I disse år er debatten om retten til et digitalt privatliv et af de mest vigtige. Særligt i USA, hvor mange af de store teknologiselskaber hører hjemme. Kampen står mellem myndigheder der på den ene side ønsker fuld adgang til borgernes kommunikation, og borgere og flere teknologiselskaber der på den anden side mener, at retten til privat kommunikation ikke må kompromitteres. Apple er blandt de selskaber der offentligt har givet størst udtryk for borgernes ret til privatliv.

I staten New York er et lovforslag dog på vej gennem systemet. Bliver det vedtaget, skal alle mobiltelefoner solgt efter 1. januar 2016 have en bagdør, så myndighederne kan dekryptere indholdet og få adgang til informationen på enheden. Det kan de ikke i dag. Ansvaret for at dette sker ligger hos producenten og udbyderen af styresystemet. Sørger de ikke for denne adgang, vil de få en bøde på $2.500 (17.000 kr) per solgte enhed.

Lovforslaget er udformet af Matthew Titone, der er medlem af staten New Yorks underhus kaldet State Assembly. Titone begrunder lovforslaget med "borgernes sikkerhed" og at de kriminelle i dag har frit spil. Det vil han sætte en stopper for.

Lovforslaget skal nu til afstemning. Først i underhuset og dernæst i senatet. Bliver det vedtaget, er der ingen tvivl om at andre stater vil følge trop, og pludselig er salamien forsvundet skive for skive.

Hvor sandsynligt en vedtagelse er, er svært at sige. I amerikanske politik - også på de lavere niveauer, måske endda især på de lavere niveauer - er der meget retorik, der taler til de uoplyste vælgere. Ideen er ikke så meget at få vedtaget noget, men at få opmærksomhed, så man bliver genvalgt. Det handler om at vise handling. Her er et lovforslag, der bekæmper terrorister og andre trusler samt udstikker bøder til de ansvarlige, en god taktik.

I mens foregår debatten dog på højeste niveau. Så sent som i sidste uge var Apples chef Tim Cook til møde i Det Hvide Hus, hvor han kritiserede myndighedernes ønske om bagdøre i brugernes software.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.