2015 var et af de mest spændende år fra Apple side i lang tid. Masser af fede opdateringer af eksisterende produkter og endda flere helt nye ting, som Apple Watch, 12" MacBook og iPad Pro. Om 2016 bliver lige så spændende kan vi selvfølgelig ikke vide, men mon ikke, der er lagt op til endnu en perlerække af nye Apple-produkter i løbet af året?

Vi har lavet en samlet oversigt over hvad vi kan forvente i år fra Apple. Den er selvfølgelig udelukkende lavet på spekulationer - og kvalificerede erfaringer efter mange år i branchen. Apple afslører nemlig stort set aldrig noget på forhånd. Men omvendt kører flere produkter i fastlagte og forudsige cykluser.

Se vores bud på hvad 2016 vil bringe fra Apple.

Nye styresystemer over hele linjen

Vi starter lidt blødt ud, med en af de ting der er forholdsvis sikre. Nemlig at Apple lancerer opdateringer til deres styresystemer. Typisk sker det én gang årligt og typisk sker det sidst på året efter en længerevarende beta-periode, der plejer at blive indledt på WWDC-konferencen, der afholdes i starten af juni.

Apple har efterhånden en lille håndfuld styresystemer. OS X til Mac der kommer i version 10.12. iOS der kommer i version 10, WatchOS, der kommer i version 3 og tvOS, der kommer i version 2. Det følger dog versioneringen i iOS om vil derfor komme til at hedde tvOS 10.

Det har været meget sparsomt med rygter omkring hvad de nye opdateringer vil bringe, så det kan vi ikke komme nærmere ind på, men vi vil nok se en videreførelse af tendensen med, at de får flere og flere fælles funktioner.

Eller er det eneste der er sikkert, at opdateringerne kommer, og at de også vil kunne installeres på den nuværende hardware.

Software og tjenester

Ser man bort fra selve styresystemet er det mest spændende på softwarefronten, om Apple vil udvide Apple Music med film. Rygterne om en film- og TV-tjeneste var kørt længe. Desværre er de begyndt at pege i rentning af, at Apple ikke har kunnet få skruet en fornuftig løsning sammen. Sker der noget, vil det formodentligt blive på WWDC-konferencen i juni.

Apple watch

Apple Watch kom på gaden i april sidste år, og umiddelbart ville jeg have troet, er der ville gå halvandet til to år før Apple ville lancere en ny udgave. Der har dog været sparsomme rygter om, at Apple Watch 2 vil blive lanceret allerede først på året. Formodentlig omkring marts eller april.

Da Apple Watch er en helt ny produktkategori er der dog svært at vide, hvor tit Apple har tænkt sig at komme med en ny udgave. Det kan ske allerede i år, men det kan lige så vel være, at det først sker næste år, og at vi i år alene får et opdateret styresystem. Ret beset er der heller ikke de oplagte ting, at smide i uret, i forhold til de begrænsninger størrelsen og batteriet giver.

Apple TV

Sidste år skete der endelig noget med Apple TV. Den gik en kæmpe overhaling og blev forvandlet til et helt andet produkt. Fra at være en edelig videoafspiller, er Apple TV nu også blevet en spillekonsol og der er "fri" adgang for udviklere til at lægge deres indhold op på enheden. En kæmpe opgradering, som de færreste nok desværre har undervurderet eller set bort fra.

Spillekonsoller kan selvfølgelig altid bruge mere saft og kraft, men de nuværende specifikationer bliver kun udnyttet fuldt ud af ganske få apps, så det er ikke strengt nødvendigt at Apple kommer med en opdatering. Hvis de gør, sker det nok sidst på året. Ellers må man forvente at fokus er på softwaresiden, hvor potentialet slet ikke er udnyttet endnu.

Traditionelt har Apple også ladet gå flere år mellem hver opdatering af Apple TV.

iPads

Apple har efterhånden tre forskellige iPads i sortimentet. En mini, den regulære iPad Air og den nye iPad Pro. I efteråret kom der en opdatering til Mini'en og der var også her iPad Pro blev lanceret. Til gengæld opdaterede Apple slet ikke iPad Air i hele 2015.

