Med iPhone 4 introducerer Apple en ny funktion kaldet FaceTime. FaceTime er en iChat-ligende videochat eller videotelefoni om man vil. Faktisk Apples eget svar på VoIP, hvor "v" ikke står for "voice" som normalt men "video". Det hele foregår nemlig uden om teleselskaberne og deres dyre takster. Til gengæld er det begrænset til WiFI, så man ikke kan anvende det over 3G. Dette skal formodentlig ses i lyset af AT&Ts store problemer med at levere båndbredde nok til kunderne.

Tag 3 betal for 2

Da FaceTime er Apples egen løsning, virker det også kun iPhone og iPhone i mellem, hvilket jo er en udemærket salgsfremmende foranstaltning i forhold til husstandsalg. Så mangler vi bare at teleselskabern tilbyder "tag 3 betal for 2".

FaceTime virker med begge iPhone 4's kameraer, dog optimeret til frontkameraet, som er fokuseret, så det givet en fint billede, når man holder det i en armslængde fra kroppen. FaceTime virker i både landskabs- og portrætmode. Man kan med andre ord skifte mellem de to kameraer uden forsinkelse, bare ved at trykke på en knap.

Man starter programmet enten via sine kontakter eller på telefonskærmen og kræver kun at man trykker på en knap. Der skal ikke registreres en konto eller lignende - det virker ud af kassen. Det virker endda selvom man er i gang med et almindeligt opkald. Apple siger selv, at de har arbejdet 18 måneder på et stykke software (FaceTime), som ingen vil bemærke. Med andre ord, at det hele vil føles så naturligt, at ingen tænker over det. Klassisk Apple-arbejde.

Er FaceTime en killer-funktion?

Det helt store spørgsmål er, om det er en så stor killer-funktion, som Apple vil gøre det til. I dagligdags brug tror jeg ikke på det, men som Apples følelsesladede ( og vanvittigt flotte) præsentationvideo af FaceTime også viser, er der alligevel lejligheder, hvor det har sin berettigelse. Primært, hvis man er væk fra venner og familie i længere perioder og savner at kunne se hinanden. Med andre ord, vil man nok bruge det med folk man kender og ikke med fremmede folk, man snakker med en enkelt gang. Men igen kan der være undtagelser. En læge kunne vise sin patient et røntgenbillede, døve kunne kommunikere via (enhånds-) tegnsprog, en rejsende medarbejder kunne fremvise et eller andet for kollegerne på kontoret eller man kunne bruge det til at streame WWDC11 live...

Mange har forsøgt - Apple gør det populært

Videotelefonie er ikke en nyhed. I 60erne kom de første spæde forsøg, og teleselskabet 3 har også forsøgt uden held. Det er vel faktisk kun på film, at det har fungeret. Men er det godt nok til BladeRunner er det også godt nok til mig. Måske er tiden mere moden nu, hvor skærmene har fået en fornuftig størrelse, og netværket kan klare det uden at det hele hakker. Sidst men ikke mindst er der det magiske Apple-touch, der gør at man går fra "det har jeg aldrig savnet" til "det har jeg altid savnet". Denne effekt af at gøre tingene på den rigtige måde, skal vi bestemt ikke undervurdere.

FaceTime vil uden tvivl være den mest kritiserede ting ved iPhonen. Folk vil stå i kø for at fortælle, at det er set før og at det bliver en fiasko. Men jeg vover pelsen og slutter af med at skrive, at jeg tror FaceTime bliver rigtigt stort. Desuden vil det betyde, at mange flere folk vil anskaffe en iPhone, for at kunne videochatte med familien. Vis ovenstående video til din mor eller mormor og hun køber dig og hende en iPhone 4 med det samme (læser du med, Mor?) Det er godt tænkt af Apple.

Eller er jeg helt galt på den. Hvad mener i?

Du kan læse mere om FaceTime hos Apple.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.