Avisen The Guardian er kommet i besiddelse af nogle hemmeligt-stemplede dokumenter om en overvågningsprogram som den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA er involveret i. Programmet hedder PRISM og skulle eftersigende rutinemæssigt indsamle data fra et bredt udvalg af internetvirksomheder inklusive Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, AOL, Skype, YouTube og Apple. PRISM er en del af et større overvågningsprogram, der har kørt siden 1970'erne.

Ifølge avisen har NSA's overvågning af den amerikanske internettrafik stået på siden 2007. Apple kom dog først med for omkring et halvt år siden. En talsmand for Apple afviser dog oplysningerne, skriver AllThingsD: "Vi har aldrig hørt om PRISM. Vi giver ikke nogle regeringsorganer direkte adgang til vores server, og ethvert regeringsorgan der beder om kundedata, må skaffe en dommerkendelse."

The Guardian skriver også, at NSA hver dag indsamler logfiler fra det store amerikanske teleselskab Verizon. Alle opkald mellem USA og udlandet samt alle opkald inden for USA's grænser logges og giver NSA adgang til oplysninger om de to parter i opkaldet, lokationsdata, varighed af opkaldet etc.

NSA har tidligere, og også denne gang, afvist at de overvåger amerikanske statsborgere. NSA siger, at overvågningen alene er af udenlandske statsborgere.

I Danmark er teleselskaberne forpligtigede til at gemme logfiler i 12 måneder. Her kræver det dog en dommerkendelse, hvis politiet skal have adgang til dem. Ligesom i USA er det af gode grunde ikke til at vide, om efterretningstjenesten har andre beføjelser, når deres arbejde er hemmeligt.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.