Indtil i går morges kendte kun omkring 20 danskere til Apples planer om at opføre et kæmpe datacenter ved Viborg. De fleste af dem har endda kun til det i den sidste fase. I løbet af de tre år forhandlingerne har stået på, har kun en kerne på otte-ni personer i kommunen kendt til planerne. Handelsminister Mogens Jensen blev således først orienteret i sidste uge, mens Viborg Kommunes byråd først fik besked mandag morgen.

Forhandlingerne har været tophemmelige - under navnet "Projekt Orkan" - og de danske parter har været meget bevist om, at et læk kunne få aftalen til at falde til jorden. Apples folk har flere gange under forhandlingerne boet på hotel i Viborg, og de seneste par måneder har der været lavet omfattende jordprøver på grunden, hvor datacenteret skal bygges. Derfor har de måttet opfinde dækhistorier, for at ingen har skulle fatte mistanke.

"Vi vidste, at andre lignende projekter i andre byer var gået på gulvet på grund af, at de lige pludselig blev offentligt kendte. Det måtte ikke ske her, og jeg er faktisk imponeret over, at det er lykkedes", fortæller Viborgs kommunaldirektør Lasse Jacobsen til Politiken.