Nok er det at jailbreake sin iPhone ikke så stort som det var i "gamle dage". Dengang hvor vi gjorde det af nød, og ikke nødvendigvis af lyst. Fordi et jailbreak var nødvendigt for at vi overhovedet kunne bruge vores iPhones. Der er dog stadig mange der jailbreaker deres iPhones. Mange har givetvis gjort det i flere år og kender alt til de udfordringer og problemer det giver. Er man ny på iPhonen, og måske lidt nysgerrig på at prøve, er der dog nogle ting, man bør være klar over. Her tænker jeg på de sikkerhedsproblemer, der kan være forbundet med at jailbreake.

Jailbreak er et andet ord for sikkerhedshul

Husk på, at jailbreak udnytter sikkerhedshuller i iOS. For at kunne jailbreake skal man tvinge sig adgang ti iPhonen uden om Apples sikkerhed. Ordet jailbreak er i princippet bare et andet ord for at udnytte et sikkerhedshul til egen fordel. Pointen er dog, er det er et sikkerhedshul. Ellers kunne man ikke selv jailbreake.

Når man selv kan udnytte et sikkerhedshul, kan andre selvfølgelig også. Her skal man specielt have øjne for dem der udvikler værktøjerne til at jailbreake med. Man overlader 100% sin iPhones sikkerhed til dem. I dag er det typisk kinesiske grupper, der står bag nye jailbreaks. Er det nødvendigvis nogen man kan stole på? Har de bagtanker, når du overlader din iPhones til deres software? Hvis de ville, kunne de komprimentere din iPhone fuldstændigt. Overvåge dig så selv NSA ville få fråde om munden.

Sikkerheden er i andres hænder

I princippet overlader man altså sin iPhones sikkerhed til en kinesisk hackergruppe, når man jailbreaker. Det behøver ikke være et problem, men der er en reel risiko for, at ens iPhone bliver kompromitteret af nogle, der ikke nødvendigvis vil en det bedste. I alle andre sammenhænge ville alle alarmklokker i hvert fald ringe, når man installerer ukendt software på sin iPhone. Både i selve jailbreak-situationern, men også bagefter. En pivåben telefon og en "app store" der ikke er reguleret er en dårlig cocktail. Der slipper af og ti også skidt gennem Appes eget filter, men risikoen er langt (langt, langt) mindre end i en ureguleret butik.

Når det er sagt, så plejer der ikke at være nogen problemer overhovedet, men i princippet ved man ikke, om der luskes noget med ind ad bagdøren. Det skal man have in mente, når man jailbreaker. Dette skal ikke være en skræmmekapagne, det er slet ikke det, der er meningen. Meningen er, at oplyse om, at man lige skal tænke sig om inden man beslutter at omgå iPhonens sikkerhed. Det kan godt være, at det giver en selv en masse interessante muligheder. Men alle andre bliver i teorien også lukket indenfor. Hvis man jailbreaker skal man derfor have fokus på sikkerheden. Det er derfor, at jeg altid kun anbefaler det til folk, der er inde i sagerne. Stort set alle de sager der er, hvor folk er blevet narret på nettet, handler om at folk har været for blåøjede og stolet lidt for godt på de ting de støder på. Det er meget sjældent at angreb kommer ud af det blå. Det er altid folk selv der installerer malware og lukker banditterne indenfor. Med andre ord: Folks egen skyld. Med et jailbreak, blive det ikke ligefrem nemmere at skelne skidt fra kanel. Det er hele pointen: Som jailbreaker skal man være bedre end gennemsnittet til at vurdere trusler, for at undgå problemer.

En længere gennemgang af de potentielle sikkerhedsproblemer med Pangu kan læses her: http://www.tomsguide.com/us/pangu-jailbreak-iphone-risks,news-19068.html