Den russiske konkurrent til GPS-systemet, Glonass, der blev søsat tilbage i 70'erne er nu endelig blevet færdiggjort, skriver jp. I sidste uge blev den sidste af 31 satelliter nemlig sendt i kredsløb. Glonass er udviklet som et civilt alternativ til det militære amerikanske GPS-system, som russserne ikke har (eller i hvert fald har haft) meget tiltro var pålideligt nok til at russerne ville være afhængige af.

Og hvad har det så med iPhonen at gøre, spørger i nok? Svaret giver sig selv, når jeg fortæller, at der på Apples amerikanske hjemmeside over iPhone 4S's specifikationer, står noteret, at den understøtter Glonass. Underligt nok fremgår det ikke af den danske side, men man må formode, at den er god nok, siden Apple skriver det. Dermed tilhører iPhone 4S en meget eksklusiv kreds af Glonass-understøttende telefoner.

Det smarte ved Glonass er, at det i kombination med GPS giver en betydeligt bedre præcision. I øjeblikket ligger nøjagtigheden i både Glonass- og GPS-systemet i praktisk brug på omring 5 meter, men ved at kombinere de to, kommer nøjagtigheden ned på nogle få cm. Dækningen i byområder bliver også væsentligt forbedret og det bliver hurtige at fastslå ens position. GLonass har også den fordel, sammenlignet med GPS, at præcisionen højt mod nord (eller syd) er væsentligt bedre, på grund af en enderledes placeringen af satelliterne i rummet.

I praksis vil man som bruger ikke kunnet se om iPhonen anvender det ene eller det andet system, eller en kombination af begge, men vil blot opleve at præcisionen og pålideligheden er blevet bedre.

For at sætte gang i udbredelsen af GLonass har russerne planer om at indføre importtold på mobiltelefoner, der kun understøtter GPS og ikke Glonass. Ligeledes vil de kræve at alle biler der produceres i landet skal understøtte Glonas i deres navigeringssystemer.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.