Facebook og Google er løbet ind i værre stormvejr i USA fordi de har omgået Apples retningslinjer for beskyttelse at brugernes private oplysninger. For Facebook har det fået den konsekvens at Apple har lukket totalt ned for alle deres interne apps til stor frustration for Facebooks ansatte.

Sagen handler om at Apple ikke tillader apps at høste brugernes personlige oplysninger. Noget Facebook så har omgået ved at opfordre folk til at installere en særlig såkaldt "Facebook Research"-app uden om App Store. Det kan lade sig gøre fordi Apple tilbyder virksomheder et såkaldt Enterprise Certificate, så de kan distribuere interne apps til ansatte etc. uden om App Store. Det har Facebook og Google så, stik imod Apples retningslinjer, udnyttet til at distribuere apps til private brugere uden om App Store. Apps der derfor heller ikke kommer gennem Apples strenge kontrol der for eksempel tjekker om apps beskytter brugernes private data.

Apps har haft frit spil

Ved at køre uden om App Store har Facebook haft stort set frit spil til at høste oplysninger om folk. Det er netop det "Facebook Research"-appen har gjort. Googles apps hedder "Screenwise Meter". De har høstet alle mulige sensitive data. Det skal understreges at hverken Facebook eller Google har listet appen ind uden folks vidende. Folk har selv installeret den - godt hjulpet på vej af, at Facebook har tilbudt dem der installerede appen $20 om måneden som tak for de mange personlige data. Google har betalt folk med gavekort.

Men nu har Apples altså opdaget det og har omgående skredet ind. Apple har lukket ned for Facebooks Enterprise Certificate så "Facebook Research"-appen ikke længere virker. Det har så også den konsekvens at alle andre apps, som Facebook distribuerer via dette certifikat heller ikke virker. Det gælder samtlige de særlige Facebook-apps som Facebooks ansatte bruger i arbejdsøjemed. Ingen af dem virker mere, til stor frustration for de ansatte.

Stopper omgående

Facebook mener ikke at de har gjort noget forkert, men oplyser at de lukker ned for Facebook Research-appen på iOS og at de arbejder tæt sammen med Apple for at få de interne apps til at virke igen. Google har også trukket deres app til bage og er desuden kommet med en undskyldning, hvori de beklager og siger at der var tale om en fejl.

Facebook og Google er i øvrigt ikke de eneste virksomheder der bruger den slags tricks for at slippe uden om reglerne i App Store. Mange mindre udviklere har brugt, og bruger, metoden til at distribuere apps der af forskellige grunde ikke tillades af Apple i App Store.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.