iPhonen har et 2 megapixel-kamera, der repræsenterer et kompromis mellem størrelse og billedkvalitet. Utrolig mange folk, hæfter sig udelukkende ved det faktum at der er tale om 2 megapixel. Problemet er bare, at man aldrig har kunnet bruge antallet af megapixels som målestok for billedkvalitet.

Der findes selvfølgelig kameraer med flere megapixels, der giver bedre billeder end iPhonen, men at give iPhonens kamera flere megapixels vil ikke give bedre billeder, på samme måde som en forstærker, der kan spille højt, ikke nøsvendigvis lyder bedre end en der ikke kan spille højt.

Når man snakker billedkvalitet, handler det hele om linsens kvalitet. Mit gamle digitale Canon har 2 megapixel og tager fremragende billeder der får f.eks. Nokias 5 megapixels til at blegne.

Det første problem med iPhonens kamera er at linsen ikke kan fokusere. iPhonens linse skal derfor være i stand til at give (rimeligt) skarpe billeder uanset afstanden til motivet. Det kan man kun opnå ved at gøre linsens åbning (blænden) mindre. Lille blænde er nemlig lig stor dybdeskarphed. En mindre blænde betyder selvfølgelig at der kommer mindre lys gennem linsen, og at det derfor bliver tilsvarende vanskeligere at tage billeder når der ikke er meget lyst. Dette er dog prisen for at opnå en acceptabel skarphed.

Hvis Apple nu havde en 5 megapixelsensor i iPhonen med den samme linse ville billedet ikke blive skarpere af den grund. Apple kunne gøre blænden endnu mindre for at øge skarpheden, men det resulterer samtidig i, at der kommer mindre lys gennem linsen, så det bliver endnu sværere at tage billeder i en dunkel beslysning. Dette er selvfølgelig ikke acceptabelt, så den løsning går ikke.

Et andet problem er, at jo flere megapixels der er pakket sammen på den samme størrelse sensor, desto mindre bliver de enkelte pixels. Det resulterer i, at de enkelte pixels, hver i sær, opfanger mindre lys og derfor har større risiko for at blive underexponeret (underbelyst) og producere støj.

Så indtil Apple kan få puttet en linse med autofokus ind i iPhonen, og dermed fjerne behovet for at kontrollere fokus ved hjælp af blænden, er 2 megapixel helt fint. Det er rigtigt, at der findes mobiltelefoner med autofokus (Nokia N95 for eksempel), men prøv at se på deres tykkelse.

Gode billeder kræver en stor linse og en stor billedsensor, noget der simpelthen ikke er plads til i iPhonen på nuværende tidspunkt.

Se denne side, for eksempler på hvad iPhonen kan, og ikke kan, præstere. Specielt de første par fotos, hvor lyser er optimalt, er ret gode hvad angår farve og skarphed.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.