Det fortæller både noget om det vigende salg af iPads, men også at Apple formodenligt er gået lidt i tænkeboks, for at komme med en opdatering, der virkelig giver folk et incitament til at få opdateret deres gamle enhed. "Problemet" med iPaden er jo, at den er så god en enhed, at folk bruger dem i 3-5 år. Det gør selvfølgelig at nysalget bliver mindre. Det tror jeg Apple vil forsøge at råde bod på med en opdatering, der virkelig skiller sig ud. Derfor tror jeg også, at den nye iPad Air bliver et af årets mest spændende produkter. Apple ved der skal ske noget særligt, og at vare skal leveres. Måske sker det endda i en grad, så iPaden får helt nyt navn, for at markere, at den er noget særligt.

De fleste rygter peger i retning af at opdateringen sker i årets første halvdel. Formodentligt hen i mod slutningen af perioden.

Med hensyn til iPad mini skal vi nok hen på efteråret, før der kommer en opdatering. Hvis Apple da ikke venter til næste år. Pro'en er svær at spå om, da det er et nyt produkt. Umiddelbart kommer det nok meget an på, hvad der sker med Air'en. Hvor mange nye ting får den, og hvor mange vil Apple også bruge i Pro'en. Personligt tror jeg ikke, at der kommer andre nye iPads i år end iPad Air 3.

iPhones

Det er næsten så sikkert som ammen i kirken, at Apple vi lancere nye iPhones til efteråret. Det har de gjort de sidste mange år, og alt andet ville være en overraskelse.

Formodentligt vil der kommer en iPhone 7 og en iPhone 7 Plus. De vil få et nyt design, og blandt andet være vandtætte og nok også få trådløs opladning.

Mere interessant er det, om Apple også vil lancere en ny 4 tommer iPhone. Rygterne peger kraftigt i den retning, og det skulle endda være lige på trapperne. Det bliver formodentligt årets første Apple-produkt.

MacBooks

Apple opdaterer typisk deres MacBooks med et interval på 8-10 måneder. Derfor er det heller ikke på samme tidspunkt hvert år. Sidste år kom der nye MacBooks i marts, april og maj. Det er med andre ord ved at være oppe over.

Det er derfor forventeligt, at de kommer nye MacBppoks. Det er dog også forventeligt, at det ikke vil være noget revolutionerende. De vil få lidt bedre specifikationer, og det er det. Mest spændende bliver det næsten at følge, om den ny 12 tommer MacBook bliver sat ned i pris og dermed bliver den nye entry-model.

iMacs, Mac mini og Mac Pro

Stationære computere er efterhånden ved at være en uddøende race. Apple opdaterer dem da heller ikke nær så ofte som de bærbare MacBooks. Derfor er det lidt usikkert, om der sker noget i år. Størst behov for en opdatering har arbejdshesten Mac Pro. Det er dog ikke ligefrem en storsælger, så høj prioritet har den ikke hos Apple.

Vi forventert generelt et ret stille år for Apples stationære computere.

To til tre events fordelt over året

Alle de ovenfornævnte produktopdateringer vil formodentligt blive fordelt på to til tre events. WWDC er det ene faste holdepunkt og efterårets iPhone-event det andet. Derudover kommer der sikkert et event i løbet af foråret. Hvornår det sker er mere usikkert. Forårseventet vil nok byde på MacBooks og en ny iPad, mens vi til efteråret får iPhones. Hvis der kommer ny Apple TV og Apple Watch kan de i princippet ligge hvornår det skal være. Om det bliver på forårseventet, på WWDC eller i forbindelsen med lanceringen af en iPhone, er ikke til at vide. Det handler i lige så høj grad som logistik, at produkter ikke skal skygge for hinden, og at Apple skal have nok til at man vil invitere pressen.

Hvad kommer vi til at kigge langt efter?

Som nævnt ovenfor, er det ikke en selvfølgelighed at Apple opdaterer samtlige produkter i år. Mest sikkert er det, at der kommer nye iPhones. En ny regulær iPad er også ret sikker, og det samme er nye MacBooks. Resten er noget mere usikkert. Apple Watch ligger i mellemkategorien, mens en ny Apple TV og nye iMacs er noget mere usikre.

Helt sikkert er det dog, at vi nu endegyldigt kan lægge et Apple-fjernsyn i graven. Det kommer ikke. Apple har (fornuftigt nok) valgt at satse på en settopboks, og de mange rygter omkring et fjernsyn har været varmluft. Der sker ikke noget på den front i år.

Vi får heller ikke en Apple Car. Rygterne om at Apple arbejder på sagen er givetvis rigtige nok, men 2016 er alt for tidligt. Der går nok 3-5 år før der sker noget.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.