Flere har, vanen tro, sået tvivl om relevansen for Apples seneste produkt, Apple Watch. Der er manglen på killer-funktioner, der efterlyses. Noget der giver Apple Watch en fordel over for eksempelvis iPhonen - noget der gør at man bare eje et Apple Watch.

En af de app-kategorier, der har killer-potentiale, er apps der relaterer sig til noget med tid. British Airways' Apple Watch-app er et rigtigt godt eksempel. I princippet kan den ikke noget man ikke kan med iPhonen - det er bare så meget nemmere og mere intuitivt.

Tiden i kontekst

Når man skal ud at flyve og tager i lufthavnen, er der sådan set kun to ting der er vigtige. Hvornår går flyet, og hvor går det fra. Disse to informationer er helt centrale. Det står selvfølgelig på de opsatte skærme i lufthavnen. Men gider man stå og glo på den hele tiden? Er man lidt mere smart installerer man en app på sin iPhone med information om gatenummer, og en påmindelse, når det er ved at være tid til at checke ind.

Med Apple Watch bliver det lige en tand smartere. I stedet for at skulle hive iPhonen op ad lommen hele tiden, sætter man via eksempelvis British Airways' app sit Apple Watch i "lufthavnsmode". Urets urskive ændres fra at vise klokken til at vise klokken i den rette sammenhæng i forbindelse med den situation man er i nu: Altså i lufthavnen ventende på sit fly. På uret kan man hele tiden, nemt og hurtigt se hvornår ens fly går, om det er forsinket, hvornår check in åbner, om der skiftes gate, en nedtælling osv. Alt sammen ved et hurtigt kik på armen. I luften skifter fokus til at vise, flyets position, tid til landing etc. I ankomstlufthavenen skiftes fokus igen.

Mere genialt end man umiddelbart tror

Det lyder banalt, men det er faktisk genialt. Der er her Apple Watch virkelig kommer til sin ret. I situationer hvor tiden, der jo i sig selv ikke giver mening, bliver sat direkte sammen med det den relaterer sig til - og derfor pludselig giver mening. Tiden i sig selv er meningsløs med mindre den holdes op mod en begivenhed. Kun hvis vi skal noget eksempelvis klokken 2 giver det mening at vide at klokken er 1. Ellers er det ligegyldigt.

Apple Watch vil betyde en virkelig forbedring af brugeroplevelsen i situationer, hvor det handler om tid. At kunne se billeder eller TV på sit ur er ligegyldigt. At kunne spille spil på sit ur er ligegyldigt. At se garageporten gå op eller i på sit ur er også ligegyldigt. Men lige så snart det handler om tid, begynder det at blive interessant - det er trods alt også et ur, vi har med at gøre. Et smartur bliver først smart i det øjeblik, hvor det kan noget, som et almindeligt ur ikke kan. At kunne skifte mellem forskellige urskiver, men forskellige niveauer af relevant information for den situation, man befinder sig i, er smart.

Den nævnte app fra British Airways er bare et eksempel. Men et godt eksempel fordi det tilbyder et distraktionsfrit interface, hvor fokus er på en enkelt konkret opgave. I dette tilfælde at holde styr på informationer om ens fly.

Det handler alt sammen om kontekst. Der hvor Apple Watch virkelig kommer til sin ret, er i situationer, hvor det handler om tid, fordi det kan sættes ind i en kontekst, som et alm. ur ikke kan.

Scroll ned for at se kommentarer