En af de store danske Mac-debatsider, Macbay.dk, er blevet lukket. "Siden er lukket som følge af afgørelse truffet af Datatilsynet.", er beskeden man bliver mødt med, når man går ind på siden. Siden sommeren 2010 har Macbay været involveret i en sag ved Datatilsynet, som to tidligere brugere på siden har anlagt. Opdatering 21/5: Siden er nu online igen.

Sagen går kort fortalt ud på, at de to brugere på et tidspunkt blev banet fra siden grundet nogle uheldige kommentarer. Efterfølgende krævede de først deres brugerprofil og siden samtlige deres tidligere kommentarer slettet fra siden. Det ville Macbays ansvarlige, RBY, ikke efterkomme, hvorfor sagen blev indbragt ved datatilsynet.

På Datatilsynets hjemmeside, kan man ikke finde en afgørelse, men noget tyder altså på, at klager har fået medhold, og at Macbay har taget den konsekvnes at lukke for siden. Datatilsynet har næppe krævet siden lukket, men der kan have været principielle eller tekniske grunde til, at Macbay ikke har villet "nøjes" med at slette brugerprofilen/kommentaterne.

Fanger bordet når man ytrer sig - eller har man en livline?

Sagen rejser nogle principelle spørgsmål, som også er relevante for iMacguide og søstersiderne. Det vigtigste er, om det man ytrer på nettet er bindende eller ej. Skriver man et læserbrev i avisen er der ingen tvivl om, at så fanger bordet. Man kan ikke bagefter bede avisen om at fjerne ens navn eller læserbrevet fra aviserne. Har man skrevet noget, må man stå ved det. Man kan altså ikke svine Dansk Supermarked til i et læserbrev, og så bede få det trukket tilbage, fordi man pludselig søger en chefstilling i Føtex.

Noget tyder på, at der gælder andre regler på nettet. Ønsker man sit brugernavn anonymiseret/slettet og sine indlæg fjernet, har man ret til det. Man kan altid diskutere den enkelte brugers rettigheder, men man skal også tænke på, at man risikerer, at ødelægge det for alle de andre.

Et læserbrev er en ting, ofte en enkeltstående skrivelse, mens en debat på nettet er en del af en kontekst. Fjerner man dele af konteksten, falder det hele sammen som et korthus og bliver ubrugeligt. Folks kommentarer vil stå malplacerede, hvis det indlæg de svarer på er blevet slettet. Det hele vil ganske enkelt blive ulæseligt. En stor del af den energi og tid, som de andre deltagere har lagt i en debat, vil være spildt. Fremover vil man derfor gå ind i en debat med den risiko, at man risikerer at det hele bliver slettet, fordi en af de andre debattører ikke vil stå ved sine holdninger.

Er det urimeligt at forvente, at hvis man helt frivilligt ønsker at ytre sig, at man lige overvejer om det man siger, er noget man rent faktisk vil lægge navn og ansigt til?

Som en krølle på halen hører det med til historien, at den pågældende bruger, der nu har fået lukket Macbay, på sin hjemmesider gør opmærksom på, at han selv er i gang med at stable et Mac-community på benene.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.