Der er kommet et nyt vigtigt våben i kampen for at inddæmme smitten med Corona. En kamp hvor tiden spiller en afgørende faktor. For jo hurtigere man kan identificere de smittede, desto mere effektivt kan man forhindre, at de bringer smitten videre til andre. Dette nye våben hedder Apple Watch, og det kan bruges til at forudsige smitte hele syv dage inden, man bliver testet positiv i en af de traditionelle PCR-baserede tests efter halspodning. Det viser en ny videnskabelig undersøgelse fra USA bragt i det fagfællebedømte tidsskrift "Journal of Medical Internet Research".

Undersøgelsen er udført af forskere fra Mount Sinai, der er en sammenslutning af hospitaler i New York, som har fulgt flere hundrede ansatte i flere måneder. De ansatte har brugt en dedikeret Apple Watch- og iPhone-app til dagligt at notere information om deres helbred såsom feber, træthed, mistet lugtesans, tør hoste etc. Samtidig er der automatisk blevet indsamlet sundhedsdata med variation i personernes hjertefrekvens som den primære fokus.

Variationer i hjertefrekvensen kan være et tidligt tegn på infektion

Resultatet af undersøgelsen er, at variationer i hjertefrekvensen (pulsen) kan forudsige infektion op til uge inden en regulær PCR-test kan bekræfte en positiv diagnose. Samtidig viste undersøgelsen, at variationerne i hjertefrekvensen forsvandt en til to uger efter den positive diagnose.

Eller sagt på en anden måde, så reagerer kroppen på infektion en uges tid inden man opdager infektionen med en traditionel test. Ved at holde med øje med variationer i hjertefrekvensen, kan man derfor dels fange en eventuelt corona-smitte i opløbet, og derfor få isoleret vedkommende hurtigere, og dels helt undgå en test, og derved fjerne kontakt med den smittede helt.

I princippet kan man derfor lave en app, der holer øje med folks hjertefrekvens, og lade den komme med en opfordring til isolation, hvis den vurderer at man er smittet helt uden at man behøver blive testet først. Denne app eksisterer i øjeblikket kun til bag i forskningsøjemed.

Undersøgelsen fortsætter

Mount Sinai-undersøgelsen af deres sundhedsansatte hedder Warrior Watch, og den kører videre med det formål at kortlægge andre følger af smitte med COVID-19. Det kunne være at finde ud af om faktorer som søvn, fysisk aktivitet etc. kan associeres med sygdommen.

Du finder en preprint-udgave af den videnskabelige artikel her: Physiological Data from a Wearable Device Identifies SARS-CoV-2 Infection and Symptoms and Predicts COVID-19 Diagnosis: Observational Study