Da Apple sidste år præsenterede iOS 5, blev musiktjeneste iTunes Match samtidig lanceret i USA. Princippet i iTunes Match er at al musikken fra ens iTunes-bibliotek lagres i skyen hos Apple. Herfra har man så adgang til den fra alle sine enheder. Alt ens musik, uanset hvor man har det fra, indgår i puljen og lagres i skyen. Prisen for herligheden er €25 om året. Du kan finde en mere detaljeret beskrivelse her: iTunes Match er nu klar internationalt.

Siden lanceringen i USA har Apple stille og roligt lanceret iTunes Match i flere og flere lande. Seneste skud på stammen er Ungarn og Polen, som er kommet med på vognen i dag, og iTunes Match kan nu bruges i omkring 60 lande.

Meget bemærkelsesværdigt er de nordiske lande (Sverige, Norge, Finland og Danmark) nu de eneste af de lande, hvor Apple sælger musik, at der ikke også er adgang til iTunes Match. Hvorfor vi ikke er kommet med på vognen kan man spekulere meget og længe over. Man kan også spørge dem, der sidder med en del af ansvaret i Danmark, nemlig rettighedsorganisationen Koda. Kodas pressechef, Nicolaj Hyltén-Cavallius, har dog ikke svaret på iPhoneguides henvendelse. Ergo må vi alligevel selv spekulere, og det kan læserne være lige så gode til som undertegnede, så kom endelig med en mulig forklaring i kommentarerne.

Jeg gætter på, at Apple ønsker en samlet aftale med de fire nordiske lande, men at rettighedsorganisationerne i de fire lande enten ikke kan blive enige indbyrdes - eller at en af dem blokerer for en aftale ved at stille sig på bagbenene. Det kunne være danske Koda, der ikke ligefrem er kendte for at være kvikke i optrækket, når det handler om nye digitale muligheder inden for musikbranchen. Det er i hvert fald ikke Apple, der blokerer for en løsning. Hvis Apple har vilje til at finde en løsning i samtlige andre lande, så har de det også i Danmark.

Vi kan selvfølgelig også bare håbe på, at det bare er et spørgsmål om kort tid, før de sidste fire lande kommer med.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.