Lanceringen af Apple Watch har ramt en gråzone i færdselslovgivningen i USA og Canada - og vil sikkert også gøre det samme i Danmark. I begge lande er brug af håndholdte mobiltelefoner, lige som i Danmark, forbudt under kørslen. Problemet er, at Apple Watch teknisk set ikke er en håndholdt mobiltelefon, hvorfor det ikke er klart hvordan brug af Apple Watch under kørslen skal fortolkes.

I praksis skal man selvfølgelig bare holde fokus på kørslen, men rent juridisk er det selvfølgelig nødt til at være nogle regler, hvis der skal kunne udstikkes bøder. I nogle amerikanske stater er det eksempelvis forbudt at skrive og læse beskeder under kørslen. Dette uanset hvilken enhed, der benyttes. Her er Apple Watch selvfølgelig omfattet. Men det er jo ikke det eneste man kan bruge uret til. I andre stater er brug af elektroniske kommunikationsapparater under kørslen forbudt. I fem stater er der derimod lovligt at skrive SMS'er under kørslen.

Ingen nævner wearables som Apple Watch i færdselsloven

Der er dog ingen af de 50 amerikanske stater, der specifik nævner de såkaldte wearables i lovgivningen - eller har planer om at gøre det. Det skriver MacRumors. Det betyder at det juridisk set er i orden at benytte Apple Watch under kørslen - med mindre andre regler forbyder specifikt det man bruger det til.

I bedste amerikanske stil er den første retssag allerede på vej. Coalition Against Distracted Driving, der er en slags pendant til Rådet for Sikker Trafik, har således sagsøgt Apple, Google, Samsung og Microsoft og kræver at de skal betale for en effektiv og vedvarende kampagne, der skal forklare amerikanerne om risikoen med at bruge smarture eller smartphones under kørslen. Det skal dog nok mere tolkes som et forsøg på at sikre penge til egen drift end ret meget andet.

Rent juridisk er det dog et reelt problem, når teknologien overhaler lovgivningen og tilbyder muligheder, der ikke er taget højde for. Ofte handler det også om, hvor grænsen går. De fleste er nok enige om, at man gerne må kigge en gang på sit under kørslen, men hvad må man ellers tjekke, nu man er i gang?

Det siger færdselsloven om Apple Watch

I Danmark står der dette i Færdselsloven:

§ 55 a. Førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdte mobiltelefoner.
Stk. 2. Justitsministeren kan efter forhandling med transportministeren fastsætte nærmere regler om brug af andet teleudstyr og lignende under kørsel.

Er elektroniske enheder i bilen i det hele taget godt eller skidt for sikkerheden?