Sidste år blev Apple og en række forlag sagsøgt af de amerikanske myndigheder med mistanke om at have aftalt kunstigt høje priser på ebøger, da Apple lancerede deres iBook Store i 2010. Apple endte med at blive dømt skyldig og har skullet betale 2,5 milliarder kroner i bod.

Nu kommer en række amerikanske forfattere og boghandlere dog Apple til hjælp. I et 37 sider langt dokument argumenterer de for hvorfor kendelsen bør bliver annuleret, da de mener at Apples indtog på markedet ligefrem har været til gavn for kunderne. Dokumentet er underskrevet af flere amerikanske forfatterforeninger, det amerikanske boghandlersammenslutning og Barnes & Noble.

Der argumenteres blandt for, at myndighedernes jagt på Apple med henvisning til monopollovgivningen har været forfejlet, da Apples forretningsmodel har vist sig at give øget konkurrence på ebogsmarkedet. Derimod nævnes Amazons dominans som et problem. Inden Appels indtog på markedet sad Amazon på 90% af salget af ebøger i USA og styrede med hård hånd både priser og hvilke bøger der skulle have opmærksomhed. Den model gjorde Apple op med ved at lade forlagene bestemme prisen, som de ville, som vi kender det fra App Store. Noget de amerikanske myndigheder altså betegnede som konkurrenceforvridende og et problem for kunderne.

Apple har anket sidste års afgørelse, og derfor kommer støtten fra de amerikanske forfattere og boghandlere meget belejligt. Specielt støtten fra boghandlerne bør gøre en forskel, da de jo er i direkte konkurrence med Apple, og derfor i princippet ikke bør hjælpe en konkurrent. At de alligevel gør det, indikerer at de virkelig mener, at afgørelsen er forkert.

Du kan se hele dokumentet her: https://www.authorsguild.org/industry-advocacy/authors-guild-files-brief-affirming-benefits-of-competitive-e-book-economy/