I går kom det frem, at Apples partner inden for safir-produktion, GT Advanced Technologies, har bedt om en betalingsstandsning. Et overraskede træk, eftersom GT oplyser, at de har $85 millioner i likvide midler, og at alting fortsætter som det plejer.

Siden er der dukket en mængde interessante informationer op.

Klausul i Apple-lån kan være årsag til betalingsstandsning

Først og fremmest en mulig årsag til betalingsstandsningen. Apple har, for at hjælpe GT på vej med de store investeringer i produktionsudstyr, ydet tilsagn om et lån på $579 millioner. De $440 millioner er allerede udbetalt, mens de sidste $139 millioner endnu ikke er. Lånet indeholder dog en klausul om, at hvis GT's beholdning af likvide midler kommer under $125 millioner, kan Apple kræve lånet indfriet med det samme. Det skriver Wall Street Journal.

GT har som skrevet indledningsvis nu kun $85 millioner i likvide midler, og det har fået Apple til i første omgang at tilbageholde de $139 millioner. For at undgå at skulle indfri lånet nu og her, har GT så bedt om betalingsstandsning, så der kan findes en løsning. Som sagt er det kun kvalificerede gæt fra Wall Street. I morgen holdes der en høring i retten, hvor det forventes at GT fremlægger årsager til at de har bedt om betalingsstandsning.

Apple har ret - ikke pligt - til at købe GT's safir

Ud over Apples lån til GT, har de to virksomheder lavet en aftale der giver Apple eksklusiv ret, men ikke pligt, til at købe hele GT's produktion af safir. Apples beslutning om ikke at benytte safir i iPhone 6-produktionen, har derved trukket tæppet med likvide midler væk under GT, da de derved ikke har haft nogle indtægter. Om Apples beslutning så er truffet fordi safirproduktionen har været for lav eller af andre årsager, er ikke til at vide. Vi ved heller ikke, om Apple bare har udskudt det, så vi får safir i næste iPhone - eller om Apple har droppet ideen helt. Umiddelbart kunne meldingerne fra GT om, at "alt kører videre som hidtil" dog tyde på tingene bare er blevet forsinket, og derfor har givet nogle uforudsete økonomiske problemer. At betalingsstandsningen er en formsag af formel karakter indtil midlerne når over $125 millioner eller indtil Apple og GT ændrer klausulen.

Diretør har solgt sine aktier

Til gengæld virker det noget mistænkeligt, at den administrerende direktør for GT, Thomas Gutierrez, dagen før Apples 9. september-event hvor iPhone 6 blev præsenteret, solgte 9.000 aktier i GT for $160.000. Da det på eventet kom frem, at iPhone 6 ikke havde en safir-skærm faldt aktierne umiddelbart med 13%. Gutierrez har givetvis vist at Apple ikke skulle bruge safir i nogle videre mængder, og har derfor frygtet at aktiekursen ville falde, når det blev offentligt kendt, hvorfor han skyndte sig at sælge sine aktier. Man skal selvfølgelig passe på hvad man beskylder folk for, men det lyder umiddelbart som insiderhandel. Gutierrez har ved flere andre lejligheder solgt aktier for $10 millioner i løbet af 2014 efterhånden som rygterne om safir i iPhone 6 fik kursen til at stige. Han solgte ikke en eneste aktier i løbet af 2013. Ifølge Gutierrez blev tidspunktet for alle handlerne bestemt på et møde den 14. marts, og det er med andre ord helt tilfældigt at det blandt andet sker dagen før et event, som Gutierrez ved vil få kursen til at falde.

Umiddelbart efter anmodningen om betalingsstandsning faldt GT's aktier 95% fra omkring $11 under $1. Siden er de dog steget til det dobbelte igen, og ligger nu omkring $1,7.

Analytiker er ikke urolig for Apple Watch

Selvom iPhone 6 ikke fik safirglas, skal Apple bruge en mængde til det kommende Apple Watch som får safirglas. Ifølge analytikeren Ming-Chi Kuo fra KGI Securities får betalingsstandsningen dog ingen betydning produktionen af uret, da det er standard-safir, som Apple kan skaffe andre steder. Der er en god håndfuld af producenter Apple kan vælge mellem.

Der hvor GT's safir er unikt er, at det er i en størrelse og renhed, så det kan bruges til store skærme som iPhones. Noget Apple i praksis ikke kan skaffe andre steder. Vil Apple bruge safir i en kommende iPhone, er de derfor nødt til at holde GT kørende mener Kuo. Omvendt, hvis Apple ikke har brug for safiren, er der ingen grund til at holde hånden under dem, for safiren kan skaffes andre steder.

Lyder som en formsag

Umiddelbart lyder det hele som en formsag. GT's midler er nået under den grænse, hvor en klausul om tilbagebetaling at et stort lån træder i kraft. Frem for at betale det tilbage, hvilket jo vil ødelægge forretningen helt, beder GT om tid til at skaffe flere midler eller få lavet klausulen om. Meldingen om at alting vil forsætte som sædvanligt tyder på, at det er sådan det hænger sammen. At skaffe $40-50 millioner eller få lavet en klausul om, er noget mere "som det plejer" end at skulle tilbagebetale et lån på $500 millioner og lukke butikken.

Som sagt holdes der en høring i sagen i morgen, hvorfor vi forhåbentligt bliver meget klogere.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.