Der skal ikke herske tvivl om at jeg sværger til Sonos. Det har jeg gjort lige siden jeg fik min første Sonos-afspiller for snart mange år siden. At hoppe på Sonos-toget er en af de bedste beslutninger jeg nogensinde har taget. Det har givet mig en ny glæde ved at høre musik fordi det er så nemt med Sonos og fordi hele huset nu spiller sammen. At systemet bare er blevet bedre og bedre gennem årene er også en positiv ting. Selv min 10 år gamle Sonos-forstærker føles ny takket være de utallige opdateringer gennem tiden. Men lige så meget jeg elsker Sonos lige så meget er konkurrenterne begyndt at ånde Sonos i nakken med friske øre og øjne og nye tiltag.

Heos er en meget interessant konkurrent til Sonos

En af Sonos' mest interessante konkurrenter er HEOS (herefter bare skrevet "Heos") - et trådløst musiksystem der laves Denon. Sidst jeg var i Hi-Fi Klubben i en anden sammenhæng kørte et HEOS-anlæg for fuld knald sammen med et TV, og det vækkede min interesse. I mine øjne er et af Sonos' svage punkter netop lyd til hjemmebiografen. Jeg fik en lille snak med ejeren af butikken omkring forskelle og ligheder Sonos og Heos imellem, og gik egentlig ud af butikken med vished om at Sonos stadig var kongerne af flerrums musikanlæg. Eller sagt på en anden måde så var der i hvert fald ikke så store forskelle på de to systemer, at det ville give mening af skifte fra det ene til det andet system, hvis man allerede havde satset på ét af dem. Da jeg som bekendt allerede har valgt side, skal jeg bare holde mig til det.

Og her kunne historien faktisk være sluttet allerede inden den var kommet i gang. Jeg har dog ikke helt kunne lægge tanken om Heos fra mig, og specielt mine lidt kedelige erfaringer med Sonos og film/TV-lyd sidder i baghovedet. Tænk hvis Sonos alligevel ikke er toppen af poppen længere og jeg overser noget endnu bedre.

Gammel og forhåndsindtaget kan man altid blive, så jeg har ikke set anden udvej end at finde ud af det med egne ører: Er Heos den nye konge inden for flerrums musikanlæg? I første omgang har jeg anskaffet en "startpakke" målrettet TV-lyden, et punkt hvor jeg tidlige har skældt Sonos ud. Hvilket udstyr jeg har og hvordan det spiller, vil jeg komme ind på i en kommende artikel.

Heos er nærmest en 1:1 Sonos-kopi

Skal jeg meget kort beskrive Heos, gøres det nemmest ved at kalde det et Sonos-plagiat. Det er lidt at stramme den, men så alligevel ikke. Heos har i den grad ladet sig inspirere af Sonos. Mange af Heos-enhederne minder uhyggeligt meget om Sonos' enheder og selve grundideen om et multirumsanlæg har Heos tydeligvis lånt fra Sonos. Så vidt jeg ved, har Sonos lagt sag an mod Heos desangående. Jeg kender ikke detaljerne og er egentlig også ligeglad. Jeg forholder mig til produkterne og lader andre om de juridiske slagsmål. Samtidig hæfter jeg mig ved, at Heos i mange henseender ikke bare blindt har kopieret Sonos, men lært af Sonos' fejl og mangler, og lanceret et system der på mange områder er Sonos overlegent og mere moderne. Sonos har med andre ord banet vejen, og Heos har bygget ovenpå ved at se hvor Sonos har fejlet eller ikke er fuldt med tiden.

Masser af læsestof i vente

Som sagt vil jeg gå i detaljer med Heos i flere kommende artikler, hvor jeg dels vil komme med en regulær anmeldelse af de forskellige enheder samt sammenligne direkte med Sonos' tilsvarende. Jeg vil naturligvis også komme med et svar på det altafgørende spørgsmål: Hvad er bedst: Sonos eller Heos? Lad mig dog allerede nu afsløre, at du ikke bliver skuffet hvis du går med Heos. Mit nye Heos-system spiller aldeles fremragende.

Heos forhandles eksklusivt i Skandinavien af Hi-Fi Klubben, så besøg deres nærmeste butik for at få en demo, eller læs mere på deres hjemmeside om Heos.

Linket til Hi-Fi Klubben er et annoncelink, hvor Onx får en mindre betaling, når der handles. Hi-Fi Klubben har ikke haft indflydelse på indholdet i artiklen.