Opdatering: Jobwalk.dk har lukket butikken.

Sidste år skrev vi om nogle danske iværksættere, der havde startet Jobwalk.dk. En slags jobportal for småopgaver, der typisk kan udføres på 5-10 minutter og giver 30-50 kroner. Opgaverne kommer fra dagligvareproducenter, der har brug for at tjekke op på varer, som de har stående i supermarkeder landet over. Da producenterne ikke har mulighed for selv at tage rundt i hele Danmark, kan de benytte sig af Jobwalks lokale brugere. Opgaverne består typisk i at tage billeder i butikkerne, samt at svare på spørgsmål vedrørende producenternes varer.

Da vi skrev om Jobwalk.dk første gang, kom vi lidt ind på, at den slags projekter har det med at få alt for mange tilmeldte i forholde til udbuddet af opgaver. Det har vist sig at holde stik. Der har i hvert fald været meget langt mellem opgaverne de gange, jeg har tjekket. Det gør selvfølgelig også, at man efterhånden holder op med at tjekke efter opgaver. Omvendt betyder det også, at når der så endelig er opgaver at løse, så er der måske ikke nok til at udføre dem. En negativ spiral med andre ord.

Kunderne vare mere krævende end forventet

Jeg har snakket med stiftere af Jobwalk.dk, Sebastian Frødin, om de erfaringer de har gjort sig siden starten. "Oprindeligt var ideen", forklarer Frødin, "at Jobwalk skulle være en service der crowdsourcede opgaver ud til alle, der blot havde hentet vores app og registreret sig.". Det viste sig dog hurtigt, at kunderne i dagligvarebranchen var meget mere specifikke i deres ønsker til udførelse af opgaver. I stedet for at kunderne "bare" ville have undersøgt 300 tilfældige butikker i eksempelvis uge 52, så ville de i stedet have undersøgt måske 20 særligt udvalgte butikker fra hver kæde onsdag i uge 52 i tidsrummet 16.00-lukketid.

Ny investor og bedre projektstyring

Det stillede krav om en helt anden projektstyring. "Nu kunne vi pludselig ikke lægge alle opgaver ud til alle - for det var nødvendigt for os at kunne stole på, at den person der tog opgaven også udførte den.", fortæller Frødin. Tillid er med andre ord blevet en meget vigtig parameter, hvis opgaven skal løses tilfredsstillende for kunden.

Ovenstående erfaringer faldt sammen med, at Jobwalk.dk fandt en investor med erfaring fra crowdsourcing af opgaver inden for oversætterbranchen. Det vil sige stort set samme problemstilling i forhold til at udvælge opgaveløsere, frem for bare at lægge det ud til alle, for at sikre kvaliteten. Det gør man bedst ved at bruge de samme, dygtige, folk igen og igen. Jobwalk.dk bruger derfor så vidt muligt de samme folk igen og igen. Det har to fordele. "Dels får de mere at lave, og samtidig er vi sikre på at opgaverne bliver udført til tiden og i den ønskede kvalitet.", siger Frødin.

Dette er også forklaringen på, at der ikke optræder ret mange opgaver i Jobwalk-appen. For de ligger der slet ikke, men bliver givet direkte til dem, som Jobwalk har brugt før, eller nogle der bliver lavet aftaler med direkte. Engang i mellem er det så nødvendigt at invitere lidt flere brugere, hvilket sker via mail.

iPhoneguide.dk på jobwalk

En sådan mail fik jeg i sidste uge. Jeg var ikke hurtig nok til at få reserveret et job, men fik lov til alligevel at prøve. Opgaven gik ud på at tjekke Libero-bleer i Kvickly. Jeg skulle svare på hvilke af de forskellige varianter, der var på lager. Tage et par billeder, samt undersøge om der i butikken var en særskilt Libero-udstilling. Det tog omkring 10 minutter og honoraret var 50 kr. Alt sammen foregik via Jobwalk-appen, som guider en grundigt igennem opgaven.

Som sagt fik jeg en invitation via mail, men efterfølgende kunne jeg se, at der var ledige jobs i 5-10 byer, så problemstillingen med ikke at kunne finde interesserede er reel nok, samtidig med at dem, der er inde i varmen, gerne vil have flere opgaver. I den kommende tid skulle det dog blive rigeligt med opgaver. Jobwalk fortæller nemlig, at der netop er indgået aftale med to kunder om 300 henholdsvis 1.000 nye opgaver over de næste to måneder.

Så på trods af, at appen ser lidt død ud på overfladen, går det godt for iværksætterne bag Jobwalk. De er således også igang med at udvide til både Norge og Sverige.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.