Da iPaden blev frigivet i Danmark i går skete det, noget overraskende, helt uden om teleselskaberne. Ikke en eneste af Apples normale partnere har fået lov at sælge iPaden i Danmark fra lanceringsdagen. Salget sker udelukkende via den almindelige elektronikbranche. På Apples egen hjemmeside, kan man også købe iPaden. Vælger man den med 3G, har man mulighed for at inkludere et simkort fra enten TDC, Telia eller Telenor (ikke 3). Dette simkort er uden tilknyttet abonnement eller binding. Det man gør er, at man selv vælger abonnement på det valgte selskabs hjemmeside, når man får enheden hjem i stuen.

Minder om et tidligere beskrevet scenarie

Denne fremgangsmåde minder uhyggeligt meget om det scenarie, jeg har beskrevet tidligere. Ifølge rygterne har Apple nemlig planer om, at indbygge simkortet i iPhonen, så det ikke kan skiftes, som vi kender det fra nuværende telefoner. Vil man skifte operatør, gøres det i stedet via softwaren. Ideen er netop, at teleoperatørens rolle i købsprocessen bliver mindre, da man ikke skal have tilsendt et separat simkort før ens telefon virker. I stedet skal de informationer om telefonnummer etc., der normalt ligger på et simkort, bare hentes via nettet; enten gennem iTunes eller via App Store.

Teleoperatørerne er ikke overraskende meget imod det nye tiltag og mener endda at have sat Apple på plads: “Apple har længe forsøgt at få et tættere og tættere forhold [med kunderne] og skære operatørerne væk. Men denne gang bliver de sendt tilbage til tegnebordet med halen mellem benene.”, har en kilde hos et teleselskab tidlige udtalt.

Første skridt mod et simkortløst samfund

Apples fremgangsmåde med iPaden i Danmark viser dog, at ideen langt fra er død, tværtimod. Dette er første skridt i Apples retning. Teleselskaberne er nu reduceret til statister i selve købsprocessen. Man køber iPaden hos Apple og klarer abonnementet hjemme i stuen. Det var præcis det Apple ville opnå med et indbygget simkort - og det var præcis det teleoperatørerne var i mod. Alligevel er vi her i dag. Hvem mon det var, der blev sent hjem med halen mellem benene?

Næste skridt er selvfølgelig, at få indbygget simkortet i iPaden, så Apple ikke fysisk skal vedlægge et simkort med hver iPad. Men reelt set, har vi allerde nået målet. Herefter ser vi det samme på iPhonen.

Sidst jeg skrev om dette, var der nogle der indvendte, at Apples nye ide bare var et middel til at hæve priserne via medbestemmelse over, hvilke operatører der blev lukket ind i varmen. Jeg mener, at iPad-lanceringen viser, at det ikke er tilfældet. Simkortet bliver netop leveret "tomt", så man selv kan vælge og vrage hjemme i stuen mellem de bedste tilbud. Konkurrencen mellem teleselskaberne må alt andet lige blive en del større, når de ikke sikrer kunder ude i butikkerne, med uigennemskuelige priser, men først hjemme i stuen, hvor også konkurrenternes priser kan ses.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.