Det har aldrig været lettere at låne penge til at købe en ny iPhone eller en Mac, end det er i dag. Du kan optage forbrugslån i stort set alle afskygninger, men bare fordi det er let at låne, betyder det ikke nødvendigvis det er nogen god idé. Du bør i hvert fald altid tjekke lånet efter i sømmene og sammenligne tilgængelige lån, inden du binder dig til noget.

SMS lån – Fedt eller fatalt?

For godt og vel 10 år siden, så de første såkaldte "SMS lån" dagens lys. SMS lån var en ny måde at låne penge på, der ikke krævede andet end et par hurtige SMS'er, og bum – så var man X antal tusind kroner rigere. Men samtidig også en hel del fattigere, hvis man regnede SMS lånets samlede omkostninger ud. Der har gennem årene været nogle decideret horrible eksempler på SMS lån, der bogstaveligt talt har ruineret dem, der har gjort brug af dem.

I dag er SMS lån betydeligt mere udbredt, og som følge deraf er konkurrencen skærpet. Men det ville stadig være tåbeligt ikke at sammenligne SMS lån med henblik på, at finde det billigste. Det er ikke nødvendigvis vanvittigt, at optage et SMS lån i dag, men hvis ikke du som låntager er opmærksom på – og bevidst om – samtlige udgifter og omkostninger i forbindelse med lånet, kan det meget vel være den hurtigste vej til en ond spiral af en gældsfælde, der kan være utrolig svær, at komme ud af.

Renter, gebyrer og ÅOP

Vi har tidligere skrevet om "nemme" finansieringsmuligheder til den nye iPhone 7 via kviklån, og det er med disse SMS lån på nøjagtigt samme måde som med kvik-modellerne. De skal sammenlignes og endevendes, hvis du vil være sikker på, at du ikke ender med en uoverskuelig gæld.

Som udgangspunkt er der 3 elementer, du skal forholde dig til, nemlig renter, gebyrer og ÅOP.
Renter regnes i procent, og er en procentandel af det samlede lånebeløb. Afhængigt af dine afdrag og renteniveauet, kan du således enten optage mere gæld eller afvikle. Det afhænger helt af renteaftalens vilkår. Lad os sige, at du låner 100 kr. med 10% i rente, og at renten skal betales månedligt.

Efter 1 måned skylder du 110 kroner. Efter 2 måneder 121 kroner, 3 måneder 133,10 kroner osv. Dermed skal du afdrage mere end 10% af lånet om måneden, hvis du skal undgå en økonomisk evighedsmaskine.

Renter er for de fleste til at forstå, men gebyrer kan være sværere at gennemskue. Der findes mange fikse måder, at skjule sine gebyrer på – se bare dette eksempel, hvor teleselskabet Oister, er i fokus.

ÅOP hjælper til en vis grænse med at afdække evt. skjulte gebyrer, da det er et udtryk for lånets samlede omkostninger i procent. Dermed kan man hurtigt se regne ud, om renterne alene er med til at påvirke udgifterne til sit lån, eller om der er andet at være opmærksom på.
Uanset om du skal låne penge i banken eller et lånebureau, er det vigtigt at du tænker dig om, og ikke blindt springer på det første og bedste tilbud.