
Apple Pay stormer frem hos danskerne. Hos Jyske Bank er de overraskede over tempoet. De har allerede fået 30.000 tilmeldinger til Apple Pay. Nordea vil ikke ud med de konkrete tal men oplyser at der er tale om titusindevis og at Apple Pay er den digitale løsning, der har fået flest tilmelding på så kort tid. Kunderne higer altså efter Apple Pay.
Ikke alle er dog lige begejstrede for Apple Pays indtog på det danske marked. Forbrugerrådet Tænk har nemlig anmeldt Apple Pay til Konkurrencestyrelsen. Det skriver DR. Tænk mener at Apple Pay er konkurrenceforvridende og beder derfor Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at undersøge, om Apple Pay overholder loven. Tænk mener især at det er et problem at man ikke kan bruge Dankort i Apples betalingstjeneste. Apple Pay er låst til Visa-delen på Visa-Dankortet, hvilket ifølge Tænk medfører dyrere gebyrer for de modtagne butikker. Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk mener at Apple Pay hverken er til fordel for forbrugerne eller for de virksomheder der skal modtage betalingen.
Frit valg
Peter Schleidt, der er bankdirektør i Jyske Bank, har en anden og mere pragmatisk holdning til tingene. Han mener kort og godt at man bare kan lade være med at bruge Apple Pay, hvis ikke man har lyst: "Heldigvis så er det et tilbud til vores kunder. Det er jo ikke noget, vi propper ned i halsen på nogen.", udtaler han til DR.
Peter Schleidt mener desuden at det er op til butikkerne at få forhandlet et lavere gebyr hjem: "Der er flere Visa-kort betalinger end Dankort-betalinger, så det må være en ren forhandling, som vi ikke vil blande os i eller har indflydelse på." Han afviser også at Jyske Bank tjener styrtende med penge på Apple Pay. Ifølge Schleidt er Apple Pay super vigtigt for kunderne og derfor også super vigtigt for Jyske Bank og den generelle kundetilfredshed snarere end den direkte indtjening.
Om Apple Pay
Med Apple Pay kan du betale med din iPhone eller Apple Watch i butikker og på nettet. Indtil videre er der kun Nordea og Jyske Bank der tilbyder deres kunder adgang til Apple Pay.
Betalingen i Apple Pay foregår via et tilknyttet Visa eller MasterCard som man tilføjer i Wallet-appen på iPhonen. I butikerne holder man iPhonen eller Apple Watch op til den almindelige trådløse betalingsterminal når man vil betale. Brugen af Apple Pay adskiller sig derfor principielt ikke fra brugen af de tilsvarende trådløse betalingskort.
Scroll ned for at se kommentarer
“Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk mener at Apple Pay hverken er til fordel for forbrugerne eller for de virksomheder der skal modtage betalingen.“
Tror ikke jeg forstår dette? Hvorfor mener hun, der ikke er til fordel for forbrugerne? Jeg er da som forbruger ligeglad med, om der bliver betalt med Visa eller Dankort. Kan til gengæld godt se argumentet ift. butikkerne, da det jo er dyrere for dem.
@Martin SL
Jeg tror det skal forstås sådan at det indirekte ender med at koste butikkern flere penge, hvorfor varerne måske stiger i pris. Det falder tilbage på forbrugerne generelt. At det altså ikke er de forbrugere der selv benytter Apple Pay det er en ulempe for, men for alle. Altså den samme holdning som vi har set fra fx Coop om at de kunder der bruger Apple Pay generelt skader samfundets interesser og derfor skal stoppes.
Men hvad så hvis/når Apple Pay ender med at understøtte f.eks. Dankort? Så er det vel næppe et større problem end folk der betaler med Dankort? Jeg ved godt, at den lancering der er sket indtil nu, begrænser sig til Visa samt enkelte banker. Men det bliver det jo nok ikke ved med i længden, hvis alle skulle kunne drage nytte af det.
Foruden det, må det vel være i alles interesse at kunne betale med dette middel, da det jo er nemmere end alt der findes, inkl. plastikkortet :)
Jeg tror ikke Dankort kommer med. Dankortet har en lovbestemt særstatus i Danmark der reelt sætter konkurrencen ud af kraft og gør det svært at tjene penge for en mellemmand som Apple Pay. Heldigvis betyder det i dette tilfælde lave priser til kunderne men altså også at Forbrugerrådet bliver mopsede hvis de internationale spillere ikke bakker om om Dankortet.
Jeg køber ikke frygten for at varerne vil stige i pris. Enhver forretning og forretningsmand tager den højst opnåelige pris. Hvis de lægger mere på forsvinder kunderne.