Batteritiden for iPhone 6 ligger i toppen
Apple kan et eller andet med at udnytte tilgængelig teknologi bedre end alle andre. Sikkert fordi Apple designer hardware og software til at passe 100% sammen, hvor andre producenter er nødt til foretage en masse kompromisser fordi de sammenstykker hyldevarer, der skal tilpasses hinanden.
Batterikapacitet måles i mAh
Eksempelvis har iPhonen altid haft en af de mindste batterier blandt smartphones, når man alene kigger på den rå batterikapacitet. Den kan man måle som den strømstyrke man kan trække fra batteriet i en given tid. Enheden er i milliamperetimer (mAh). Et batteri på 1.000 mAh kan således trække 1.000 mA i en time eller 500 mA i to timer og så fremdeles. Dette er et fysisk mål for hvor meget energi, der er i batteriet.
Strømforbruget er vigtigt
Man kan ikke umiddelbart sige noget om en enheds batteritid ud fra den rå batterikapacitet. Det afhænger jo af, hvor meget strøm enheden trækker. Har man telefon A med et batteri på 1.000 mAh og telefon B med et batteri på 2.000 mAh, er det ikke nødvendigvis den sidste, der holder længst på et batteri, selvom kapaciteten er dobbelt så stor. Kun hvis telefonerne bruger lige meget strøm, kan man sige at B holder dobbelt så lange som A.
Det er lige præcis på strømforbruget at Apple kan noget. For hvor iPhonen typisk har ligget i den lave ende, når man måler på kapaciteten, så ligger den i den høje ende, når man måler den faktisk batteritid. iPhonen holder altså langt bedre på en opladning end konkurrerende smartphones med en betydelig højere batterikapacitet.
iPhone 6 og iPhone 6 plus ligger helt i top
I en undersøgelse af 25 telefoner har AnandTech fundet ud af, at iPhone 6 er den telefon med den 5. bedste batteritid af alle testede, mens iPhone 6 Plus er nummer 2.
iPhone 6 har eksempelvis 10% bedre batteritid end Samsung Galaxy S5 til trods for at S5 har et 50% større batteri end iPhonen, når man alene kigger på kapaciteten.
Det er selvfølglig godt, at Apple er bedre til at udnytte batteriet end de fleste andre, men omvendt kan man sige, at desto mere ærgerligt er det, at Apple ikke har samme store batteri som mange af de andre. Havde Apple det, ville iPhonens batteritid være i en klasse for sig.
Den oplevede batteritid - hvor tit skal telefonen oplades?
Noget jeg slet ikke har været inde på, er den oplevede batteritid. Selvom iPhonen altså som en tommelfingerregel holder længere på en opladning end eksempelvis Samsungs telefoner, så vil folk typisk opleve, at iPhonen skal oplades oftere. Hvorfor nu det? Forklaringen er den helt enkle, at folk med iPhones i gennemsnit bruger deres telefon meget mere end folk med Android-telefoner. Derfor ryger batteriet selvfølgelig også tilsvaende hurtigere. Derfor kan det være umådeligt svært at sige noget fornuftigt om batteriet alene ud fra, hvor tit folk oplader deres telefon. Det kan skyldes forskel på batteriets rå kapacitet, det kan skyldes forskelle i hvor godt enheden udnytter batteriet, og det kan skyldes forskelle på hvor meget folk bruger deres telefon.
En ting er dog sikkert. Puttede Apple et 20% større batteri i iPhonen, ville batteritiden stige tilsvarende. Det er i virkeligheden det eneste man med sikkerhed kan sige. Batteriet kan ikke sammenlignes på tværs at telefoner og producenter, og defor giver det i virkeligheden slet ingen mening at lave denne slags sammenligninger. Skal man sammenligne noget, skal det være på batteritiden (for samme type opgave) og ikke på batterikapaciteten.
I sidste uge spurgte vi læserne om i gerne så at den kommende iPhone blev lidt tykkere mod at batterikapaciteten steg tilsvarende. Svarene var nogenlunde ligeligt fordelt med en lille overvægt til, at folk gerne ville have et større batteri i iPhonen. Har du endnu ikke deltaget i afstemningen kan du gøre det her.