får de ud af det? De vogter ikke over din digitale sikkerhed for deres blå øjnes skyld. Hvis ikke du betaler for en tjeneste, er det dig der er varen.

Her er tre grunde til at du skal holde dig langt væk fra firmaer der til byder dig en gratis VPN.

1 Gratis VPN er ikke sikkert

Først og fremmest handler det om sikkerhed. Med en gratis tjeneste har udbyderen ikke penge til ordentlig hardware og dygtige folk. Skal tingene gøres ordentligt, skal der investeres massivt i servere, netværk og folk til at administrere det hele. En gratis tjeneste vil altid være underlegen, selv hvis den bliver drevet af hæderlige folk. Da man anskaffer sig en VPN på grund af sikkerhed, skal man ikke gå på kompromis med netop sikkerheden. Så kan man lige så godt lade være.

Mange gratis VPN-udbydere har underlødig eller uigennemskuelig politik i forhold til privatliv, så du ikke aner hvor dine data havner henne. Mange af de nemt tilgængelige gratis VPN-løsninger er umulige at finde oplysninger på uden for App Store. Det er umuligt at finde ud af, hvem der reelt står bag, og hvem du betror dine data til. De har ganske enkelt ingen hjemmeside og svarer ikke på suport-henvendelser.

De seriøse udbydere har omfattende websider med supportartikler, beskrivelser af sikkerheden, gennemskueligt procedurer og er nemme at få fat i. De står ved og bag deres produkt i stedet for at skjule sig.

2 Gratis VPN er langsomt

Når man bruger en VPN rutes ens nettrafik gennem udbyderens VPN-server. Er den ikke hurtig nok - fordi der spares på hardwaren - vil den virke som flaskehals på din hastighed.

Du sidder måske med en 100 Mbit-forbindelse, men fordi din VPN er underdimensioneret, oplever du måske kun 15-20 Mbit eller endnu mindre. På mange af de mest ringe vil man ikke engang kunne se Netflix eller HBO, når man rejser i udlandet fordi hastigheden er for lav.

Hos nogle af de allerværste stjæler VPN-udbyderen endda din båndbredde og deler den med andre. Eller det vil sige, at prisen for at få gratis adgang er at man deler sin båndbredde med fællesskabet.

Andre steder bliver der sparet på IP-adresserne, så man slet ikke kan få adgang til ens yndlingstjenester, fordi de blokerer for bestente IP-adresser.

En premium VPN-udbyder får hele tiden penge i kassen, og kan derfor løbende opgradere hardwaren. Selv her kan man opleve nedsat hastighed, men slet ikke samme grad, og typisk bliver det forbedret løbende. Her er der også råd til flere IP-adresser og flere servere, så det bliver vanskeligere for tjenesteudbydere at blokere for dem.

3 Gratis VPN kan snige reklamer og malware ind af bagdøren

Den mest åbenlyse måde at tjene penge på for en gratis VPN-udbyder er via reklamer. Det sker via popups eller tvungen omdirigering til særlige hjemmesider. Der er også eksempler på at VPN'udbydere installerer trackere, der følger med i alt hvad man laver på nettet med det formål at sælge data til reklamevirksomheder. Så i stedet for at blive anonym, bliver man tracket endnu hårdere, fordi al trafik jo går gennem udbyderens server. Andre gange installeres der bagdøre på folks computer, så der kan fås adgang til endnu mere data om brugerne eller til at installere diverse former for malware der opsnapper kodeord og andre private informationer.

Dette er faktisk ikke en teoretisk trussel. Den er helt reel. Eksempelvis var der for nogle år siden en VPN-udbyder der hed Hola, som brugte alle de ovenfornævnte tricks.

Seriøse udbydere af VPN-tjenester lever ikke af reklamer eller salg af information. Tværtimod er deres foretningside at blande sig uden om folks trafik. Det er det, man betaler dem for.

Køb en ordentlig VPN-tjeneste

Heldigvis er der gode nyheder. De seriøse VPN-udbydere, hvor der er styr på tingene, er faktisk til at betale. Typisk koster det ikke mere om måneden end en enkelt kop kaffe. Til gengæld får du topservice, hurtig hastighed og uovertruffet sikkerhed.

Husk på at valg af VPN er en tillidssag. Du ville aldrig betro dine værdier til en person, der tilbød at passe på dem i sit pengeskab helt gratis. Hvorfor skulle du så betro dine private fotos, kodeord og din nettrafik til den samme type? Husk, der stikker noget under. Altid.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.