Europa-Kommissionen vil undersøge om Apple bryder EU-konkurrencelovgivning med App Store og Apple Pay. Derfor har kommissionen åbnet to undersøgelser af den amerikanske it-gigant. Det er både forretningsmodellerne for Apple Store og Apple Pay, der skal gås efter i sømmene.

For det første vil kommissionen undersøge Apples krav om obligatorisk brug af Apples eget in app-købssystem i App Store. Apple kræver at alle apps der anvender in-app-køb, skal benytte Apples betalingssystem. Noget Apple tager 15-30% af salget i kommision for. Apps må gerne benytte deres egne betalingssystemer, men skal altid tilbyde Apples system også til samme pris.

Hvad angår Apple Pay handler det om, at Apple muligvis giver sig selv nogle fordele i forhold til integration af Apple Pay i apps og på hjemmesider.

Det er ifølge EU-kommissær for konkurrence, Margrethe Vestager, især Apples rolle som gatekeeper for musik og bøger (som Apple også selv sælger), der skal fokuseres på. Her er frygten, at Apples konkurrenter ikke får de samme vilkår som Apple selv.

Om der overhovedet er noget at komme efter, er der ingen der ved - heller ikke EU - det er netop derfor, at det nu skal undersøges nærmere.