Enhver der har optaget video med iPhonen eller et hvilken som helst anden videokamera ved, at optagelser ikke kan undgå at blive rystede, uanset hvor umage man gør sig med at holde kameraet i ro. Det findes der heldigvis råd for. Med appen "Emulsio - Powerful Video Stabilization" kan man nemlig få stabiliseret sine videooptagelser.

Rent praktisk foregår det ved, at man importerer en video fra kamerarullen til appen. Her bliver videoen analyseret billede for billede. Det tager en del tid. Typisk 3-4 gange videoens længde. Derfor er der også en begrænsning i, hvor lange videoer man kan importere. Når analysen er færdig, kan man afspille det færdige resultat, og eksportere det tilbage til kamerarullen. Stabiliseringen foregår helt automatisk, men der er alligevel mulighed for, at justere lidt på tingene.

Appen er god til at fjerne rystelser sålænge der ikke panoreres

Stabiliseringen foregår ved, at de enkelte billeder "synkroniseres", så indholdet er det samme sted fra billede til billede. Står man for eksempel og filmer et hus og ryster lidt på hænderne, vil huset normalt være et forskellige sted fra billede til billede på optagelsen. Når optagelsen har været gennem appen, vil den derimod sørge for, at huset er præcist samme sted på alle billederne, ved at rykke de enkelte billeder, der er placeret lidt skævt. Det betyder selvfølgelig, at kanterne af billedet ikke længere vil være det samme sted, men vil rykke sig tilsvarende.

Lidt populært sagt kan man sige, at rystelsen i stedet for at være på motivet, er flyttet ud i kanten (ikke ved kanten, men i selve kanten). Dette kompenserer Emulsio for, ved simpelthen af beskære optagelsen en smule, så de flakkende kanter skæres bort. I hvert fald i teorien. I praksis skal der leges lidt med indstillingerne, før man får det perfekte resultat. At kanterne beskæres betyder selvfølgelig også, at det ikke virker så godt på optagelser, hvor motivet er ude i kanten.

Jeg har selv leget lidt med appen og det virker egentligt fornuftigt nok. Dog er det meget afhængigt at hvilken optagelse, der er tale om. Er den en med panorering, vil appen ofte kompensere så meget, at en for stor del af billedet skæres bort. Det virker langt bedre på optagelser, hvor man holder kameraet på samme motiv.

Emulsio - Powerful Video Stabilization kan hentes i App Store.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.