I disse tider er internet og bredbånd blevet en selvfølge. Stort set hvor end vi befinder os, er der internet. Enten i luften eller i et kabel. Wi-Fi, 4G, 3G osv. Der er internet overalt, og vi er blevet forvendt til, at det er sådan det er. Derfor er der heller ikke meget forskel på de forskellige udbydere. Spørgsmålet er mere, om du får det bredbånd, du betaler for?

Dit udstyr er bedre end dit internet

Du kan få bredbånd fra et hav af udbydere, der alle i bund og grund giver dig det samme. Der kan selvfølgelig være forskel på priserne, men dybest set, er det samme vare, de tilbyder – nemlig internet. Men selvom du måske, på papiret har, og betaler for en 100 Mbit forbindelse, så er det ikke givet, at det er det, du reelt oplever.

Sagen er kort den, at din Mac og/eller din iPhone/iPad, sagtens kan kapere denne båndbredde, men at bredbånd kun i få tilfælde leveres som bestilt. Der går ganske enkelt internethastighed tabt i kabler og routere og diverse fordelere og så videre. Så teknikken i din computer og din mobil/tablet, kommer aldrig – i hvert fald ikke foreløbigt – til at være udslagsgivende for hvordan du oplever internettet.

En sandhed med modifikationer

Selvfølgelig er der forskel på, om du arbejder med kablet- eller trådløst bredbånd. Specielt lidt ældre iPhones har nemlig en dårligere antenne end mange android telefoner for eksempel har. Dermed kan man godt opleve, at en iPhone 5-6 stykker, er langsommere end en tilsvarende ældre android telefon. Men ret skal være ret, det kan også sagtens gå den anden vej – altså at iPhone er hurtigst. Det afhænger nemlig af rigtig mange, rigtig små marginaler, som kan være have forskellig effekt alt afhængigt af, om du vender mod nord eller syd, står op eller sidder ned, når du tager din hastighedstest.

Hvis du vil teste din telefons internet, og hvor hurtigt det er, kan du bruge appen Speedtest by Ookla, som er en af de bedre af slagsen.

Test din computer

Én ting er internet på telefonen, der – bogstaveligt talt – er lidt som vinden blæser. Noget andet er din bredbåndsforbindelse derhjemme. Den er leveret af en udbyder, som gerne skulle leve op til sit løfte om X Mbit forbindelse.

Hvis du vil teste dit internet derhjemme, kan du for eksempel bruge www.bredbånd.dk/hastighedstest som giver meget præcise målinger. Siden udmærker sig ved også at kunne bruges uden Flash-plugin installeret i browseren.

Du skal i princippet huske at slå alt andet udstyr, der suger kraft ud af din internetforbindelse fra, inden du udfører din test. Terminaler som din iPhone, din iPad, dit Apple Watch eller sågar dit TV og din Apple TV boks skal alle slukkes for at få den mest korrekte og præcise test af dit bredbånd. Derfor er det også afgørende, at du tilslutter din computer med kabel og i øvrigt slår den trådløse forbindelse fra, inden du tester.

Man kan selvfølgelig argumentere for, om det således giver "et retvisende billede" af virkeligheden, da du næppe slukker for alle dine komponenter i hverdagen. Men ikke desto mindre er det sådan hastigheden skal måles, da det er den som internetudbyderne forholder sig til.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.