Et af de helt store samtaleemner på iPhoneblogs verden over, drejer sig om en fil på iPhonen kaldet "consolidated.db". Bag det intetsigende navn gemmer der sig en database der blandt mange andre ting indeholder en liste over iPhonens omtrentlige position på forskellige tidspunkter. Med jævne mellemrum tilføjes en ny post til databasen med længe- og breddegrad samt tidspunktet. Koordinaterne er ikke de eksakte for iPhonens placering, men for de mobilmaster, den kommunikerer med. Den giver altså alene et nogenlunde bilede af, hvor iPhone var på det givne tidspunkt, og ikke en præcis position.

Hvorfor er det nu så interessant?

Men hvorfor er den fil nu pludselig blevet så interessant, at den trækker overskrifter verden over? Det er jo almen viden, at iPhonen siden opdateringen til iOS 4 "høster" en lignende information og sender den til Apple med jævne mellemrum (læs mere her). Det har man selv accepteret, da man opdaterede sin iPhone eller tog den i brug første gang, hvis den er købt med iOS 4. Den står tydeligt i Apples licensbetingelser, som dog fylder 25-30 sider og de færreste derfor nok læser. Apple forsøger altså ikke at skjule noget, og vi forbrugere accepterer det bare uden videre.

Balladen vi ser nu skyldes, at selve filen consolidated.db ikke er krypteret, hvilket betyder, at enhver i princippet kan få adgang til den, og læse de data, der gemmer sig i den. Filen indgår selvfølgelig også i den backup, man tager af sin iPhone, hvorfor den også er tilgængelig via ens computer. Dette har fået nogle til at fare i flint og beskylde Apple for at udstille folks privatliv - eller i hvert fald hvor de har været på nogle givne tidspunkter. Og her stopper historien så for de flestes vedkommende. De har fundet endnu et sted at angribe Apple, og det gør de så.

Man kunne også grave lidt dybere

Men man kunne jo også grave lidt dybere og finde ud af, hvad de virkelige eksperter mener - og ikke bare dem, der har et horn i siden på Apple, eller dem der søger deres 15 minutters berømmelse. Hele balladen er nemlig sat i gang af Alasdair Allan og Pete Warden fra O'Reilly Media, der hævder at have gjort opdagelsen og har lavet et program, der kan læse databasen. Problemet for dem er bare, at dette har været kendt længe, blandt de virklige eksperter. Sidste år blev det endda beskrevet i en fysisk bog om emnet. Men hvorfor har vi almindelige dødelige ikke hørt om det før nu, når eksperterne har kendt til det længe? Fordi de virkelige eksperter på ingen måde opfatter det som et problem. Det kunne være Christopher Vance, som er Digital retstekniker. Det var ham der opdagede consolidated.db som den første sidste år.

Databasen kan ikke bruges til så meget

Han har undersøgt sagen lidt. På en nygendannet iPhone, der aldrig har forladt den samme bygning, er databasen fyldt med positioner fordelt over hele byen, det vil sige at telefonen har været i kontakt med sendemaster over hele byen. Ifølge Vance kan man på ingen måde få en 100% præcis GPS-lokalisering via databasen. Man kan heller ikke bruge den til real-time tracking af en person. Det eneste man kan bruge den til er, at indsnævre tidspunktet og positionen for hvor en given person var på et bestemt tidspunkt - hvis man bruger den rigtigt. Man kan altså ikke bruge databasen til at sige, at Jens var på Østerbrogade i København kl 10.13, men at Jens mellem klokken 10 og 11 var et sted i nærheden af Østerbro. Et bud er, at man via Facebook eller Twitter, hvor folk jo i en lind strøm udstiller deres privatliv, kan komme hans position væsentligt nærmere end via consolidated.db.

En storm i et glas vand?

En storm i et glas vand? Måske, men i hvert fald en god grund til, lige at lade en historie falde lidt til ro, inden man bare kaster sig over den og lader sig spænde for en vogn, man ikke aner hvor kører hen. Folkene fra O'Reilly Media har opnået det de ville; en masse opmærksomhed omkring deres program, der kan læse databasen. Mere skal der åbenbart ikke til; at nævne Apple, bigbrother og privatliv i samme sætning så kører bussen.

Den vigtigste pointe ved hele denne historie er, at det kræver fysisk adgang til ens iPhone eller computer for at kunne få adgang til databasen. Er du bekymret over af din database skal falde i de forkerte hænder, så kan du starte med at kryptere dine sikkerhedskopier på computeren via iTunes. Så er den eneste måde man kan få adgang til databasen på, ved at stjæle din iPhone. For mig personligt er det ting jeg ville være lagt mere bekymret for, end at en tyv får adgang til info om, hvilke byer jeg har været i på det seneste. Jeg går mere om i de ting jeg mister, fordi jeg ikke har taget sikkerhedskopi, samt adgangen til mine mails og fotos (som jo i øvrigt også indeholdet ens position - enda meget mere nøjagtig). Er man alligevel bekymret, kan man via en jailbreak-app kaldet Untrackerd stoppe datatilførsel til databasen.

Og en anden gang bør man nok reagere, når licensbetingelserne overtræder ens personlige grænse og ikke 9 måneder efter, når nogle opmærksomhedssøgende folk pisker en stemning op. Man kan kun være enig i, at jo mindre der registreres om ens privatliv desto bedre, men man har jo selv godkendt det i første omgang i sin iver for at få en iPhone. Så hvis denne sag bør resultere til noget, er det selvransagelse. Apple stiller nogle betingelser op for brug at deres produkt. Hvis man ikke er enig, kan man jo bare købe en anden telefon.

Det interessante er ikke, at denne database eksisterer, eller hvorfor den ikke er krypteret, men hvorfor Apple overhovedet registrerer den slags. Bliver det overhovedet brugt til noget? I såfald hvad? Dette er det virkeligt interessante spørgmål at få besvaret. Siden det er kommunikationen med sendemasterne, og ikke iPhonens position, der bliver registreret, kunne man få den tanke, at det måske handler om at minimere strømforbruget til kontakten med sendemasterne eller at få et overbilk over signalkvaliteten (eller manglen på samme).

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.