Fairphone: Det endnu mere bæredygtige alternativ til iPhonen
Apple gør meget for at gøre produktionen af iPhonen mere bæredygtig og miljørigtig. Det handler om, hvilke materialer der bruges, hvor nemt det er er reparere og genbruge telefonen og så videre. Det går efterhånden meget godt med selve produktionsdelen. Apple går efter 100% grøn energi og bæredygtige metaller. Det går knap så godt med den del der handler om at kunne reparere iPhonen, udskifte batteriet og den slags. Det er i det store hele praktisk umuligt for den almindelige bruger. iPhonen scorer meget lavt, når man måler, hvor nem den er at servicere.
Det findes der heldigvis råd for. Eller snarere: Det findes der en alternativ løsning på. For iPhonen kan vi ikke lave om på, men går man op i den slags, findes der andre telefoner, der klarer sig meget bedre og har en grønnere profil.
En af de mest interessante er Fairphone. Det der for alvor gør den interessant er ikke så meget den grønne profil uden konfliktmetaller, men med genbrug, fairtrade og bæredygtighed for øje. Nej, det er dens modulære opbygning. Den modulære opbygning gør det nemlig muligt
at udskifte alle telefonen dele enkeltvis. Som koncept har den modulære telefon eksisteret længe, men med Fairphone er det blevet virkelighed. Vi er efterhånden nået til tredje generation, så de værste børnesygdomme er luget af vejen og vi taler i det hele taget om en ganske fornuftig telefon.
Personligt er jeg vild med ideen om at kunne udskifte modulerne i ens telefon efter behov. Dette inkluderer nemlig også muligheden for at opgradere eksempelvis kameraet til et bedre et end telefonen egentligt er født med. Det er faktisk ret smart. I stedet for at købe en ny telefon hvert år, kan man opgradere den gamle. Præcist som med en klassisk desktopcomputer, hvor RAM, GPU etc. kan udskiftes i takt med at det går i stykker eller uddateres.
Specifikationer
Fairphone 3 kommer med en skærm med FullHD+ (2.160 × 1.080 pixels), 12 MP bagkamera, 3.000 mAh batteri, 64GB storage (microSD), Qualcomm Snapdragon 632 processor, 4GB RAM, 8 MP frontkamera, NFC og dual SIM. Det er faktisk ikke helt ringe. Den store forskel på iPhonen er selvfølgelig styresystemet. Fairphone er nemlig baseret på Android.
Telefonen består af en række moduler, der kan udskiftes ved brug af en enkelt almindelig skruetrækker:
- Batteri-modul
- Skærm-modul
- Motherboard-modul
- Bagkamera-modul
- Højttaler-modul
- Top-modul (indeholder bl.a. frontkameraet)
- Bund-modul (indeholder bl.a. mikrofon, USB-stik og vibrator)
- Bagside-modul
Flere af modulerne kommer i mere end en udgave. For eksempel er det originale kameramodul på 12 megapixels, mens man kan skifte til en kameramodul+ med 48 megapixels. Har du købt en Fairphone på et tidspunkt kan du opgradere kameraet, når der kommer en forbedret et uden at skulle udskifte hele telefonen. Nemt skift af batteri, er en åbenlys fordel. Og så videre. Den modulære tankegang er ikke bare genial, den er også sjov.
Prisen for de enkelte moduler er ganske rimeligt - og da man selv kan skifte dem, skal der ikke beregnes arbejdsløn. Kameramodul+ koster eksempelvis 60 euro. Et nyt batteri koster 30 euro. En ny skærm 90 euro. Modulerne købes på Fairphones hjemmeside.
Android og Apple
Den store hurdle vil for mange læsere noke være det Android-baserede styresystem. Der er ingen tvivl om, at det er telefonenes svage punkt for alle os iOS-brugere, men vil man have en Android-mobil, så er Fairphone i mine øjne det mest interessante bud. Det er ikke den bedste målt på specifikationer, men modultankegangen er meget tiltalende. Om ikke andet kan man håbe på, at Apple tager ideen op på et tidspunkt. Jeg tror ikke det sker foreløbig, men krydser fingre. Jo mere Fairphone vinder indpas, desto mere vil det i hvert fald sende et signal til Apple om hvilken vej vinden blæser.
Prisen? Det havde jeg næsten glemt, men den er med en pris lige under 3.000 kroner særdeles rimelig - specielt når man tænker på, at telefonen bør holde væsentligt længere end mange andre smartphones.