Er uheldet ude: Gå efter kvalitet

Fremkomsten af smartphones med store glasflader, har gjort folks telefoner mere skrøbelige. I gamle dage kunne man kaste rundt med sin telefon uden at den gik i stykker (hvis man ellers kunne løfte den), mens man i dag kan være uheldig at ødelægge skærmen, hvis den falder ud over bordkanten.
150.000 skal have skiftet deres skærm
Det er der rigtigt mange, der oplever. Ifølge en artikel i Politiken for en måneds tid siden, ejer 767.000 danskere en iPhone, og 20% vil opleve at få smadret skærmen på et eller andet tidspunkt. Selvom det tal lyder en del for højt, og nok ikke skal tages alt for bogstaveligt, så svarer det til over 150.000 ødelagte iPhone-skærme. Ikke underligt, at der er skudt en skov af iPhone-reparationsbutikker op over hele landet. Både i de store byer og længere ude på landet. Enhver by med respekt for sig selv har i dag en iPhone-reparatør.
Et broget marked
Det er et broget marked, der er tale om. I den ene ende har vi de certificerede Apple-værksteder og i den anden ende, gymnasieeleven, der sidder hjemme på værelset og skifter skærme. Prisen er lige så varierende, som artiklen i Politiken også dokumenterer. Prisen svinger fra 300 kroner, hvis man selv skifter den til over 2.000 kroner hos Teleselskaberne. I det sidste tilfælde skiftes skærmen dog ikke - man får i stedet en helt ny mobil for prisen.
Overvej om den billigste løsning er det rette valg
Problemet når man skal sammenligne priser er, at det man sammenligner ikke er nødvendigvis er det samme. Hvor kommer reservedelene fra og hvem udfører reparationen? Er arbejdet ordnetligt udført og ydes der garanti på arbejdet? Det er disse ting, man skal overveje inden man bare vælger den billigste løsning.
Noget tyder også på, at mange er enige i, at kvalitet er det sikre valg. Hos en af Danmark bedste iPhone-reparatører, iRepair på Toftegårds Allé i Valby, vælter det ind med kunder.
"Vi har nok at lave. I dag er vi fire reparatører for at kunne følge med", fortæller Morten Terp fra iRepair til iPhoneguide. De kan godt mærke konkurrencen fra lavpris-butikkerne, men har valgt at satse på kvalitet. Alle reparatører er uddannede inden for elektronik typisk hos Nokia og SonyEricsson, hvor de har arbejdet med garanti-reparationer i mange år. iRepair bruger også udelukkende originale dele - samt giver garanti på arbejdet. Derfor ligger de også i den dyre ende, og det skræmmer måske nogle væk, erkender Morten Terp.
4-5 gange om ugen får vi iPhones ind, som har været forsøgt repareret af andre
"Der er nogle der bliver skræmt væk af vores priser. Men vi har desværre 4 - 5 sager om ugen, med folk der har prøvet de billige reparatører med dårligt resultat. Det der var gået i stykker virker ikke ordentligt, eller også er der opstået andre fejl på telefonen. En anden fejl vi typisk ser er, at halvdelen af skrueren mangler eller sidder presset i de forkerte stedet. Bagefter kommer de til os, for at få lavet det efter bogen af uddannede teknikere", fortæller Morten Terp.
Karsten fortryder, at han valgte den billigste til opgaven
Karsten Hansen er en af de uheldige, der først opsøgte en af de billige iPhone-reparatører i Københavnsområdet. Det fortryder han. Han fortæller iPhoneguide, at det ellers virkede meget fint, da han kom med sin ødelagte iPhone. Vedkommende forsikrede mig om at han havde styr på tingene og at der ikke var nogen ben i at få klaret den lille opgave. Han kunne endda hente sin iPhone 4S efter 30 minutter.
"Jeg tændte den, og var glad, da jeg kunne se, at der var liv i den. Vi aftalte at se bort fra en regning, så jeg betalte ham kun 500 kroner for ulejligheden", fortæller Karsten.
Allerede senere på dagen, begyndte problemerne dog. Skærmen blinkede en gang i mellem og satte i et enkelt tilfælde helt ud. "Jeg kontaktede selvfølgelig ham, der havde skiftet skærmen, men han var pludselig ikke så interesseret mere. Jeg overvejede at møde op hos ham igen og forlange at få lavet tingene, men på den anden side havde jeg ikke tiltro til at han magtede opgaven."
"Det var dyre lærepenge, men jeg kan kun takke mig selv."
Enden på historien blev, at Karsten fandt en anden reparatør, og denne gang sikrede han sig, at vedkommende havde orden i sagerne og gav garanti på arbejdet. "Det var dyre lærepenge, men jeg kan kun takke mig selv for det. Jeg burde have spurgt mig selv, da jeg trådte ind i det lille baglokale i første omgang, om det var et sted der signalerede kvalitet og styr på tingene."
Et af de steder, hvor der er styr på tingene er hos iphone-service.dk, der har afdelinger i både København og Odense og lige har åbnet i Aalborg også.
Der er selvfølgelig mange, der går til de billigere reparatører, og aldrig oplever problemer. Sandsynligheden for at løbe ind i problemer er dog alt andet lige nok større, hos den mere hobbyprægede del af branchen, end hos dem, der er uddannede til opgaven.
Tre tips til en succesfuld iPhone-reparation
1) Gå efter steder, der yder garanti på reparationen. Laver man arbejdet ordentligt, er man ikke nervøs for at give kunden en garanti på veludført reparation.
2) Gå efter steder, der bruger originale dele. Selvom man kan være fristet af at spare de par hundrede kroner ved at bruge en uoriginal skærm, så regn med at kvaliteten af originale dele er højere.
3) Gå efter steder, med uddannede reparatører. De fleste, også dig og mig, kan skifte skærmen på en iPhone. Det kræver ikke nødvendigvis den store uddannelse. Stikker tingene en lille smule dybere, så kommer forskelle på en der ved hvad han laver og en der ikke gør, tydeligt til udtryk.
Lige som med alle andre ting her i samfundet, er der ren sandsynlighed. Man kan aldrig gardere sig mod uheldige oplevelser, men man kan vælge at gøre tingene, så risikoen bliver mindst mulig. Det gør man ved at gå efter de tre ting herover.